Facebooktwitter

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που βίωσε η ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή σε επίπεδο πολιτικής συνέχειας, κοινωνικής ανάτασης και οικονομικής σταθερότητας.

Οι συνέπειες της εφαρμογής των πολιτικών της λιτότητας μέσα σε ένα ασφυκτικό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο άφησαν έντονα τα σημάδια τους στην κοινωνία και φανέρωναν ότι η πορεία αυτή ήταν αδιέξοδη και καταστροφική. Την πορεία αυτή κατάφερε με σκληρή δουλειά να ανατρέψει η σημερινή Κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε σήμερα να σχεδιάζουμε το μέλλον αυτόνομα, έξω από την επιτροπεία και την κρίση.

Η επικράτηση όμως του νεοφιλελεύθερου μοντέλου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην οριστική αλλαγή πορείας προς όφελος των λαών της. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα αρνητικό σκηνικό, το οποίο επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την επικίνδυνη άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και την εθνικιστική, αντιευρωπαϊκή και μισαλλόδοξη ρητορική τους.

Είναι ζήτημα των λαών της Ευρώπης, των πολιτικών δυνάμεων, των κινήσεων πολιτών αλλά και κάθε πολίτη χωριστά, να αντιδράσουν δυναμικά και να αλλάξουν την πορεία ολόκληρης της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να γίνει ταυτόχρονα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να ηττηθούν οι δυνάμεις του εθνικού απομονωτισμού, η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός και ο φασισμός.

Η αντίδραση αυτή, για να έχει ουσιαστική αντανάκλαση στη δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία που ψάχνει τον τρόπο να εκφραστεί, πρέπει να αποτυπώνει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των πολλών. Και σήμερα υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις και είναι ώριμες οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας ευρείας προοδευτικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και κοινών στόχων, για μια δημοκρατική κοινωνική Ευρώπη, κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί στην οικοδόμηση μιας τέτοιας προοδευτικής συμμαχίας που θα ενισχύσει την πολιτική κατεύθυνση που έχει χαράξει στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, θα αποτρέψει την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων και θα ματαιώσει τα σχέδια του παλιού πολιτικού κατεστημένου να παλινορθωθεί.

Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση μια ισχυρής αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας που θα έλκει τη δύναμή της από την ίδια την κοινωνία και θα στηρίζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις για την επίτευξη των κοινών μας στοχεύσεων. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε, χωρίς αποκλεισμούς και καμία διάθεση επιβολής, σε δυνάμεις με τις οποίες είμαστε κοντά ιδεολογικά και οι οποίες βρίσκονται στον χώρο του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου.

Αυτή η προσπάθεια αποκτά ήδη χαρακτηριστικά πλειοψηφίας με σαφές δημοκρατικό αριστερό και προοδευτικό στίγμα απέναντι στη συντήρηση, τον αντικοινωνικό νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό.

Στην Ελλάδα διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο την αγωνία των δημοκρατικών πολιτών για μια τέτοια συμμαχία και την πίστη τους ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορέσει πραγματικά να μας οδηγήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία που θα βάλει σε πρώτο πλάνο την ευημερία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας, αλλά και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ήδη πάρει την ευθύνη να δώσουν προοπτική σε μια τέτοια διαδικασία. Στο Γαλάτσι η μεγάλη συγκέντρωση των προοδευτικών δυνάμεων έστειλε ένα σαφές μήνυμα δημοκρατίας και λαϊκής απαίτησης να μην γυρίσουμε στα παλιά, να μην επικρατήσουν οι δυνάμεις της συντήρησης και της ακροδεξιάς, να μην επιστρέψει το παρελθόν. Να προχωρήσει η χώρα μπροστά με τις δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου. Γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση. Οι παλιές δυνάμεις που οδήγησαν στη φτωχοποίηση πρέπει να  ηττηθούν ξανά.

Η Προοδευτική Συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί και στην Ελλάδα την εφαρμογή μιας πολιτικής με στόχο την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και την αποτροπή παλινόρθωσης του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου.

Μαζί με τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες θα δώσουμε τη μάχη για το μέλλον απέναντι στη συντήρηση και την Ελλάδα των ελίτ. Αυτός ο αγώνας ξεκινά τον Μάιο με τις ευρωεκλογές και θα συνεχιστεί το Φθινόπωρο, όπου η οριστική και καθοριστική ήττα των δυνάμεων της συντήρησης και της διαπλοκής στην κάλπη των εθνικών εκλογών θα ανοίξει τον δρόμο για την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Και θα κλείσει οριστικά τον δρόμο στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Σε αυτή τη διαδρομή ο λαός, όπως έπραξε και το 2015, δεν θα ξεχάσει ποιοι τον έμπλεξαν στην περιπέτεια των μνημονίων και ποιοι τον έβγαλαν από τα μνημόνια και τον στήριξαν στα δύσκολα.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.