Facebooktwitter

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στον ρ/σ Real FM

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Real FM (Δ. Καμπουράκη – Στ. Κασίμη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός στηρίζονται στα υγιή δημόσια οικονομικά, που εξασφάλισε η κυβέρνηση Τσίπρα

Στη ΝΔ έχουν χάσει κυριολεκτικά την μπάλα. Η μεν ΝΔ θεωρεί τα θετικά μέτρα, που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, αντιγραφή -και μάλιστα καθυστερημένη- του προγράμματός της, ο δε κολλητός τους κ. Βέμπερ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τα συγκεκριμένα μέτρα ως «ανεύθυνα».

Αυτό δείχνει την υποκρισία και διγλωσσία της ΝΔ, η οποία είναι πολύ ενοχλημένη από αυτά τα θετικά μέτρα, ακριβώς επειδή δεν είναι προεκλογικά, αλλά έχουν ορίζοντα 4ετίας. Ακριβώς γιατί στηρίζονται στα υγιή δημόσια οικονομικά, που εξασφάλισε η κυβέρνηση Τσίπρα, σε αντίθεση με τη ΝΔ που άφησε έλλειμμα 15,1% το 2009 κι οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Κι ακριβώς επειδή πάνε στους μικρομεσαίους κι όχι στους λίγους και τους ισχυρούς, που είναι οι προνομιακοί υποστηρικτές της ΝΔ.

Από τα χθεσινά μέτρα θέλω κυρίως να εξάρω όχι τις φοροελαφρύνσεις, το φθηνότερο τιμολόγιο για τη ΔΕΗ, την 13η σύνταξη, αλλά τον ειδικό λογαριασμό, όπου βάζουμε 5,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια από το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που έχουμε και λέμε ότι εμείς προβλέπουμε ότι θα πιάσουμε τα επόμενα τρία χρόνια πλεόνασμα 3,5%. Αλλά αν δεν το πιάσουμε και πιάσουμε 2,5%, αυτό το 1% -αυτά τα 1,9 δισ. κάθε χρόνο- θα αφαιρείται από τον λογαριασμό για να συμπληρώνεται.

Κι αυτό μας δίνει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για κοινωνικές παροχές, φοροελαφρύνσεις, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη, γεγονός που διευκολύνει τη μείωση της ανεργίας, αλλά και ένα μπόνους στις αποσβέσεις, που διευκολύνει τις επενδύσεις.

Μια ανετότερη δημοσιονομική πολιτική, η οποία όμως στηρίζεται στο γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε υγιή δημόσια οικονομικά και δημοσιονομικό περίσσευμα το 2018 και το 2019. Και με βάση τις προβλέψεις μας για το νέο μεσοπρόθεσμο και τα επόμενα χρόνια.

Χθες ο Τσίπρας εξήγγειλε τους βασικούς άξονες του οικονομικού μας προγράμματος την επόμενη 4ετία, εφόσον κερδίσουμε στις εκλογές – Μόλις τελειώσει η 3ήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, αμέσως μετά θα προωθηθούν προς νομοθέτηση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν

Με άλλα λόγια, χθες ο Τσίπρας, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ, εξήγγειλε τους βασικούς άξονες του οικονομικού μας προγράμματος την επόμενη 4ετία, εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές και έχουμε πάλι κυβέρνηση Τσίπρα.

Αυτό που διευκρίνισε χθες ο πρωθυπουργός είναι ότι μόλις τελειώσει αυτή η 3ήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία προκάλεσε ουσιαστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης και που νομίζω θα ολοκληρωθεί με μία ακόμη παταγώδη κοινοβουλευτική ήττα της ΝΔ και του αρχηγού της, αμέσως μετά θα προωθηθούν προς νομοθέτηση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει στο πώς είναι δυνατόν αυτή να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα είναι θετικά και κομμάτι του προγράμματός της και ότι θα τα ψηφίσει, ενώ από την άλλη ο εκλεκτός της για πρόεδρος της Κομισιόν Βέμπερ να τα καταγγέλλει χθες ως ανεύθυνα;

Περιμένω, λοιπόν, από τη ΝΔ να βγει δημόσια και να διαφωνήσει καθαρά με τον κ. Βέμπερ. Γιατί η κα Μπακογιάννη, σε τηλεοπτική συζήτηση που είχαμε σήμερα, προσπαθούσε να μας πείσει ότι και η ΝΔ έχει δίκιο που λέει ότι θα τα ψηφίσει και ο Βέμπερ που τα καταγγέλλει.

Πιστεύω ότι μετά από αυτές τις υποκρισίες και διγλωσσίες είναι βέβαιο ότι ούτε ο Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ θεωρώ εξαιρετικά πιθανό ότι η ελπίδα του Κυρ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός θα παραμείνει και πάλι απραγματοποίητη.

Διαμορφώνεται, με το νοικοκύρεμα που καταφέραμε στα δημόσια οικονομικά, ένα οικονομικό περίσσευμα, που επιτρέπει να δοθούν αυτά τα χρήματα, από πραγματικά λεφτά και χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα

Αυτή τη στιγμή, την άνοιξη κάθε χρόνου, έχουμε μια εικόνα για το πώς έκλεισε επίσημα ο προϋπολογισμός του 2018, για το πώς υλοποιείται αυτός του ’19, αλλά και μια πρόβλεψη -με την οποία συμφωνούν και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα- για το πώς θα εξελιχθούν τα δημόσια οικονομικά και το 2020.

