Facebooktwitter

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην εφημερίδα «Real News»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η κυριακάτικη εφημερίδα «Real News».

Για το πακέτο θετικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «είναι στοχευμένα, μόνιμου χαρακτήρα,  αποκαθιστούν αδικίες και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς βασίζονται αλλά και ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική και στηρίζονται στα υγιή δημοσιονομικά της χώρας».

Για την αντίδραση της ΝΔ τόνισε πως «αντιμετώπισε τις κυβερνητικές εξαγγελίες με πανικό και μιζέρια» και πως «έχουν χάσει κυριολεκτικά την μπάλα», ενώ για το σχόλιο του Βέμπερ, που μίλησε για  «ανεύθυνα μέτρα», υπογράμμισε πως «φανέρωσε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ για περικοπές και σκληρά μέτρα λιτότητας».

Για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως «είναι η νίκη», προσθέτοντας ότι «έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να νικάμε στην κάλπη, εκεί που αποτυπώνεται η πραγματική δυναμική, που αναπτύσσεται στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας».

Επίσης, ξεκαθάρισε πως το δίλημμα της κάλπης είναι «Πρόοδος ή Οπισθοδρόμηση» και πως «συμπυκνώνεται στο ‘Τσίπρας ή Μητσοτάκης’, με την πολιτική μάχη να μην αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ΕΕ, και να αποτελεί μια αντιπαράθεση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών προτάσεων για το μέλλον της ΕΕ, μια σύγκρουση που αφορά το μέλλον των παιδιών μας».

Για τη σημασία της μάχης των προοδευτικών δυνάμεων και την καλπάζουσα ακροδεξιά, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως «η κυριαρχία των συντηρητικών συσχετισμών τα τελευταία χρόνια έφερε μεγάλα λόγια, λίγα έργα και πολλά προβλήματα» και πως «η υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να έχουμε σε μια Ευρώπη που έχει ανάγκη από προοδευτικές πολιτικές για να ορθοποδήσει».

Πρόσθεσε ακόμα πως «στην επόμενη Ευρωβουλή πρέπει να διαμορφώσουμε ευρείες προοδευτικές συμμαχίες και θετικούς συσχετισμούς για να ανακόψουμε το αλληλοτροφοδοτούμενο δίπολο νεοφιλελευθερισμού-ακροδεξιάς».

Στην ερώτηση για την Τουρκία και για το εάν θα  έπρεπε να αλλάξει το εθνικό δόγμα της στήριξης των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως «η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή για την ελληνική εξωτερική πολιτική, επί δεκαετίες και με όλες τις κυβερνήσεις» και πως «δεν θα κάνουμε τη χάρη σε Βέμπερ και ακροδεξιά, που ζητούν την οριστική διακοπή όλων των σχετικών διαδικασιών ένταξης για κάνουν απλά μπίζνες με την Άγκυρα και τον Ερντογάν, χωρίς ενοχλητικές συζητήσεις για δημοκρατία, διεθνές δίκαιο, Κυπριακό, Πατριαρχείο, Θεολογική Σχολή της Χάλκης, να υπονομεύσουν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Τέλος, για το εάν θα τον ενδιέφερε η θέση του Έλληνα Επίτροπου στην επόμενη σύνθεση της Κομισιόν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «με ενδιαφέρει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές και η συγκρότηση μιας ισχυρής, ενωμένης και αποτελεσματικής ευρωομάδας, που θα στηρίξει τα εθνικά συμφέροντα και την αριστερή και προοδευτική μας ατζέντα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «διεκδικώ και την τελευταία ψήφο υπέρ του ψηφοδελτίου μας σε κάθε γωνιά της χώρας και έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης, καταθέτοντας δημόσια το έργο μου για την προηγούμενη πενταετία».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Καταρχάς να μιλήσουμε για τα πρόσφατα ανακοινωθέντα θετικά μέτρα. Πώς απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιστρέφει ένα πολύ μικρό κλάσμα των χρημάτων που έχει πάρει από τον κόσμο, αλλά και ότι δεν αφορούν παρά σε μικρό βαθμό τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις;

