Facebooktwitter

Αποσπάσματα συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο Flash-TV (στον δημοσιογράφο Γ. Νεβεσκιώτη)

Για τη διεξαγωγή της 1ης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Γ. Μπαλάφας είπε: «Σήμερα επιχειρούμε κάτι που το θεωρούμε πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα δύσκολο. Το εγχείρημα αυτό συνίσταται στο να αντιστοιχίσουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το 31,5% του κόσμου που μας ψήφισε, με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τις οργανωμένες δυνάμεις. Είναι μια διαδικασία μετασχηματισμού που περιλαμβάνει την διεύρυνση, την ανασυγκρότηση, αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας μας κ.α. Η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν ένα πολύ ουσιαστικό βήμα προς την προσπάθεια αυτή. Πολίτες, αγωνιστές, φίλοι και σύντροφοι από όλη την Ελλάδα και με ποικίλες πολιτικές προελεύσεις – αριστεροί, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, προοδευτικοί κεντρώοι, οικολόγοι πράσινοι- ένα φάσμα δυνάμεων, δηλαδή, από όλο τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου έδωσαν το παρών και μέσα από τις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις καταλήξαμε σε μία Διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα. Μία ανοιχτή και αντιπροσωπευτική δημοκρατική διαδικασία, που προσπαθεί να συγκεράσει όμορους χώρους.

Ως προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και λογικές διμέτωπου – που καταντούν να είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς – , να βρούμε τους κοινούς βηματισμούς απέναντι στο ρατσισμό, την ακροδεξιά, τον νεοφασισμό και την μισαλλοδοξία που σηκώνει κεφάλι, τόσο στην χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη. Αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες αντιθέσεις και διχασμούς να πορευτούμε σε μία αντι-δεξιά συσπείρωση, για το συνολικό καλό της χώρας μας. Αυτό είναι το μήνυμά μας και προς τις ηγεσίες και προς τον κόσμο.

Στον αντίποδα, η χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ, άγγιξε τα όρια ενός ακροδεξιού παραληρήματος. Χαρακτηριστικά σημεία η αναφορά στους μετανάστες ως “λαθρομετανάστες” και η αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα έλεγε κάποιος ότι ήταν σαν να ακούγαμε τον Σαλβίνι ή τον Όρμπαν. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε την εκτίμησή μας ως προς την άνοδο των ακροδεξιών αντιλήψεων στο εσωτερικό της ΝΔ, ακυρώνονταν την όποια προσπάθεια τμήματος της ΝΔ για ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο. Εκθέτοντας την ίδια τη ΝΔ σε σχέση με τις αλλαγές των θέσεων της στο μεταναστευτικό – προσφυγικό και στη συμφωνία των Πρεσπών, έφερε σε τρομερή αμηχανία τον κ. Μητσοτάκη. Αξίζει, εδώ να θυμηθούμε, ότι με αφορμή το “Μακεδονικό” ο κ. Σαμαράς είχε “ρίξει” την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δηλαδή του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.»

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού  ο βουλευτής ανέφερε: «Έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο τους πρώτους μήνες, η ΝΔ προσπαθεί σήμερα να διαχειριστεί την κατάσταση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εκτός των κλειστού τύπου κέντρων υποδοχής των προσφύγων σε νησιά και μάλιστα, της τάξεως των 5.000 ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν, δεν έχουν δείξει ξεκάθαρες προθέσεις διαχείρισης και πρωτοβουλιών. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι αυτές οι δομές, τύπου φυλακής, θα λειτουργήσουν σαν πυριτιδαποθήκες.»

Σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ο Γ. Μπαλάφας τόνισε: «Να θυμίσω ότι η ΝΔ χαρακτήριζε το κοινωνικό μέρισμα κατά την διακυβέρνησή μας ως “ψίχουλα και αντίδωρο”, σνομπάροντας και περιφρονώντας ανθρώπους που είχαν ανάγκη αυτήν την συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση. Η απόφαση να δοθεί σήμερα ξανά το κοινωνικό μέρισμα, ιδιαίτερα μειωμένο μάλιστα, γίνεται προκειμένου να μειώσουν την κατακραυγή απέναντι στην πολιτική εύνοια που έχουν επιδείξει προς όφελος των λίγων, των ισχυρών και των ημέτερων.

Τα νούμερα, όμως, είναι αμείλικτα. Για παράδειγμα με βάση το φορολογικό νομοσχέδιο η αύξηση των οριζόντιων έμμεσων φόρων είναι 2,4% . Επίσης, η φορολογία των φυσικών προσώπων αυξάνεται κατά 3,5%, σε αντίθεση με την φορολογία των εταιριών η οποία μειώνεται 9,5%.»