Facebooktwitter

Την άποψη ότι η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή προεκλογική συνεργασία αλλά η βάση μιας πλατφόρμας για την οργάνωση και την τεκμηρίωση μιας πραγματικής πρότασης για την κυβερνώσα Αριστερά, διατυπώνει στο Tvxs.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

«Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ ώς ένα ισχυρό προοδευτικό, ανοιχτό και μαζικό πολιτικό υποκείμενο, που να αφουγκράζεται την κοινωνία», λέει ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Ένα κόμμα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε καθημερινό διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως με αυτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας», συμπληρώνει. Όσον αφορά την ανησυχία πολλών ότι ο μετασχηματισμός του κόμματος θα φέρει και την πασοκοποίησή του, αναρωτιέται: «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ;».

Η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στο Tvxs.gr:

Τι συμπέρασμα βγαίνει από το αποτέλεσμα των εκλογών;

Δύσκολη η αποτίμηση. Λύπη γιατί η ΝΔ νίκησε καθαρά και κυβερνά αυτοδύναμη, ικανοποίηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης με τη θηλιά των μνημονίων διατήρησε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Επιστροφή στον διπολισμό με σχεδόν το 72% του εκλογικού σώματος.

Ο ελληνικός λαός έδειξε ότι και μας πιστεύει και μας εμπιστεύεται. Δεν συγχώρεσε τα λάθη και τις αστοχίες μας, αλλά μας δίνει το περιθώριο, το «χώρο» και την ευκαιρία που χρειαζόμαστε για να χτίσουμε ισχυρές βάσεις για την επόμενη μέρα, να στηρίξουμε το πρόγραμμά μας δυναμικά, και να συμβάλλουμε σε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, προβάλλοντας το πρόγραμμα, τις ιδέες και τις αξίες μας.

Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός μας ανέδειξε από πολιτικό χώρο και κόμμα σε παράταξη. Αυτήν του τη θέληση και την εμπιστοσύνη πρέπει να την τιμήσουμε.

Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός, ο ισχυρός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης σήμερα στη χώρα. Πάνω σε αυτήν τη λογική θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για το Κόμμα μας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις δημοτικές εκλογές. Εκεί οι περισσότερες επιλογές μας υπολείπονται  σημαντικά σε ποσοστά, σε σχέση με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και των Εθνικών Εκλογών. Γιατί; Δεν πρέπει να μας απασχολήσει αυτό; Ποιοι είναι οι δίαυλοι μας με την κοινωνία; Πώς μπορεί να διαμορφωθεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ;

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό προοδευτικό, πολιτικό υποκείμενο, ανοιχτό και μαζικό, που να αφουγκράζεται την κοινωνία. Να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς  με αυτή, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και παράλληλα να διατηρήσει τη δύναμη του και τις σχέσεις του με τις συλλογικότητες που δρουν τοπικά ή θεματικά, και φέρνουν νέες ιδέες και ζωντάνια σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα κόμμα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε καθημερινό διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως με αυτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας.

Πώς θα επιτευχθεί στην πράξη το άνοιγμα του κόμματος;

Η προοδευτική παράταξη έχει και κόμμα- κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με πολύ ισχυρή παρουσία από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή, και ισχυρό ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει ήδη η Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί τη βάση όχι μίας ευκαιριακής προεκλογικής συνεργασίας, αλλά μιας πλατφόρμας  για την οργάνωση και την τεκμηρίωση μιας πραγματικής πρότασης για την κυβερνώσα Αριστερά. Το πώς οργανωτικά θα φτάσουμε εκεί είναι ένα θέμα στο οποίο προσωπικά είμαι ανοιχτός, έχω τις ιδέες μου και τις προτάσεις μου, αλλά είναι θέματα στα οποία πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να εκφραζόμαστε συλλογικά.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική οτι κινδυνεύει να πασοκοποιηθεί;

Η πιο αυτονόητη απάντηση και πραγματική απορία είναι γιατί; Να σοβαρευτούμε επιτέλους. Όταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τόσες δράσεις και τόσες μεταμορφώσεις για να γίνει σήμερα ΚΙΝΑΛ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ;  Είναι μια κριτική που αφενός θέλει να απαξιώσει ιστορικά τα θετικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου, επιπλέον να φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα αρνητικά της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της συστημικότητας και του πελατειακού κράτους που αυτό υποστήριξε.

