Facebooktwitter

Η ακρόαση των φορέων ήταν σήμερα στο πρόγραμμα της Βουλής καθώς συζητείται το νομοσχέδιο που αφορά, μεταξύ άλλων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση όσων επλήγησαν από την κατάρρευση της εταιρίας «Τόμας Κουκ», καθώς και αλλαγές στη διοίκηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Βελτιώσεις των διατάξεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των θυμάτων της χρεοκοπίας της Thomas Cook ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.

Περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές ζήτησαν οι εκπρόσωποι φορέων που είχαν κληθεί στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, για την κύρωση πράξεων νομικού περιεχομένου (ΠΝΠ), που αφορούν μεταξύ άλλων, προστασία της πρώτης κατοικίας, ενίσχυση όσων επλήγησαν από την κατάρρευση της εταιρίας «Τόμας Κουκ» και αλλαγές στη διοίκηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρας Τσιαφούτης, ζήτησε να επανέλθει ο «νόμος Κατσέλη» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματική» την ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία όπως είπε, «περιορίζει ασφυκτικά τους οφειλέτες».

«Από τους 180.000 έχουν υποβληθεί 267 αιτήσεις πριν τη λήξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα δεν προχωρά, γιατί τα κριτήρια είναι αυστηρά και πολλά, και δεν μπορεί ο οφειλέτης να ενταχθεί. Πρέπει να επανέλθουμε στον ‘νόμο Κατσέλη’ που είναι η καλύτερη λύση» είπε, ενώ ζήτησε να αυξηθεί το ύψος των κόκκινων δανείων καθώς και το ύψος των εισοδημάτων.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επαγγελμάτων, τόνισαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα ενίσχυσης που θα διατρέχουν το σύνολο του τουριστικού τομέα και να υπάρξει πραγματική στήριξη των θέσεων εργασίας. Ζήτησαν δε, περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο Γιώργος Χόντζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, τόνισε ότι έχει ωριμάσει το αίτημα να δοθεί ένας ακόμα μήνας για το εποχικό επίδομα σε τουριστικές περιοχές, καθώς μένουν έξι μήνες άνεργοι.

Ενάντιοι στη κατάργηση του αυτοδιοίκητου ΚΕΘΕΑ οι εργαζόμενοί του

Έντονα επικριτικός για τη ΠΝΠ που αφορά το ΚΕΘΕΑ, ήταν ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, Γιώργος Μπαρδάνης, υποστηρίζοντας ότι ανατρέπεται όλη η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, και θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από τα διορισμένα μέλη του Δ.Σ..

Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με την κατάθεση πορίσματος του γενικού λογιστηρίου του κράτους, και αναφορές του περί μη χρηστής διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ.

«Ακούστηκαν αποσπάσματα από την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους, πιθανώς για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, αλλά αποσιωπήθηκε ότι με άριστα το 1, ο Οργανισμός παίρνει 2 στην βαθμολόγηση για τη λειτουργία του», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η σύνταξη και κατάθεση του πορίσματος έγινε από εμάς. Εμείς συστήσαμε ομάδα εργασίας και αφορά καταγγελίες – όχι συγκεκριμένες – αλλά για πιθανότητα να υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται. Η απόφαση μας ήταν πρώτα να γίνουν οι διοικητικές διαρθρώσεις και μετά να πάρουμε όλα τα στοιχεία και να τα καταθέσουμε στον εισαγγελέα».

Μίλησε ακόμα για εξωτερική αξιολόγηση που έγινε στο ΚΕΘΕΑ από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και πρόσθεσε ότι «ήταν όχι απλά θετικά τα αποτελέσματα, αλλά άριστα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ Δημήτρης Κολοκάθης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα και προσπαθεί να αιτιολογήσει κάτι που δεν έπρεπε να κάνει, αλλάζοντας τη διοίκηση του Οργανισμού». «Το διοικητικό συμβούλιο θα παίρνει εντολές επί της πολιτικής του Οργανισμού και δεν θα είναι υπόλογο στη γενική συνέλευση, αλλά στον υπουργό που θα το διορίζει, και στην ορισμένου χρόνου διάρκειας μιας κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κολοκάθης και συνέχισε: «Το ΚΕΘΕΑ μόνο είχε προβλήματα; Όλοι οι άλλοι φορείς του δημοσίου δεν έχουν; Ας μας πει η κυβέρνηση ποια είναι η γενική κατάταξη του ΚΕΘΕΑ σε σχέση με τους άλλους φορείς.

Δεν μπορεί ο καθένας να πετάει λάσπη, να προσπαθεί για να δικαιολογηθεί να σπιλώνει πρόσωπα με άδικες κατηγορίες».

«Η κυβέρνηση έχει μια συνεχή επιθετική ρητορική ενάντια στο μοντέλο του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, με στόχο την κατάργησή του για να ελέγχει την διοίκηση του διορίζοντας κομματικό συμβούλιο. Επί της ουσίας δεν πάει να βελτιώσει αλλά να ελέγξει τον Οργανισμό που δεν έχει στο DNA του την υποταγή», κατέληξε ο κ. Κολοκάθης.

Κριτικά απέναντι στη ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ στάθηκαν επίσης, τόσο ο Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος εργαζομένων του Συλλόγου Ασθενών Προμηθέας, όσο και ο Μάριος Ατζέμης, εκπρόσωπος του συλλόγου ατόμων με λοίμωξη ΗΙV.