Facebooktwitter

Τη βασική αντιπαράθεση των ευρωεκλογών ανάμεσα στην πρόοδο και την οπισθοδρόμηση ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος έφθασε συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα, χαιρέτισε για αρκετή ώρα τους παρεβρισκόμενους, αλλάζοντας κουβέντες με παλιούς συντρόφους, καλλιτέχνες και συγγραφείς και φωτογράφηθηκε με όσους του το ζήτησαν.

Αφού έκανε τον κύκλο και χαιρέτισε τους περισσότερους ο κ. Τσίπρας πήρε το μικρόφωνο καιαπηύθηνε σύντομο χαιρετισμό: “Βρισκόμαστε πριν από μία κρίσιμη μάχη, όχι μόνο εκλογική, όχι μόνο για την ευρωβουλή, πιστεύω ότι είναι μία μάχη που έχει πολιτισμικά χαρακτηρισιτκά καθώς είναι μία μάχη ανάμεσα στην πρόοδο και στην συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, και εδώ στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη”, είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι “ειδικά όταν στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της ακροδεξιάς που αμφισβητεί θεμελιώδεις αξίες, οράμματα, ιδέες που θεμελίωσαν την Ευρώπη αλλά και που κινητοποίησαν τους μεγάλους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης. “Αυτή η αντιπαράθεση αγγίζει πρωτίστως τους ανθρώπους της διανόησης που ήταν στην προμετωπίδα αυτών των αγώνων για τις αξίες”.

 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες και κοντινό πλάνο

Εξέφρασε την ικανοποίησή του, παρότι βγάζει συχνά ομιλίες σε πολυπληθή ακροατήρια, για την ομιλία του καθώς είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην σχέση της αριστεράς με τους ανθρώπους της διανόησης και του πολιτισμού, μία σχέση εξήγησε που έχει σφυρηλατηθεί σε δύσκολες στιγμές, ιστορικές στιγμές μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις, εξορίες και κακουχίες. Συνέχισε αναφέροντας ότι “πρέπει να χτίσουμε μία νέα σχέση με την κοινωνία βασισμένη πάνωσ την δική μας αντίληψη για την γνώση και τον πολιτισμό…Αυτό διακρίνει την δική μας αντίληψη, πρέπει να δώσουμε μία μάχη ώστε η πρόσβαση στον πολιτισμό και στην γνώση να είναι για όλους και όχι για λίγους”

Η διαμάχη ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση διαπερνά οριζόντια όλες τις κοινωνικές σχέσεις. “Είναι πολύ σημαντική είναι και η 13η σύνταξη και η άυξηση στον κατώτερο μισθό”, είπε ο πρωθυπουργός, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες, ώστοσο, συνέχισε, “πέρα από αυτά η κοινωνία θα αλλαξει όταν αλλάξουν και ποιοτικά οι σχέσεις των ανθρώπων, οι σχέσεις τους με τη εξουσία και οι σχέσεις μεταξύ τους. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόοδο και στην συντήρηση έχει να κάνει με τον τρόπο που θέλουμε οι πολλοί να αφομοιώνεται η γνώση”.

Ο κ. Τσίπρας έκανε την σύνδεση και με την προεκλογική αντιπαράθεση λέγοντας ότι “Βλέπουμε μία κυρίαρχη μορφή προεκλογικής καμπάνιας που προέρχεται από την Λατινική Αμερική, που βασίζεται στην αναπαραγωγή ψεύτικων ειδήσεων, ύβρεων αθλιότητας, χτυπημάτων κάτω από τη μέση. Σε αυτή την μορφή εμείς αντιαπαραβάλουμε το έργο μας τις ιδέες μας τα ιδανικά μας το όραμά μας”.

Απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους λέγοντας ότι “Θα ήθελε να ζητήσω από εσάς που πλαισιώνετε τον αγώνα και έχετε πάρει θάρρος, γιατί μέχρι πριν από λίγους μήνες είμασταν κλεισμένοι, από την επόμενη ημέρα την σχέση συντροφικότητας και  ζωντάνιας να  την μετατρέψουμε σε προωθητική δύναμη για να δουλέψουμε για το μέλλον του τόπου. Είσαστε η κινητήρια δύναμη με τις ιδέες σας της αριστεράς”.

Συνεχίζοντας την πολιτική αναφορά φωτογράφισε τον αντίπαλό του και την αναφορά του για τον “ψυκτικό από το Περιστέρι”, λέγοντας: “Χθες στο Αιγάλεω αναφέρθηκα στους ψυκτικούς και τους επιστήμονες, έκανα όμως παράλειψη δεν αναφέρθηκα στους ανθρώπους του πνεύματος. Θέλουμε ο πολιτισμός να αφορά τον ψυκτικό από το Περιστέρι, την κομμώτρια από την Αγίας Βαρβάρα, τον τεχνικό από το Κερατσίνι, θέλουμε ο πολιτισμός να είναι για τους πολλούς και όχι προνόμιο της ελίτ”.

Έκλεισε με ένα αισιόδοξο μήνυμα που επίσης προκάλεσε το χειροκρότητα των παραβρισκομένων: “Αισθάνομαι ότι θα κυβερνήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια χωρίς μνημόνια αυτή την φορά και θα κάνουμε πολύ περισσότερα για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 2 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες, εσωτερικός χώρος και κοντινό πλάνο

 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, νύχτα, υπαίθριες δραστηριότητες και εσωτερικός χώρος

 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, υπαίθριες δραστηριότητες

 1 άτομο, κάθεται, καπέλο και εσωτερικός χώρος 1 άτομο, κοντινό πλάνο

 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνο και εσωτερικός χώρος

 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται, νύχτα, υπαίθριες δραστηριότητες και εσωτερικός χώρος

 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, υπαίθριες δραστηριότητες και κοντινό πλάνο

 ένα ή περισσότερα άτομα

 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και τηλέφωνο

 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται και κοντινό πλάνο

 1 άτομο, χαμογελάει

 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, εσωτερικός χώρος και κοντινό πλάνο

 1 άτομο, χαμογελάει, γυαλιά, γένι, κοντινό πλάνο και υπαίθριες δραστηριότητες

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Εκδήλωση του Τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

left.gr