Facebooktwitter

Το ζήτημα (του περιορισμού) των συγκεντρώσεων βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

Το ζήτημα (του περιορισμού) των συγκεντρώσεων βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε «νομοσχέδιο για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας», αναφέροντας τα εξής: «Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

Η συζήτηση διεξάγεται με φόντο την πλήρη κυβερνητική κάλυψη στις πρόσφατα και διαρκή περιστατικά αστυνομικής αγριότητας και αυθαιρεσίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσε μια γεύση από το τι περίπου περιλαμβάνει η νομοθετική πρωτοβουλία για «την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», τονίζοντας ότι το σχέδιο νόμου θα «θα ρυθμίζει πορείες, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις».

Επίσης, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει νόμο που θα της δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει εξαρχής βασικές λεπτομέρειες από την κάθε διαδήλωση, όπως είναι για παράδειγμα, το ονοματεπώνυμο του διοργανωτή της ή κάποιου υπεύθυνου. Εξάλλου, θα της παρέχει την επιλογή να αποφασίζει εάν η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικούς δρόμους ή ακόμα και σε πεζοδρόμιο, με βάση τον όγκο της.

Οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πρώτος έλαβε τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερώσει για τις επαφές που είχε σε Μέση Ανατολή, Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι προχωράμε στην υπογραφή για τον EastMed, καθώς αυτό δείχνει τα ανακλαστικά των κρατών της περιοχής: «Είναι πολύ σημαντικό από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες».

Δεύτερος μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως για το κοινωνικό μέρισμα. Με βάση την τελική εικόνα θα καλυφθούν πάνω από 300.000 οικογένειες, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από 1 εκατ., ενώ το ποσό φθάνει στα 215 εκατ. ευρώ.

Το επίδομα γέννησης

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το επίδομα γέννησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 70.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν οι πολύ πλούσιοι, καθώς πρόκειται για μέτρο δημογραφικής πολιτικής.

«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα. Αρχής γενομένης από το επίδομα θέρμανσης.