Facebooktwitter

Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε σε «έγκυρα και καλά πληροφορημένα» ΜΜΕ ονόματα και υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Του Γιώργου Μπαλάφα*

Ορισμένα από αυτά τα ΜΜΕ συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για ένα reality παιχνίδι, το «Greek΄ς Next President», με υποψήφιους να παρελαύνουν και να διαγκωνίζονται μπροστά στο φιλοθεάμον κοινό… Σε αυτό παιχνίδι, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ.Μητσοτάκης συμμετέχουν (άλλοτε ως «κριτές», άλλοτε ως πανελίστες), προσδίδοντας χαρακτηριστικά κουτσομπολιού και παραφιλολογίας, λες και πρόκειται για μια ακόμη θέση «βολέματος ημετέρων αρίστων» και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Μιλάμε όμως για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Κορυφαίο θεσμικό εκπρόσωπο της χώρας. Πρόσωπο στο οποίο (και συνταγματικά πλέον) πρέπει να εκφράζεται η ενότητα και η σύγκλιση όλων των Ελλήνων. Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί της ΝΔ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (που συνδέονται εμμέσως και με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου) δεν συνάδουν με τις συνταγματικές επιταγές, την έως τώρα κοινοβουλευτική πρακτική, ενώ προσβάλουν τον ίδιο το θεσμό και το πρόσωπο του Προέδρου και αντανακλούν μόνο την αμηχανία του κ. Μητσοτάκη μπροστά στις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα του… Κριτήριο για την επιλογή του Προέδρου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελούν τα παραπάνω.

Η ΝΔ εδώ κι ένα μήνα ευτελίζει τον θεσμό, τον εντάσσει σε ένα πλαίσιο που δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα που απαιτεί η όλη διαδικασία επιλογής και εκλογής. Ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για το πρόσωπο που στηρίζει για τον ανώτερο πολιτειακό θώκο.

Μια τέτοια στάση απαιτεί σοβαρότητα και θεσμική ευθύνη, ενώ δείχνει και σεβασμό στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος υπηρέτησε το θεσμό με σθένος, αποφασιστικότητα και πατριωτική ευθύνη σε πολύ δύσκολες και απαιτητικές για τη χώρα μας συνθήκες. Εάν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου (ο οποίος έχει ψηφιστεί και από τη ΝΔ και έχει εξασφαλισμένη ευρύτατη πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση, όπως ορίζει το Σύνταγμα), οφείλει να εξηγήσει τους λόγους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία να δείξει ότι την συναίνεση δεν την εξαγγέλλει στα λόγια αλλά την εννοεί. Του προτείνουμε έναν πετυχημένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πολιτικά προέρχεται από την συντηρητική πολιτική οικογένεια, που σε όλο του τον πολιτικό βίο είχε ήπιο πολιτικό προφίλ. Γιατί «δεν κάνει» λοιπόν ο σημερινός ΠτΔ; Τι δεν έκανε καλά; Που ήταν «λίγος»; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκκινώντας τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη προηγούμενη Βουλή αποφάσισε την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ με εθνικές εκλογές. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να μην προσδώσει συναινετικά χαρακτηριστικά στην εκλογή του ΠτΔ με το νέο Σύνταγμα που επικυρώθηκε πριν λίγες μέρες.

Αυτό που δεν έκανε στο Σύνταγμα ας το κάνει στη πράξη για να καλλιεργήσει κλίμα ομόνοιας σε αυτό το πεδίο. Σε μια ακόμη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με την τουρκική προκλητικότητα στα ύψη, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και σε πνεύμα συνεργασίας με τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Εσωκομματικά παιχνίδια και ευτελείς τακτικισμοί δεν χωρούν και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν εις βάρος της πατρίδας μας και της ελληνικής κοινωνίας.

*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής