Facebooktwitter
Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη υποψήφιου βουλευτή στη Β1 εκλογική περιφέρεια Αθηνών στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, στο δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη
 

1)Λίγες μέρες πριν τις κάλπες, εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
Σαφώς και μπορούμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα και για αυτό δουλεύουμε. Δεν πάμε για να μειώσουμε τη διαφορά των ευρωεκλογών, αλλά για τη νίκη, ακόμα και με μία ψήφο. Μια νίκη που θα στρώσει το δρόμο για καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας, πάνω στις ράγες που έχουμε διαμορφώσει από αυτή την κυβερνητική θητεία, μια νέα τετραετία με Τσίπρα Πρωθυπουργό και τις προοδευτικές δυνάμεις στην διακυβέρνηση της χώρας.
2) Πάντως είναι μια προεκλογική περίοδος στην οποία οι πολίτες δεν έγιναν σοφότεροι όσον αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ. Γιατί θεωρείτε ότι ο Κ. Μητσοτάκης αποφεύγει την προγραμματική αντιπαράθεση; τελευταίο παράδειγμα το ασφαλιστικό, μετά και την αποκάλυψη της Αυγής..
Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο είναι ότι όσοι γνωρίζουν έστω και λίγο το πρόγραμμα της ΝΔ, νιώθουν πραγματικά τρόμο και φόβο. Ένα ωστόσο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας είτε δεν γνωρίζει το πρόγραμμα της ΝΔ, είτε έχει εγκλωβιστεί στη φτηνή προπαγάνδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένων ΜΜΕ. Σε αυτό το επίπεδο, εμείς οφείλουμε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια τις επόμενες μέρες, για να προβάλλουμε ακόμα πιο καθαρά το πρόγραμμά μας, και παράλληλα να καταδείξουμε το κοινωνικά ανάλγητο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει την αντιπαράθεση γιατί πολύ απλά το πρόγραμμα που έχει και για το ασφαλιστικό, για τη φορολογία και συνολικά για όλα τα θέματα, δεν μπορεί να υποστηριχτεί δημοσίως. Είναι ένα πρόγραμμα αντικοινωνικό, οδυνηρό για τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, που μας επιστρέφει στην εποχή των μνημονίων και της λιτότητας.
3) Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες των μεσαίων στρωμάτων και οι νέοι από μια νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; 
Η κοινωνία μας είναι ταλαιπωρημένη, πολύ ταλαιπωρημένη, και το κατανοούμε απόλυτα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αυξάνουμε την ένταση της δουλειάς μας για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Την πρώτη τετραετία δώσαμε βάρος στη διαχείριση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, στη στήριξη των αδύναμων, στην αποκατάσταση και ενδυνάμωση βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους, σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θέτοντας επίσης τις βάσεις για βιώσιμες πολιτικές ανάπτυξης.
Την επόμενη τετραετία στόχος μας είναι να στηρίξουμε πιο δυναμικά τα μεσαία στρώματα, την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, να έχουμε καλύτερες και ποιοτικότερες δουλειές, μειώνοντας την ανεργία και διαμορφώνοντας κίνητρα για τους νέους ώστε να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα μας. Αλλά και στους νέους που έχουν μείνει πίσω και τραβάνε κουπί καθημερινά, έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για την επόμενη τετραετία με τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας με στόχευση στους νέους και τις γυναίκες, με καλύτερους μισθούς, με κίνητρα ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πλήρης καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και νέες αυξήσεις του κατώτατου μισθού.
4)  Τι θα λέγατε σε κάποιον που ψήφισε το 2015 ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις ευρωεκλογές αποφάσισε να εκφράσει την απογοήτευση η τον θυμό του απέχοντας από την κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ;
Θέλω να το σκεφτεί ξανά, να το συζητήσουμε. Οι ευρωεκλογές αποτελούν συνήθως «καμπανάκι» και εμείς λάβαμε το μήνυμα και μάλιστα με τρόπο ξεκάθαρο. Άλλο οι ευρωεκλογές όμως και άλλο οι εθνικές. Στις 7 Ιουλίου κρίνεται το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας μας, κρίνεται ποια κυβέρνηση θα μας οδηγήσει με ασφάλεια σε καλύτερες μέρες, ποια κυβέρνηση κατάφερε πράγματα και ποιες ηγεσίες μας οδήγησαν στο γκρεμό, και θέλουν να το επαναλάβουν.
Η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στον Αλέξη Τσίπρα είναι μονόδρομος για καλύτερες μέρες, με σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική.
5) Πως σχολιάζετε το αφήγημα περί καμένης γης που υιοθετεί η ΝΔ και ο κεντρικός τραπεζίτης;
Πως περιγράφεται η «γη» που παραλάβαμε εμείς το 2015; Σήμερα έχουμε την Ελλάδα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος, με καθαρό δημοσιονομικό ορίζοντα, με 30 δισεκατομμύρια αποθεματικό, με ανεργία από το 27% στο 18%, με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, αύξηση επενδύσεων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Άλλωστε ο κ.Στουρνάρας δεν είναι και τόσο καλός στις προβλέψεις, ούτε σήμερα που είναι στην ΤτΕ, ούτε όταν ήταν Υπ.Οικ. Της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Μέχρι το 2014 έκανε διαρκώς πιο αισιόδοξες προβλέψεις απ ότι έβγαιναν τα στοιχεία στη πράξη, απ εκεί και μετά πιο σκοτεινές προβλέψεις. Δεν νομίζω οτι η συστηματική αστοχία του είναι τυχαία, ούτε θεωρώ ότι είναι αμερόληπτη