Facebooktwitter

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και τον δημοσιογράφο, Χρόνη Διαμαντόπουλο

«Η αξιωματική αντιπολίτευση συναγωνίζεται σε ακραίες θέσεις τον Ορμπαν και τον Σαλβίνι. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να μην κεφαλαιοποιήσουν οι δυνάμεις της μισαλλοδοξίας τη δυσαρέσκεια από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και τον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Βασικά σημεία της συνέντευξής του αναφέρουν πως:

  • Αδυνατώντας να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση στα πραγματικά επίδικα, η ΝΔ σκόπιμα καταφεύγει διαρκώς στον κιτρινισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας ώστε να συσπειρώσει τη βάση της και να δημιουργήσει λαϊκό έρεισμα.
  • Οι ισχυρισμοί ωστόσο, περί «σχεδιαζόμενης νοθείας» στις εκλογές είναι απαράδεκτοι, αγγίζουν τα όρια της θεσμικής εκτροπής, πόσο μάλλον όταν στρέφονται κατά της Αριστεράς που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει αγώνες για την υπεράσπιση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα. Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από τη ΝΔ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου σε Ελλάδα και Ευρώπη ακριβώς για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας να κεφαλαιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
  • Στα περί «συντριβής» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θα σύστηνα στην αξιωματική αντιπολίτευση λιγότερη αλαζονεία, να μη συγχέουν την επιθυμία τους με την πραγματικότητα, θα δοκιμάσουν ακόμη μία οδυνηρή έκπληξη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Την Τρίτη ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Τι απαντάτε στις αιτιάσεις ότι προχωράτε σε «προεκλογικές» προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Αν η αντιπολίτευση θεωρεί προεκλογικές προσλήψεις την ανταπόκριση στα αιτήματα του κόσμου της αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν και αυτή τη χρονιά οι ΟΤΑ να στελεχώσουν κρίσιμες υπηρεσίες τους με το απαραίτητο προσωπικό, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Τι ακριβώς ζητά η ΝΔ, να μείνουν οι δήμοι για έξι μήνες, εν μέσω καλοκαιριού, χωρίς πυροσβέστες, ναυαγοσώστες ή βρεφονηπιοκόμους; Κατά τα άλλα κόπτεται για την ασφάλεια των πολιτών…

Είτε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλήρως αποκομμένη από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης,είτε έχει άλλες σκοπιμότητες, δηλαδή να μεταφέρει κρίσιμες λειτουργίες της αυτοδιοίκησης σε εργολαβικά συμφέροντα επιβαρύνοντας τους πολίτες.

Πόσο σημαντικό είναι το κοινωνικό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει η εφαρμογή των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει όπως είναι αυτές για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας;

Ο αγώνας ενάντια στις διακρίσεις και τη βία κατά των γυναικών δεν αφορά το χθες αλλά το σήμερα. Μια ματιά στην επικαιρότητα – στις απανωτές γυναικοκτονίες, στη σεξιστική αναπαράσταση των γυναικών από τα ΜΜΕ, στο κατάπτυστο π.χ.πρωτοσέλιδο του Μακελειού σε βάρος βουλευτριών (για το οποίο, η ΝΔ δεν βρήκε κάτι να πει) – αρκεί για να πειστεί κανείς.

Γι αυτό προχωράμε σε μια εκτεταμένη θεσμική παρέμβαση, με εξειδικευμένα μέτρα για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλο σχεδόν το φάσμα του κοινωνικού βίου – τα ΜΜΕ, την εκπαίδευση, την εργασία – αλλά και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών και την υποστήριξη των θυμάτων, που έλειπε από τη χώρα μας. Η νομοθέτηση φυσικά, δεν αρκεί, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και επαγρύπνηση για να εξασφαλίσουμε ότι όλα αυτά θα εφαρμοστούν στην πράξη και θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεχτήκατε τα πυρά της ΝΔ για τις διατάξεις που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως λόχου χάρη για τη δυνατότητα κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων, αλλά και για την κατάργηση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή. Είναι βάσιμη η κριτική περί αιφνιδιασμού και “τροπολογίας Κουντουρά”;

Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, οι όποιες παρεμβάσεις κάνουμε είναι σε γνώση των κομμάτων και γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τη διευκόλυνση των εκλογέων και του προσωπικού που εμπλέκεται στην εκλογική διαδικασία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, κοινοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές) είναι μια σημαντική πρόκληση. Με τη δουλειά που κάνουμε εδώ και μήνες στο ΥΠΕΣ θωρακίζουμε την εκλογική διαδικασία και εξασφαλίζουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν ομαλά.

