Facebooktwitter

Συνέντευξη του τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση στο ρ/σ «Θέμα 104,6» και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη

Τη στάση που κρατάει η Κυβέρνηση στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καυτηρίασε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη που έδωσε, σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, στο «ΘΕΜΑ Radio 104,6”. Μιλώντας στην εκπομπή «ΜΑΖΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ» και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη ο τέως Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι ενθαρρύνεται μια πολιτική αποδοκιμασίας προς το πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας από την πλευρά της Κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή προσχηματική και απαράδεκτη. «Όταν κανείς θέλει τη συναίνεση τότε οι προσχηματικές αμφιβολίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης προσθέτοντας ότι αντί της συναίνεσης καταδεικνύεται πολιτική εμπάθεια. Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και για τον ίδιο το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως προσώπων κατέληξε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια τους τελευταίους μήνες με τις εν εξελίξει αστυνομικές επιχειρήσεις τονίζοντας ότι ενώ συντηρείται ένα πολεμικό κλίμα με «εσωτερικούς εχθρούς» και συγκρούσεις αφήνονται ανεξέλεγκτες οι συμμορίες των ναρκεμπόρων με αποτέλεσμα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα παραδοσιακά μαγαζιά της περιοχής και να υποφέρουν οι κάτοικοι. Πρόκειται για μια επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού ενταγμένη σε μία άκρως επικίνδυνη επικοινωνιακή προσπάθεια της Κυβέρνησης υπογράμμισε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνοντας ότι η στάση αυτήβρίσκεται έξω από κάθε δημοκρατική αρχήκαι οδηγεί σε απόγνωση τους κατοίκους των Εξαρχείων, δημιουργώντας πολλαπλή ανασφάλεια.

Τέλος ο κ. Βούτσης ερωτηθείς για το νέο εκλογικό νόμο υπερασπίστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής χαρακτηρίζοντας τη «απολύτως ώριμη συνθήκη»και τονίζοντας ότι η κουλτούρα των συνεργασιών και των συμμαχιών αποτελεί υγεία για το πολιτικό σύστημα.Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι μέσω της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές θα δοθεί η προοδευτική λύση για τη χώρα αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο λαός ψηφίζει κάθε φορά με βάση τα δεδομένα με τα οποία γίνονται οι εκλογές.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Νίκου Βούτση:

«Ενθαρρύνεται μια πολιτική αποδοκιμασίας προς το πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας»

Από πλευράς της Κυβέρνησης ενθαρρύνεται έστω και εμμέσως μια πολιτική αποδοκιμασίας προς το πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο εμείς και σεβόμαστε και θεωρούμε ότι έκανε μια εξαιρετική θητεία. Όλα τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ανέλαβαν την Προεδρία πάντοτε και εφόσον είχαν μια, κατά κοινή ομολογία, καλή θητεία, δινόταν και στους ίδιους αλλά και στη χώρα μία ευκαιρία για δεύτερη πενταετία. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο τώρα σημαίνει επαναλαμβάνω, αν προσμετρήσει κανείς και διάφορα που γράφονται από κάποιους δημοσιολογούντες, ότι ενθαρρύνεται μια πολιτική αποδοκιμασίας προς το πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου. Αυτό είναι απαράδεκτο και καταδεικνύει πολιτική εμπάθεια αντί της συναίνεσης που πρέπει να είναι από όλους μας το ζητούμενο. Όταν κανείς θέλει και εννοεί ότι θέλει τη συναίνεση και είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «στο πιάτο» η συναίνεση, η ευρύτατη συναίνεση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας τότε οι προσχηματικές αμφιβολίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Το λέω για τρίτη φορά ότι είναι μία έμμεση, πλην σαφής πλέον, πολιτική αποδοκιμασίας στα πεπραγμένα και στον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο. Κι αυτό επαναλαμβάνω το θεωρώ απολύτως απαράδεκτο.

«Εργαζόμαστε να υπάρξει προοδευτική λύση, προφανώς με συμμαχίες»

Μέσα στην κρίση, την πολύχρονη κρίση υπήρξαν για πρώτη φορά στη χώρα μας τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις ευρείας ή μικρότερης συναίνεσης και άρα είναι σαφές ότι το ζήτημα της κυβερνησιμότητας έχει απαντηθεί για το πολιτικό σύστημα. Η κυβερνησιμότητα έχει να κάνει με προγραμματικές και πολιτικές συμπτώσεις και άρα δεν έχει σχέση με τη συρρίκνωση της αντιπροσωπευτικότητας της λαϊκής θέλησης. Η απλή αναλογική πιστεύω ότι πλέον είναι, όχι απλά αναγκαία, αλλά απολύτως ώριμη συνθήκη. Είτε έτσι είτε αλλιώς σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Άρα εμείς εργαζόμαστε να υπάρξει προοδευτική λύση, προφανώς με συμμαχίες, και να μην υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Κάθε φορά ο λαός ψηφίζει με βάση τα δεδομένα με τα οποία γίνονται οι εκλογές. Όταν λοιπόν ο κόσμος γνωρίζει ότι με απλή αναλογική θα προκύψει το νέο πολιτικό σκηνικό πιστεύω ότι ο πολιτικός χάρτης θα είναι τέτοιος που θα επιτρέπει ευρείες ή λιγότερο ευρείες συμμαχίες και συνεργασίες αποκλείοντας σε κάθε περίπτωση τη συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα αλλάξει εντελώς η κουλτούρα των συνεργασιών των συμμαχικών κυβερνήσεων και αυτό είναι υγεία για το πολιτικό σύστημα. Σε κάθε φάση και τώρα που έχουν μπει τα επίδικα συντηρητικής ή προοδευτικής εναλλακτικής λύσης καθιστούν αναγκαίες και χρήσιμες τις συγκλίσεις. Και αυτές επιτυγχάνονται. Είμαι αισιόδοξος.

«Εγώ δεν τα βάζω με την αστυνομία, τα βάζω με την κυβέρνηση»

Ζούμε τους τελευταίους μήνες μια πολύ επικίνδυνη επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού και θέλω να αναδείξω την κραυγή αγωνίας και τις τεκμηριωμένες θέσεις των κατοίκων των Εξαρχείων που μαζικά το Σάββατο το βράδυ φέραν στην επιφάνεια για το πως η περιοχή αυτή πραγματικά υποφέρει όλο το τελευταίο διάστημα. Όπως είναι γνωστό έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτες οι συμμορίες των ναρκεμπόρων με αποτέλεσμα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα παραδοσιακά μαγαζιά και οι άνθρωποι αισθάνονται πολλαπλή ανασφάλεια από αυτήν την οποία προσχηματικά η κυβέρνηση αποδίδει σε συλλογικότητες. Το βασικό γεγονός σε αυτήν την υπόθεση είναι η άκρως επικίνδυνη επικοινωνιακή προσπάθεια να συντηρείται ένα πολεμικό κλίμα μέσα στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Εγώ δεν τα βάζω με την αστυνομία, τα βάζω με την Κυβέρνηση. Είναι σαφές πως πρόκειται περί πολιτικής της Κυβέρνησης και του επικοινωνιακού της επιτελείου. Επιδίωξή τους είναι η μεγέθυνση αυτών των ζητημάτων προσδίδοντάς τους μία αντίληψη «εσωτερικών εχθρών» και πολεμικών συγκρούσεων. Η στάση αυτή βρίσκεται έξω από κάθε δημοκρατική αρχή.