Facebooktwitter

Στην πόλη που συναντιέται η Δύση και η Ανατολή, το πνεύμα συναδέλφωσης και αλληλοκατανόησης των διαφορετικών εθνοτήτων, γλωσσών και θρησκειών είναι η μόνη ασφαλής και ειλικρινής βάση εξέλιξης για το παρόν και το μέλλον. Κόντρα στην οπισθοδρομική αφήγηση των ένθεν κακείθεν εθνικισμών που για δεκαετίες αναζητούν στην περιοχή μας, την καθαρότητα του αίματος και της φυλής.

Όπως επίσης, η δυνατότητα συνύπαρξης των διαφορετικών ταυτοτήτων που αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του σεβασμού και της συνεννόησης, η οποία ανατροφοδοτείται από τα κοινά βιώματα των λαών, πέρα από τις αντιφάσεις και τις επιμέρους διαφορές. Από τις κοινές ανάγκες και τα προβλήματα που μεταφράζονται σε έναν ενιαίο στόχο, αλλά και σε ένα διαρκή αγώνα για ειρήνη και σταθερότητα, για εργασία και ευημερία, για ελευθερία και ισότητα. Έτσι, σφυρηλατείται ένα διαφορετικό, ένα προοδευτικό μέλλον σε ένα διαφορετικό, προοδευτικό κόσμο.

Είναι σημαντικό, να αντιληφθούμε ότι, στο πλαίσιο του σεβασμού της ετερότητας, δεν ζητείται από κανέναν να αλλάξει τις συνήθειές του, τον τρόπο ζωής του, τα «πιστεύω» του, αρνούμενος εν τέλει την ταυτότητά του. Απλώς, ζητείται το αυτονόητο, να συνειδητοποιήσει πως η ενίσχυση των κοινωνικών, εργασιακών και επικοινωνιακών του δεξιοτήτων μπορεί να κάνει την καθημερινότητά όλων μας, απλούστερη και καλύτερη. Με διάδραση, σύμπραξη και σύμπλευση των πολιτισμικών κεφαλαίων που έρχονται σε επαφή και την ταυτόχρονη περιθωριοποίηση των ακραίων τάσεων.

Η Θεσσαλονίκη της απαράμιλλης πολιτισμικής κληρονομιάς, των Γραμμάτων και των Τεχνών, της επιχειρηματικότητας και της εμπορικής δραστηριότητας, των μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, των σημαντικών μουσικών εκδηλώσεων και παραστάσεων, του αθλητισμού είναι φορέας παράδοσης που συμπορεύεται με τον τρόπο ζωής των καιρών μας.

Η Θεσσαλονίκη δημιουργεί νέες συνθήκες προαγωγής και αναδημιουργίας, όταν δε συμπορεύεται με τις διακρίσεις και τις τάσεις εγωκεντρισμού του παρελθόντος. Παρά την παρατεταμένη συγκυρία της γενικευμένης κρίσης, δεν έχασε το κοινωνικό της πρόσωπο. Ανέδειξε αντανακλαστικά αλληλεγγύης και συμπαράστασης για να επιβεβαιώσει το αίσθημα συμπόνοιας, απόρροια του χαρακτηρισμού της «φτωχομάνας» που έρχεται από παλιά.

Σήμερα, κοιτάμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα μπροστά, από την απόσταση των χρόνων που πέρασαν, σκεπτόμενοι τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία πέραν των χρονικών ορίων του παρόντος. Η ευκαιρία είναι να αναδειχθεί, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως Μητρόπολη των Βαλκανίων και να εδραιωθεί ως προορισμός ευρύτερων δράσεων στην Ευρώπη του Νότου.

Να αναδειχθεί το παρελθόν της και η πολυπολιτισμική της ταυτότητα με ισότιμη διαχείριση των ιστορικών της μνημείων, με αναπλάσεις, ανακατασκευές και συντηρήσεις χώρων που μαζί με νέες υποδομές, όπως το Μετρό, το Λιμάνι, η Διεθνής Έκθεση κ.α. θα παραδώσουν μια νέα πόλη στη νέα γενιά.

Κι επειδή, έχει εντυπωθεί στο θυμικό μας ένας δυσάρεστος χώρος αποκαλύψεων για σκανδαλώδεις συμπεριφορές και πολιτικές συναλλαγές, ζητάμε περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη διαχειριστική υπευθυνότητα και πιστή τήρηση των κανόνων. Για να μην φτωχύνουμε τη συνείδηση της κοσμοξάκουστης ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Για να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία.

Η προσπάθειά μας έχει ευρύτερη διάσταση και ορίζοντα από ζητήματα λειτουργικού σχεδιασμού, κατασκευαστικής (απο)θεραπείας ή φολκλορικής εκμετάλλευσης του παραδοσιακού, αποβλέποντας στην ενδυνάμωση της διακριτής, αλλά και σύνθετης πολυπολιτισμικής μας ταυτότητας. Με λίγα λόγια, οδηγός μας είναι οι ίδιες, οι δυνατότητές μας.

Σκοπός, δεν είναι να ανασυντάξουμε το επιβλαβές αίσθημα εύλογης ή και υποκριτικής καχυποψίας ή να εγκλωβιστούμε στην κριτική των αφρόνων πολιτικών, χωρίς το ζωντανό λόγο με τεκμηρίωση για τις ματαιώσεις, τις παραλείψεις ή τις αβλεψίες που σημειώθηκαν στην πόλη και για τις μοναδικές εμπειρίες που μπορούμε να ζήσουμε.

Τα χρόνια που προηγήθηκαν λειτούργησαν ευεργετικά στην κατεύθυνση της αναγκαίας και υπεύθυνης κριτικής, προκειμένου η σημερινή επίγνωση των πραγμάτων να υποχρεώνει σε ιδανικότερους σχεδιασμούς, να παρεμποδίζει την κατασπατάληση των δημοσίων πόρων και να δεσμεύεται για περισσότερο «είναι» και λιγότερο «φαίνεσθαι».

Στο ερώτημα τελικά, όταν ζημιώνεται η πόλη, ποιος πραγματικά βγαίνει κερδισμένος, πρέπει να τοποθετηθούν άπαντες με ευθυκρισία.

*Επικοινωνιολόγος – Πολιτικός Αναλυτής, Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Π.Ε. Θεσσαλονίκης με το Συνδυασμό «ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» – Χρήστος Γιαννούλης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 21.04.19 στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