Στο δίπολο συντήρησης έναντι προόδου τι στάση εκτιμάτε ότι θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ;

Οι πολίτες απάντησαν στις εκλογές στο ποιον θεωρούν τον ισχυρό προοδευτικό πόλο απέναντι στη δεξιά και στην οπισθοδρόμηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του δια του ηγέτη του, από την ίδια βραδιά των εκλογών απάντησε στη μεγάλη πρόκληση της επανα-συγκρότησης της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.  Και στο ΚΙΝΑΛ αντιλαμβάνομαι αλλαγές και κινητικότητα. Κατέρρευσε άλλωστε η βασική του προεκλογική ιδέα περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω ούτε να κρίνω ούτε να προκαταλάβω το τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ σεβόμενος απολύτως την πολιτική του αυτονομία και την ιστορία του.  Τον ρόλο του άρα θα τον επιλέξει το ίδιο το κόμμα. Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα πάντως κυριαρχείται από έναν μεγάλο διάλογο μεταξύ των Σοσιαλιστών, των Αριστερών και των Οικολόγων, ως αντιστάθμισμα στη σημερινή νεοφιλελεύθερη και συντηρητική Ευρώπη.

Μπορεί να βρεθει κοινός αντιπολιτευτικός τόπος με ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, και ΜΕΡΑ 25 ;

Φυσικά μπορεί, κατά θέμα. Η Βουλή είναι ο καλύτερος χώρος για να αναδείξουμε προγραμματικές συγκλίσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, οι κοινωνικές διεργασίες επίσης θα δείξουν τον δρόμο. Πάντοτε ήμασταν υπέρ του διαλόγου των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένη προγραμματική βάση, φυσικά εφόσον το επιθυμούν. Οι εκλογές έδωσαν σε εμάς μια σαφή εντολή, είμαστε ο μεγάλος προοδευτικός πόλος και πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και οπισθοδρομική ΝΔ, δεν έχουμε ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον προοδευτικό πολιτικό χώρο, ούτε αντιλήψεις ηγεμονισμού ή μοναδικής αλήθειας. Εχουμε ιστορική ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τον προοδευτικό πόλο στη χώρα,  πάνω σε αυτή τη κάθε προσπάθεια διαλόγου με δυνάμεις που με τις οποίες θα μοιραζόμασταν κοινές αναφορές, θα ήταν θετική.

Αριστερά στα λόγια και Αριστερά στην πράξη. Υπάρχει χάσμα κι αν ναι, γεφυρώνεται;

Πάντα μεταξύ θεωρίας και πράξης υπάρχει διαφορά. Αυτό δεν συμβαίνει όπως υπονοείτε μόνο στην Αριστερά. Συμβαίνει παντού. Και στη Δεξιά  και στην Εκπαίδευση και στους Οργανισμούς και στις Επιχειρήσεις, όπου υπάρχει ένα σχέδιο επί χάρτου που πρέπει να ακολουθήσεις. Έρχεται η πραγματικότητα  με τις ιδιαιτερότητές της και σου διορθώνει τα σχέδια, τις παραλείψεις και τις αστοχίες σου. Σε «γειώνει» δηλαδή στην πραγματικότητα. Όπως έγραψε ένας ανώνυμος στον τοίχο: «Καμιά μέρα θα πάω να ζήσω στη θεωρία, γιατί στη θεωρία όλα πάνε καλά».

Οι νέοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι συνταξιούχοι όχι. Τι σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Προφανώς μας χαροποιεί η εμπιστοσύνη των νέων και η υποστήριξή τους. Αποτελούν άλλωστε τον πιλότο και τον κανόνα για την Ελλάδα του αύριο που θέλουμε να χτίσουμε. Οι συνταξιούχοι πάλι και οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας γενικότερα, έχουν δει στα 10 χρόνια της κρίσης τα εισοδήματα τους να μειώνονται και τη ζωή τους συνεχώς να υποβαθμίζεται, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να αντιδράσουν. Είναι λογικό λοιπόν η αντίδρασή τους να είναι σωρευτική και τους καταλαβαίνω απολύτως. Τα όποια θετικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν πολύ αργά και δεν ενσωματώθηκαν στο γενικότερο εκλογικό περιβάλλον. Για εμάς όμως οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι χαμηλό συνταξιούχοι είναι και θα παραμείνουν ψηλά στις κοινωνικές ομάδες που θα υποστηρίξουμε με κάθε μέσο.

Πώς κρίνετε τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ;

Παρά το γεγονός ότι έχουμε κλείσει μόλις μια εβδομάδα, η εικόνα μέχρι τώρα από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ακριβώς όπως την περιμέναμε και όπως προειδοποιούσαμε προεκλογικά. Με δυο λέξεις ανησυχούμε βαθύτατα. Και δεν ανησυχούμε νομίζω άδικα. Η κινδυνολογία περί κατάρρευσης της ΔΕΗ, οι διορισμοί των νέων Γενικών Γραμματέων χωρίς να ληφθούν υπόψη οι Νόμοι που προέκυψαν από την 3η Αξιολόγηση, η επιμονή στην κατάργηση του Ασύλου που αποτελεί μια ακρο-συντηρητική ιδεοληψία χωρίς πραγματικό περιεχόμενο, είναι σοβαροί λόγοι ανησυχίας. Ήρθε η ώρα η ΝΔ και το σχέδιο της να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της χώρας και όχι την διαστρεβλωμένη εικόνα που έδιναν γι΄ αυτούς και από αυτούς τα media.

 

Πηγή: https://tvxs.gr