Facebooktwitter

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες να απαλλαγούν από τους εργολάβους οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, αλλά και να ενισχυθεί η θέση τους με την αναγνώριση και πιστοποίηση του επαγγέλματος, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – και εκ νέου υποψήφια – Κωνσταντίνα Κούνεβα, μιλώντας χθες Στο Κόκκινο 105,5 και στην Ευγενία Λουπάκη.

Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με φόβο το ενδεχόμενο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, γιατί θέλουν να συνεχιστούν οι θετικές ρυθμίσεις στα εργασιακά και στην κοινωνική πολιτική, είπε η κα Κούνεβα. Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική συμμαχία επεσήμανε ότι οι προοδευτικοί ευρωβουλευτές από άλλες χώρες τις αντιμετωπίζουν πολύ θετικά, γιατί σε όλες τις χώρες υπάρχει η ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ενότητα η ακροδεξιά. «Ο φόβος και απογοήτευση δεν μας βοηθάει, μας βοηθάει η δράση και η προσπάθεια να πετύχουμε το καλύτερο», είπε η Κ. Κούνεβα, και υπογράμμισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι το 90% της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περνάει από το Ευρωκοινοβούλιο, άρα είναι σημαντικό να στείλουν προοδευτικούς εκπροσώπους.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ε.Λ. Οι καθαρίστριες ήρθαν πάλι στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η γνωστή υπόθεση με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ακόμη δικάζονται. Και ο άλλος είναι η καταδίκη, αλλά με ελαφρύτερη ποινή και με αναστολή, της καθαρίστριας που είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριό της. Θα το πληροφορηθήκατε…
ΚΚ: Ναι, είναι η Δήμητρα Κλιάφα. Και είναι και η άλλη Δήμητρ, από τον Βόλο που είναι καταδικασμένη σε φυλάκιση και σε επιστροφή των ενσήμων της. Το επόμενο δικαστήριο [στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου] είναι στα μέσα Μαΐου. Και οι δυο περιπτώσεις είναι πολύ χαρακτηριστικές. Αυτό το επάγγελμα ούτε το άγγιζαν, ούτε το αντιμετώπιζαν με σεβασμό. Υπάρχει μια ταξική συμπεριφορά απέναντί του, και από τα δικαστήρια. Δεν υπάρχει ρύθμιση του κλάδου, δεν υπάρχει αναγνώριση του επαγγέλματος στην Ελλάδα. Τώρα γίνεται η προσπάθεια, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται πολλά στοιχεία, να ξεχωρίσει πού είναι πιο εύκολη η εργασία, που χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση, άλλες καθαρίστριες έρχονται σε επαφή με ρεύμα, άλλες μπαίνουν σε χειρουργεία ή σε ΜΕΘ. Έπειτα, πρέπει να περιγραφεί τι μπορεί να κάνει κάθε καθαρίστρια μέσα στο ωράριό της, πόσα τετραγωνικά, πόσες αίθουσες μπορεί να καλύψει, ώστε να μην τους απαιτούν παράνομα πράγματα.
ΕΛ: Πέρα από το ταξικό του πράγματος, υπάρχει και η γυναικεία διάσταση, γιατί το 90% του κλάδου είναι γυναίκες…
ΚΚ: Και πάνω από το 90%, είναι γυναίκες και πολλές μετανάστριες. Κι αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη.
ΕΛ: Γιατί η γυναίκα είναι που πρέπει και ξέρει να καθαρίζει, και πάμε πολύ βαθιά ψάχνοντας το αυτό…
ΚΚ: Ναι, κι έτσι σκέφτονται ότι θα γλιτώσουν και την εκπαίδευση και κατάρτιση, η γυναίκα ξέρει να καθαρίζει, δεν χρειάζεται να την εκπαιδεύσουμε, ξέρει πώς να κρατάει τη σκούπα και το φαράσι, δεν χρειάζεται να μάθει κάτι παραπάνω. Δεν είναι και τίποτα. Γι’ αυτό κι έχουμε τόσο καρκίνο στον κλάδο, και τόσα πολλά ατυχήματα. Γιατί δεν υπάρχει γνώση πάνω στο επάγγελμα. Οι υπεύθυνοι εργοδότες, ή οι υπεύθυνοι μιας δημόσιας υπηρεσίας δεν έχουν καμιά γνώση από υγιεινή και ασφάλεια… Και δεν γίνεται και κανένας έλεγχος… Γιατί να υπάρχει έλεγχος; Υπάρχουν αυτοί οι εργαζόμενοι; Αόρατοι είναι…
ΕΛ: Κυρία Κούνεβα, δεν γλιτώσαμε από αυτό το φαινόμενο, τους εργολάβους και τους αόρατους εργαζόμενους;
ΚΚ: Ακόμη παλεύουμε. Βλέπετε ότι οι εργολάβοι κάνουν δικαστήρια, απειλούν τους διοικητές των νοσοκομείων, μπλοκάρουν τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν απευθείας συμβάσεις με βάση τη ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη παλεύουμε… Όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν ευρωβουλευτής, ασχολήθηκα με πολλά επαγγέλματα που χρειάζονταν ρύθμιση, αλλά βασικά με το οικιακό προσωπικό και την καθαριότητα στην Ελλάδα. Έρχονται συνέχεια ερωτήσεις και καταγγελίες. Μού κατήγγειλαν πρόσφατα ότι παραπλανούν μετανάστες λέγοντας τους ότι επειδή έχουν μόνο άδεια παραμονής, δεν έχουν δικαίωμα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, μόνο ορισμένου.
