Facebooktwitter

Οι πρώτες μεταμνημονιακές εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θα αποτελέσουν την πρώτη δημοκρατική αξιολόγηση του έργου της διοίκησης Δούρου και θα καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Την πενταετία αυτή η διοίκηση της Ρένας Δούρου, με τη δυναμική που αποτυπώθηκε στη λαϊκή στήριξη στο ψηφοδέλτιο «Δύναμη Ζωής», άνοιξε νέους δρόμους στον τρόπο λειτουργίας, παρέμβασης και σχέσεων της περιφέρειας με τους άλλους φορείς εξουσίας (κράτος και δήμους), κυρίως όμως με τους πολίτες. Ενισχύσαμε το κύρος του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Φέραμε την Περιφέρεια Αττικής κοντά στον λαό, όχι στα λόγια, αλλά με πολλά μικρά και μεγάλα έργα.

Η «Δύναμη Ζωής», η Ρένα Δούρου και όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην προσπάθεια αυτή αγωνιστήκαμε για να αντιστρέψουμε στην πράξη την απαξίωση της πολιτικής και των αντιπροσωπευτικών θεσμών, που τα χρόνια της κρίσης πήρε εκρηκτικές διαστάσεις, δίνοντας στους πολίτες της Αττικής ένα ζωντανό παράδειγμα προσώπων που εκφράζουν μια άλλη λογική για τον άνθρωπο και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη των όποιων επιλογών αλλά και αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες που λογικά συνοδεύουν μια νέα διοίκηση, αναδείξαμε τη δύναμη και την αξία της δημοκρατίας, της χρηστής και δίκαιης διοίκησης σε περιφερειακό επίπεδο. Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο κατανομής και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δήμων και των πολιτών, μακριά από τις κατανομές με βάση τις πολιτικές συμπάθειες που ακολουθούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις.

Απέναντι στη λογική που θέλει την περιφέρεια μια επιχείρηση που λειτουργεί μόνο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ή «τροχονόμο» μεταξύ κράτους και δήμων, αντιπαρατάξαμε μια λογική Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεσμεύεται για δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία, στήριξη των αδυνάμων και συμμετοχή των πολιτών. Μακριά από τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές φιέστες, αθόρυβα αλλά συστηματικά έχει παραχθεί ένα πλούσιο έργο για τους συμπολίτες μας στους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

Σήμερα σε όλη την Αττική λειτουργούν περισσότερα από 300 εργοτάξια που υλοποιούν σημαντικά έργα, βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας, συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της απασχόλησης και ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες. Εργα που αφορούν σε αναπλάσεις περιοχών όπως το Φαληρικό Δέλτα, ένας υπερτοπικός πόλος ανάπτυξης που θα αλλάξει την εικόνα των νότιων προαστίων. Εργα ύδρευσης και αποχέτευσης, με τη σύνδεση του δικτύου της Αίγινας με το αυτό της ΕΥΔΑΠ να αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και τεχνικά δύσκολο έργο. Για εμάς τα έργα αποτελούν την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που μας αναλογεί. Γι’ αυτό τον λόγο ξεκίνησε και πάλι ένα «παγωμένο» έργο, αυτό της διευθέτησης του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα, ενώ υπό εκτέλεση βρίσκονται και τα έργα στο Μάτι για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Την περίοδο που πέρασε και στο πλαίσιο της διευρυμένης κοινωνικής της πολιτικής, η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία και το πρόγραμμα παρέμβασης για τοξικοεξαρτημένους σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Δημιούργησε το Κέντρο Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης (Logistics) για δομές προσφύγων και άλλες κοινωνικές δομές, το οποίο βραβεύτηκε ως καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν έμειναν δε πίσω ούτε τα θέματα περιβάλλοντος, με το πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων και κλαδεμάτων, αλλά ούτε και το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού σε σχολεία και δημόσια κτίρια με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Ξεχωριστή σημασία δόθηκε επίσης σε έργα βελτίωσης των συγκοινωνιών, καθώς και των αθλητικών υποδομών της περιφέρειας.

Παράλληλα, για την Περιφέρεια Αττικής η ενίσχυση της τοπικής συνεργατικής επιχειρηματικότητας αποτέλεσε βασικό πυλώνα στήριξης και προώθησης της περιφερειακής και εθνικής οικονομίας. Ειδικά στον Βόρειο Τομέα το συνεργατικό σχήμα Discover North Athens, το Γραφείο Διασύνδεσης για την απασχόληση, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.ά. αποτέλεσαν ξεχωριστές προσπάθειες.
Αυτό το έργο θέλουμε να αξιολογήσουν οι πολίτες της Αττικής. Και να μας κρίνουν αυστηρά αλλά δίκαια και όχι μόνο με βάση το τι λένε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το δίλημμα στις εκλογές του Μαΐου είναι ξεκάθαρο: συνέχιση της προόδου ή οπισθοδρόμηση.

* Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» της Νέας Σελίδας την Κυριακή 31/03/2019