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας είναι στοχευμένα, μόνιμου χαρακτήρα και αποκαθιστούν αδικίες. Είναι μέτρα δίκαια, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, βασίζονται αλλά και ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική και στηρίζονται στα υγιή δημοσιονομικά της χώρας. Θα πιάσουν τόπο και θα ωφελήσουν εκατομμύρια Έλληνες, όχι μόνο από τα χαμηλά, αλλά και από τα μεσαία εισοδήματα. Και στηρίζοντας τις επενδύσεις, θα επιταχύνουν την μείωση της ανεργίας.

Η ΝΔ αντιμετώπισε τις κυβερνητικές εξαγγελίες με πανικό και μιζέρια. Έχουν χάσει κυριολεκτικά την μπάλα. Η ΝΔ, που διέλυσε την οικονομία και μας χρεοκόπησε μαζί με τον ΠΑΣΟΚ, θεωρεί τα θετικά μέτρα «αντιγραφή» του προγράμματός της, ο δε κολλητός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανθέλληνας υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, κ. Βέμπερ μιλά «ανεύθυνα μέτρα», φανερώνοντας έτσι και την κρυφή ατζέντα της ΝΔ.

Η υποκρισία και διγλωσσία δεν έχουν όριο. Επειδή ακριβώς τα μέτρα δεν είναι προεκλογικά, αλλά έχουν χαρακτήρα μόνιμο. Η κυβέρνηση Τσίπρα πετυχαίνει εκεί που οι προηγούμενοι επανειλημμένα απέτυχαν,  και ο κ. Μητσοτάκης έχει πάθει υστερία, που τον οδηγεί σε μικροπολιτικές αθλιότητες.

Τι λέτε για όσους σας κατηγορούν ότι τα θετικά μέτρα είναι προεκλογικού χαρακτήρα παροχές; Είσαστε καλός γνώστης των συσχετισμών στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ενόχληση ή τα μέτρα “περνάνε”;

Τα μέτρα έχουν ορίζοντα τετραετίας και δεν αποκλίνουν από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι αποτέλεσμα χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, σταθερής ανάκαμψης της οικονομίας και συγκεκριμένου πλάνου, χωρίς τις αλόγιστες «χωρίς αύριο» σπατάλες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης το κοινωνικό πρόσημο αυτών των μέτρων είναι συγκεκριμένο και αφορά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Όσο για τους εταίρους μας, από την πρώτη στιγμή έχουμε δείξει ότι πρόθεσή μας είναι να είμαστε πάντοτε σε επικοινωνία και διάλογο μαζί τους, έχοντας ως ορίζοντα το συμφέρον της κοινωνίας και τη σταθερότητα της οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνουν πάντα μεθοδικά και προσεκτικά στη δουλειά τους, και αυτό ισχύει και για τη συγκεκριμένη δέσμη θετικών μέτρων.

Προτιμάτε τον Αλέξη Τσίπρα των διακοπών στο Ροδάκινο και στην Απείρανθο ή στο κότερο; Πάσχει από όψιμο “Πολακισμό” ο ΣΥΡΙΖΑ;

Λυπάμαι που η ηγεσία της ΝΔ, αντί να κάνει πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα και στοιχεία, επιλέγει τον βούρκο των πρωτοσέλιδων του «Μακελειού» και της «Ελεύθερης Ώρας». Θλίβομαι που ο αρχηγός της ΝΔ δεν έχει το πολιτικό θάρρος να συμμετέχει σε σοβαρό διάλογο, πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πρωθυπουργό, χωρίς να κρύβεται πίσω από φθηνά προσχήματα.

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδοθεί στην ακροδεξιά φράξια που τον περιβάλλει και σπέρνει μίσος και fake news καθημερινά. Η σημερινή ΝΔ έχει μετατραπεί σε κάτι που ο ιδρυτής της ΝΔ  Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ντρεπόταν αν έβλεπε σήμερα.

Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές; Ήττα έως 3,5 μονάδες ή νίκη με έστω μία ψήφο;

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις ευρωεκλογές. Έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να νικάμε στην κάλπη, εκεί που αποτυπώνεται η πραγματική δυναμική που αναπτύσσεται στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

Στις ευρωεκλογές το δίλημμα είναι «Πρόοδος ή Οπισθοδρόμηση» και συμπυκνώνεται στο «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Αυτή η πολιτική μάχη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Είναι αντιπαράθεση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών προτάσεων για το μέλλον της ΕΕ, είναι σύγκρουση που αφορά το μέλλον των παιδιών μας.

Γιατί αφορά τη ζωή των Ελλήνων πολιτών η μάχη μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και της καλπάζουσας ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

Επτά στις δέκα νομοθετικές πράξεις που ενσωματώνονται στο εθνικό μας δίκαιο παράγονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Η κυριαρχία των συντηρητικών συσχετισμών τα τελευταία χρόνια έφερε μεγάλα λόγια, λίγα έργα και πολλά προβλήματα. Η αύξηση των εισοδηματικών, κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, η αποδυνάμωση των πολιτικών συνοχής, η απο-επένδυση, αλλά και η αποδυνάμωση της δημοκρατίας, ως συνέπεια και της ανόδου της ακροδεξιάς, είναι παιδιά του νεοφιλελευθερισμού και του δόγματος Σόιμπλε.

Η υποψηφιότητα Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να έχουμε σε μια Ευρώπη που έχει ανάγκη από προοδευτικές πολιτικές για να ορθοποδήσει. Χρειάζεται να μπλοκάρουμε την εκλογή Βέμπερ, κι αυτό είναι προσωπικός μου στόχος, αλλά και στόχος συνολικά των προοδευτικών δυνάμεων και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Δουλεύουμε για να έχουμε στην επόμενη Ευρωβουλή ευρείες προοδευτικές συμμαχίες. Να διαμορφώσουμε θετικούς συσχετισμούς για να ανακόψουμε το αλληλοτροφοδοτούμενο δίπολο νεοφιλελευθερισμού-ακροδεξιάς και να προχωρήσουμε τους στόχους για μια ενωμένη, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη.

Μήπως οι συνθήκες, δηλαδή η στάση της Τουρκίας στην περιοχή και οι σχέσεις κλιμακούμενης τριβής με τη Δύση, επιβάλλουν την αλλαγή του εθνικού δόγματος της στήριξης των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ;

Η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή για την ελληνική εξωτερική πολιτική, επί δεκαετίες και με όλες τις κυβερνήσεις. Ακριβώς γιατί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αποτελούν μοχλό πίεσης για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Όσοι, όπως ο Βέμπερ και η ακροδεξιά, ζητούν την οριστική διακοπή όλων των σχετικών διαδικασιών εκπροσωπούν όσους θέλουν απλά μπίζνες με την Άγκυρα και τον Ερντογάν, χωρίς ενοχλητικές συζητήσεις για δημοκρατία, διεθνές δίκαιο, Κυπριακό, Πατριαρχείο, Θεολογική Σχολή της Χάλκης κλπ. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να υπονομεύσουμε το εθνικό μας συμφέρον.

Σας ενδιαφέρει η θέση του Έλληνα επιτρόπου στο επόμενο συμβούλιο της Κομισιόν;

Με ενδιαφέρει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές. Με ενδιαφέρει η συγκρότηση μιας ισχυρής, ενωμένης και αποτελεσματικής ευρωομάδας, που θα στηρίξει τα εθνικά συμφέροντα και την αριστερή και προοδευτική μας ατζέντα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Διεκδικώ και την τελευταία ψήφο υπέρ του ψηφοδελτίου μας σε κάθε γωνιά της χώρας και έναν από τους τέσσερις σταυρούς προτίμησης, καταθέτοντας δημόσια το έργο μου για την προηγούμενη πενταετία.