ΕΛ: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει κάτι αντίστοιχο, είναι αναγνωρισμένο το επάγγελμα;
ΚΚ: Η αναγνώριση είναι θέμα κάθε χώρας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η πιστοποίηση του επαγγέλματος. Δηλαδή, αν μια νοσηλεύτρια ή μια καθαρίστρια έχει ένα επίπεδο πιστοποίησης που αναγνωρίζεται ομοιόμορφα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όταν παρουσιάζει το χαρτί της πιστοποίησής της μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε χώρα. Αυτό ισχύει ήδη για επιστήμονες και τεχνικούς, αλλά σιγά σιγά θα μπουν όλοι οι κλάδοι σε αυτή τη διαδικασία, ώστε κάθε ένας να ξέρει τι μπορεί και τι δε μπορεί να κάνει, αν χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση, για να έχει καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και αμοιβής.
ΕΛ: Πόσα χρόνια θα πάρει αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει ήδη τέσσερα χρόνια, πάει για δεύτερη τετραετία…
ΚΚ: Κι εύχομαι να πάει, γατί έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Έχει ξεκινήσει σημαντικά έργα. Γι’ αυτό και υπάρχει αυτός ο φόβος των εργαζομένων να μη φύγει με τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διακυβέρνηση…
ΕΛ: Εσείς το βλέπετε αυτό…
ΚΚ: Ναι, το ακούω, το συζητάω με τους εργαζόμενους. Βλέπουν ότι γίνονται ρυθμίσεις θετικές, υπάρχει πρόοδος στην κοινωνική πολιτική. Αλλά τα θέματα είναι πολλά, τα υπουργεία δεν έχουν πολύ προσωπικό, και δεν πρέπει να γίνονται πρόχειρα πράγματα.
ΕΛ: Έχετε κάνει πολλά στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά θεωρώ κορυφαίο το ότι καλέσατε τη Μάγδα Φύσσα. Θα ήθελα να μού πείτε μερικά πράγματα για το βασικό διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών, που θεωρώ ότι είναι η μάχη κατά της ακροδεξιάς…
ΚΚ: Εμείς στην Ελλάδα είχαμε από πολύ νωρίτερα το θέμα με την ακροδεξιά. Μπορεί οι άλλοι Ευρωπαίοι να θεωρούσαν ότι το θέμα αφορούσε μόνο εμάς, όπως το ίδιο νόμιζαν για το Grexit. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν αφορά μόνο εμάς, ο φασισμός και η ακροδεξιά προωθείται και προετοιμάζεται μεθοδευμένα σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Γι’ αυτό κάλεσα τη Μάγδα Φύσσα, και τους δικηγόρους, και τους παρατηρητές – δημοσιογράφους της δίκης της ΧΑ. Κι επειδή οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές ζήτησαν αναλυτικότερη εικόνα, ώστε να τη μεταφέρουν στις χώρες και στα κόμματά τους, παραγγείλαμε ως ομάδα μια μελέτη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, για την εγκληματική της δράση. Την μελέτη την πήραν οι συνάδελφοι από όλες τις χώρες, πριν από λίγους μήνες. Είναι πολύ σημαντικό να βγάζουμε έξω αυτά που βιώνουμε, ώστε να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, και ότι ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
ΕΛ: Είστε αισιόδοξη; Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μπορεί να προκύψει από αυτές τις εκλογές θα έχει δεξιά- ακροδεξιά πλειοψηφία, με ότι σημαίνει αυτό για τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις…
ΚΚ: Πάντα σκέφτομαι ότι ο φόβος δεν μας βοηθάει, η απογοήτευση δεν μας βοηθάει. Μας βοηθάει η δράση και η προσπάθεια να πετύχουμε το καλύτερο για μας. Από μας εξαρτάται τι ευρωβουλή θα έχουμε, τι κυβέρνηση θα έχουμε, τι πολιτική θα έχουμε. Ο καθένας, με τη φωνή και την ψήφο του, καθορίζει ποιος θα τον εκπροσωπεί. Με ρώτησε κάποιος στο Ευρωκοινοβούλιο με ποια κριτήρια ψηφίζω σε κάθε νομοθέτημα. Του είπα: οι πρώτοι που καθορίζουν την ψήφο μου είναι οι ψηφοφόροι μου, έπειτα το κόμμα με το οποίο συνεργάζομαι, τρίτη είναι η πολιτική ευρωομάδα με την οποία συνεργάζομαι και τέταρτη είναι η συνείδησή μου. Κανένας άλλος δεν μπορεί να μού επιβάλει πολιτική. Να το έχουν υπόψη οι πολίτες… Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι το 90% της νομοθεσίας της ΕΕ χτίζεται εδώ, στο Ευρωκοινοβούλιο. Και το πού θα πάνε τα κονδύλια χρηματοδότησης και ποια θα είναι τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να στείλουν προοδευτικούς ανθρώπους. Γι’ αυτό βλέπουμε παντού στην Ευρώπη την ανάγκη για προοδευτική συμμαχία, το παράδειγμα του Τσίπρα.
ΕΛ: Αλήθεια, πώς το είδαν εκεί, στις Βρυξέλλες, αυτό το παράδειγμα και τη συγκέντρωση στο Γαλάτσι;
ΚΚ: Πολύ θετικά, και μιλάω για τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Βέλγους, τους Ισπανούς. Γιατί όλοι νιώθουν την ίδια ανάγκη για προοδευτικές συμμαχίες.