Facebooktwitter

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον  Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο, Διδάκτορα του Παν/μίου Ιωαννίνων, Ηλία Αλεξανδρή στο ιατρείο του στη Λάρισα και συζήτησαν σχετικά με την Κατάψυξη Ωαρίων.

  1. Σε ποιες γυναίκες αφορά η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων;

Είναι γνωστό πως η γονιμότητα «μειώνεται» με την πάροδο των χρόνων. Σε αντίθεση με την επίδραση του χρόνου στην ποιότητα των ωαρίων η μήτρα  επηρεάζεται λιγότερο από την ηλικία και έτσι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50, δύναται να τεκνοποιήσουν, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί την ιδανική λύση για:
–  Γυναίκες οι οποίες επιθυμούν ή είναι επιβεβλημένο να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν λόγω επαγγελματικών ή άλλου είδους επαγγελματικών υποχρεώσεων, ή επειδή δεν βρέθηκε ακόμη ο κατάλληλος σύντροφος.
– Γυναίκες με  ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
– Γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο: Η κρυοσυντήρηση ωαρίων προσφέρει μια ευκαιρία να διατηρηθεί η γονιμότητα της ασθενούς πριν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες καταστρέφουν τα αποθέματα ωαρίων και οδηγούν σε παροδική η μόνιμη  αμηνόρροια και συνεπώς υπογονιμότητα.

  1. Πότε είναι η ιδανική ηλικία για να πραγματοποιηθεί η καταψυξη ωαρίων;

Η ιδανική ηλικία για μία γυναίκα, για να προβεί σε μία τέτοια διαδικασία είναι 30-35 ετών. Σε αδρές γραμμές, όσο νεότερη είναι η ασθενής, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα των ωαρίων της. Από εκεί και πέρα, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και φυσικά η κάθε γυναίκα έχει ξεχωριστές ανάγκες. Συνεπώς, συνιστάται μετά τα 30, οι γυναίκες να υποβάλλονται σε έναν τυπικό έλεγχο απεικόνισης των ωοθηκών και ένα ορμονικό έλεγχο για αξιολόγηση του δυναμικού τους, έτσι ώστε να βρουν σε συνεργασία με τον ειδικό την κατάλληλη περίοδο, για να προχωρήσουν στην κατάψυξη ωαρίων.

  1. Πώς λειτουργεί η κατάψυξη ωαρίων;

Τα ωάρια είναι τα μεγαλύτερα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού. Όταν παγώσουν οι κρύσταλλοι πάγου οι οποίοι σχηματίζονται μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα. Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος της υαλοποίησης έδωσε τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα και πλέον η διαδικασία κατάψυξης έχει πλέον ευρέως εφαρμοστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα. Κατά τη μέθοδο της υαλοποίησης, τα ωάρια εκτίθενται σε ειδικά προστατευτικά διαλύματα και κατόπιν τοποθετούνται κατευθείαν σε υγρό άζωτο για αποθήκευση. Με τον τρόπο αυτό, το εσωτερικό των κυττάρων αποκτά δομή υάλου (υαλοποίηση) και αποφεύγεται η δημιουργία κρυστάλλων, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την βιωσιμότητά τους.

  1. Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι ουσιαστικά σαν το πρώτο μέρος μιας εξωσωματικής. Η διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες και παρακολουθείται με υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος (έλεγχος ορμονών). Την κατάλληλη στιγμή προγραμματίζεται η ωοληψία. Μετά, τα ωάρια προετοιμάζονται από τους εμβρυολόγους, καταψύχονται και μένουν κατεψυγμένα μέχρι η γυναίκα να αποφασίσει να προσπαθήσει να μείνει έγκυος με αυτά. Σε περίπτωση που γίνεται κατάψυξη ωαρίων λογώ θεραπείας καρκίνου, η απόψυξη και γονιμοποίηση των ωαρίων γίνεται όταν η γυναίκα αποθεραπεύται και φυσικά αφού πάρουμε το << πράσινο φως>>  από τους ογκολογους.

  1. Πόσο καιρό μπορεί τα ωάρια να παραμείνουν σε συνθήκες κατάψυξης;
    Με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα, ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα κρυοσυντήρησης που θεωρείται ασφαλές είναι τα δέκα χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να επεκταθεί κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις. Αυτό είναι κάτι που μία γυναίκα πρέπει να συζητήσει αναλυτικά με το γιατρό της.

  1. Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο;
    Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνες είναι πράγματι ενθαρρυντικά, αφού έγκυρες, ως τώρα πηγές δεν έχουν δείξει αυξημένο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Συμπερασματικά, πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο.  Σαν τεχνική σαφώς και έχει κάποιους περιορισμούς, και απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση προκειμένου να είναι ασφαλής.