Παρακολουθήσαμε το  τελευταίο διάστημα ένα μπαράζ ανακοινώσεων κυρίως από πλευράς της ΝΔ, εγκαλώντας την κυβέρνηση για επιχείρηση «νοθείας», με την απονομή ιθαγένειας σε χιλιάδες αλλοδαπούς. Ταυτόχρονα σας κατηγόρησαν ότι υπονομεύσατε τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, οι 70.000 Έλληνες εκλογείς της Μ. Βρετανίας. Πως σχολιάζετε τις αιτιάσεις αυτές;

Πρόκειται για ξεδιάντροπα fake news ακροδεξιάς κοπής τα οποία έχουμε καταρρίψει αμέτρητες φορές με επίσημα στοιχεία. Αδυνατώντας να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση στα πραγματικά επίδικα, η ΝΔ σκόπιμα καταφεύγει διαρκώς στον κιτρινισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας ώστε να συσπειρώσει τη βάση της και να δημιουργήσει λαϊκό έρεισμα.

Οι ισχυρισμοί ωστόσο, περί «σχεδιαζόμενης νοθείας» στις εκλογές είναι απαράδεκτοι, αγγίζουν τα όρια της θεσμικής εκτροπής, πόσο μάλλον όταν στρέφονται κατά της Αριστεράς που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει αγώνες για την υπεράσπιση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα. Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από τη ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ενώ προεξοφλεί «συντριβή» του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για εσάς;

Οι ευρωεκλογές του 2019 θα κρίνουν κυριολεκτικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κατά πόσο θα βγουν ενισχυμένοι οι ακροδεξιοί και οι εθνικιστές  που απειλούν να διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα επικρατήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις που είναι οι μόνες ικανές να ξαναδώσουν πνοή στο ενωτικό εγχείρημα, βάζοντας τη δημοκρατία και τις κοινωνικές ανάγκες στον πυρήνα των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου σε Ελλάδα και Ευρώπη ακριβώς για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας να κεφαλαιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Είμαι αισιόδοξος ότι η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς έχει κινητοποιήσει το σύνολο σχεδόν του προοδευτικού κόσμου. Η ΝΔ αντίθετα, υπερασπίζεται μέχρι κεραίας αυτές τις πολιτικές, ενώ σε μια σειρά ζητήματα συναγωνίζεται σε ακραίες θέσεις τον Ορμπάν και τον Σαλβίνι. Δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος.

Στα περί «συντριβής» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θα σύστηνα στην αξιωματική αντιπολίτευση λιγότερη αλαζονεία, να μη συγχέουν την επιθυμία τους με την πραγματικότητα, θα δοκιμάσουν ακόμη μία οδυνηρή έκπληξη. Όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές άλλωστε, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως πρόσφατα ο αντιπρόεδρός της, μαζεύουν κακήν κακώς τα περί συντριβής και βάζουν πολύ πιο χαμηλά τον πήχη των εκλογικών προσδοκιών τους. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, μείωσε την ανεργία, στήριξε τις συντάξεις και αύξησε τους μισθούς. Οι Έλληνες πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση.

Πόσο εύκολο είναι μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης να συγκροτηθεί το ευρύ προοδευτικό μέτωπο – ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς, για την ανάγκη του οποίου μιλάει η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ; Στο πλαίσιο αυτό, πώς επηρεάζει η εφαρμογή για πρώτη φορά της απλής αναλογικής στη συγκρότηση συμμαχιών στις τοπικές κοινωνίες και κατ επέκταση  το εκλογικό, αποτέλεσμα;

Η συσπείρωση των δημοκρατικών – προοδευτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής σε Ελλάδα και Ευρώπη.  Για να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Είναι λοιπόν στρατηγική επιλογή για εμάς σε όλες τις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η απλή αναλογική είναι σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προοδευτικές συγκλίσεις πάνω σε προγραμματικές θέσεις μακριά από ηγεμονισμούς και μικροκομματικές λογικές.