Και φαίνεται ότι διαμορφώνεται με το νοικοκύρεμα που καταφέραμε στα δημόσια οικονομικά ένα οικονομικό περίσσευμα, που επιτρέπει να δοθούν αυτά τα χρήματα, από πραγματικά λεφτά και χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα. Το πακέτο αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο μέτρα επούλωσης πληγών, αλλά και μέτρα στήριξης των μεσαίων στρωμάτων, καθώς και μέτρα που θα υποβοηθήσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Τους συνταξιούχους αυτό που εν προκειμένω τους ενδιαφέρει είναι ότι θα ενισχυθεί σημαντικά το εισόδημά τους, γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο Τσίπρας και είναι θετικό να οφείλεται στις εκλογές και ό,τι κάνει ο Μητσοτάκης για να κερδίσει πόντους να είναι για την ψυχή της μάνας του.

Αυτό το πακέτο μέτρων θα έχει θετικές επιπτώσεις και στις εκλογές. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το κάθε κόμμα επιδιώκει να πάει όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά δεν έχει εκλογικό χαρακτήρα, γιατί πολύ απλά δεν αφορά εφάπαξ μέτρα, αλλά μέτρα με ορίζοντα 4ετίας.

Θα σας έλεγα ότι είναι η πρώτη μεγάλη δόση του προγράμματος της επόμενης 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με στόχο μια ακόμα 4ετία με πρωθυπουργό Τσίπρα.

Κάθε σοβαρό κόμμα που κυβερνά οφείλει να πει και τι προτείνει και θα κάνει για τα επόμενα 4 χρόνια. Κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης νομοθετεί για τα επόμενα χρόνια, γιατί οφείλει να έχει εγκεκριμένο και ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την επόμενη 4ετία.

Το βασικό είναι να βγαίνουν οι αριθμοί και να επιτυγχάνονται οι στόχοι. Το πώς θα επιτευχθούν, το μείγμα της πολιτικής δηλαδή, είναι καθαρά υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης

Θυμίζω ότι η ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων έγινε και δεν ακούστηκε «κιχ». Προσθέτω ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν λένε ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται για τρίτο χρόνο, με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η χρεοκοπία της χώρας, που προκάλεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και τα μνημόνια που υπέγραψαν και εφάρμοσαν, προκάλεσαν συσσωρευτική ύφεση 27%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Να ξέρετε, επίσης, ότι στο EuroWorking Group, παρουσία Χουλιαράκη, που έγινε πριν λίγες μέρες, παρουσιάσαμε και το πώς πάνε τα δημόσια οικονομικά μας και τα πλάνα μας για την επόμενη περίοδο. Επομένως, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αιφνιδιάστηκε με αυτά που ανακοίνωσε ο Τσίπρας.

Επιπλέον, επειδή ακριβώς δεν είμαστε σε μνημόνιο, αλλά σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, το βασικό είναι να βγαίνουν οι αριθμοί και να επιτυγχάνονται οι στόχοι. Το πώς θα επιτευχθούν, το μείγμα της πολιτικής δηλαδή, είναι καθαρά υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που εμείς αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας για τα ελλείμματα, την αποπληρωμή των χρεών και τους ρυθμούς ανάπτυξης, ανακουφίζοντας αυτούς που «πλήρωσαν το μάρμαρο» της χρεοκοπίας, τότε τα πράγματα πάνε καλύτερα. Αυτή τη στιγμή, αν δείτε και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί, δεν θα δείτε εχθρότητα ή αρνητική αντίδραση.

Η Eurostat θεωρεί ότι τα ελληνικά δημόσια οικονομικά είναι πλήρως αξιόπιστα και θεωρεί το ίδιο και για το οικονομικό επιτελείο Τσακαλώτος-Χουλιαράκης

Έχει επιστρέψει η οικονομία στην ανάκαμψη και κυρίως έχει ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας και του οικονομικού επιτελείου. Η ΝΔ το 2009 έδινε στις Βρυξέλλες πλαστά στοιχεία ότι το έλλειμμα ήταν 6% και ήταν 15%. Τώρα η Eurostat θεωρεί ότι τα ελληνικά δημόσια οικονομικά είναι πλήρως αξιόπιστα και θεωρεί το ίδιο και για το οικονομικό επιτελείο Τσακαλώτος-Χουλιαράκης.

Η «κοτερολογία» κι η «Πολακιάδα» δεν πουλάνε. Οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές θα επηρεαστούν καθοριστικά από τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, από την τσέπη του μέσου Έλληνα πολίτη. Είμαι βέβαιος ότι και στην «κοτερολογία» και στην «Πολακιάδα» ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση στο 3ήμερο που αρχίζει σε λίγες ώρες.

Κάνω, επίσης, την πρόβλεψη, χωρίς να παίρνω μεγάλα ρίσκα, ότι θα εξελιχθεί και αυτή η 3ήμερη συζήτηση σε ένα ακόμη κοινοβουλευτικό Βατερλώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νομίζω ότι αυτό εξηγεί τον φόβο και την άρνησή του να συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πρωθυπουργό.