Facebooktwitter

Tην επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και την αύξηση της εγκληματικότητας» κλήθηκε να απαντήσει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Την επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα «συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και την αύξηση της εγκληματικότητας» απάντησε τη Δευτέρα 10/2 στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλαν το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί «το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια,τη δημοκρατία τη σαφή και κατηγορηματική επιθυμία του ελληνικού λαού μας για νόμο και τάξη στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των λίγων και ισχυρών».

Το βίντεο του Left.gr που κατέθεσε στα πρακτικά ο Γιάννης Ραγκούσης

Για αστυνομική βία και αύξηση της εγκληματικότητας κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέλυσαν οι επερωτώντες βουλευτές.

Ο Γιάννης Ραγκούσης κατέθεσε μάλιστα στη Βουλή ένα πολύ σύντομο βίντεο με εικόνες που κατέγραψε το Left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας (συμπεριλαμβάνεται και ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ) από δρόμους του κέντρου στους οποίους έχει μετακινηθεί η παραβατικότητα. Ένα βίντεο που, όπως τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, «πιστοποιεί πως η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας έχει τέτοια “αποτελέσματα”, όπως τα αποτελέσματα που έχει κάποιος που πιέζει από τη μια μεριά ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα. Το μόνο που καταφέρνει είναι απλώς να μεταφέρει τον αέρα που έχει μέσα το μπαλόνι προς την άλλη πλευρά του». «Δεν μειώνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, απλώς τις μετακινούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης.

Ο Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, «ακριβώς ίδια με αυτήν που διαχρονικά χρησιμοποιούσαν τα κάθε λογής και ιδιότητας μισθοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς».  Τόνισε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα προβλήματα της ασφάλειας, εντελώς επικοινωνιακά και με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα και ότι δίνει »αστυνομικό θέαμα στους πολίτες γιατί δεν μπορεί να τους δώσει ανάπτυξη, παιδεία και πολιτισμό». «Το δόγμα σας δεν είναι τελικά το δόγμα “νόμος και τάξη”  αλλά “αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες”, είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης.

Ο ύποπτος διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Ο Γ. Ραγκούσης στάθηκε επίσης “στον ύποπτο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και πλέον” λέγοντας ότι “η πρώτη απόφαση Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε καθήκοντα δεν ήταν ούτε για τα εθνικά θέματα, ούτε για την κοινωνία: Μόλις αναλάβατε σπεύσατε να ακυρώσετε έναν διαγωνισμό εγκεκριμένο από την ΕΕ, που βρισκόταν στο τελικό του στάδιο και που εξασφάλιζε τη συμμετοχή δεκάδων εταιρειών, είπε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: “εσείς προχωράτε σε ένα νέο διαγωνισμό που αλίμονό σας εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι θα επιτρέψει μόνο σε μία ή ελάχιστες εταιρείες να καταθέσουν προσφορά. Κανονίστε, γιατί έτσι όπως το πάτε θα έχετε άσχημα ξεμπερδέματα” προειδοποίησε ο Γ. Ραγκούσης.

«Τρόμος και Πάταξη

Όπως πρόσθεσε η Όλγα Γεροβασίλη: «Η Νέα Δημοκρατία σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να αμαυρώσει την Ελληνική Αστυνομία. Όμως, η αστυνόμευση δεν γίνεται ούτε μπροστά στις κάμερες, ούτε για τις κάμερες. Η αστυνόμευση χρειάζεται εις βάθος ανάλυση, ολιστική αντεγκληματική πολιτική και συνέργεια με τους κοινωνικούς φορείς. Η ασφάλεια είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα των πολιτών σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Σε καμία περίπτωση η ασφάλεια ΔΕΝ μπορεί να καταλήγει να σερβίρεται ως τηλεοπτικό υποπροϊόν, με τις κάμερες στημένες έξω από τις καταλήψεις για να αναμεταδώσουν ζωντανά την όποια «επιχείρηση». Παραβιάζεται έτσι κάθε αρχή αστυνόμευσης και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των αστυνομικών που επιχειρούν! Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν ούτε κάμερες, ούτε φιέστες. Υπήρχε όμως επιχειρησιακό σχέδιο και πρόληψη της εγκληματικότητας».

Όταν στις αρχές Δεκεμβρίου, καταθέταμε την επίκαιρη επερώτηση για την αύξηση της εγκληματικότητας και την έξαρση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ το καθοδικό σπιράλ ανασφάλειας – γενικευμένης ανασφάλειας – στο οποίο έχει βυθίσει τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Όπως ανέφερε, η ΕΛΑΣ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξάρθρωσε στα Εξάρχεια εγκληματικές συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών ενώ ο τουρισμός στην Αθήνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, λόγω και του αισθήματος ασφάλειας που είχε εμπεδωθεί στην πρωτεύουσα, ενώ μειώθηκε κατά 30% η βαρύνουσα εγκληματικότητα μεταξύ 2015 και 2019. Εμείς αφήσαμε την ΕΛΑΣ να κάνει τη δουλειά της η οποία δεν είναι “να ξεγυμνώνει νέους ανθρώπους εν μέση οδώ”, “να ξυλοκοπεί φοιτητές και φοιτήτριες που διεκδικούν το άνοιγμα της σχολής τους” ούτε “να λειτουργεί ως συμπληρωματικός μηχανισμός ακροδεξιών στοιχείων” είπε ο κ. Χαρίτσης.

Αστήρικτες κατηγορίες από τον Χρυσοχοΐδη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ισχυρίστηκε ότι ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες ήταν «πολλαπλά ατελής» και για αυτό επαναπροκηρύχθηκε. «Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την “ηλεκτρονική διακυβέρνηση”. Όπως είπε, δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, εφορία κά) που θα φέρει εξοικονόμηση 05% – 0,7% στο ΑΕΠ.

Για το κεντρικό θέμα της επερώτησης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι για τα περιστατικά βίας που ονοματίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πλέον δεν έχουμε φέικ νιους αλλά φέικ στόρις, σενάρια ολόκληρα, που σκαρφίζονται ορισμένοι».

Απευθυνόμενος μάλιστα στους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Επικαλείστε ανύπαρκτη έξαρση αστυνομικής βίας και δεν μιλάτε για τη βία κατά της αστυνομίας. Τριάντα εργαζόμενα παιδιά είναι στα νοσοκομεία “από πλημελληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στειλιάρια και εφηβικές μολότοφ”», χωρίς να δώσει απαντήσεις για τα συνεχόμενα κρούσματα αστυνομικής καταστολής.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Δημ. Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης «έκανε αυτό που κάνει καλά εδώ και επτά μήνες: να λέει ψέματα, να διαστρεβλώνει, και να κάνει αήθεις, αστήρικτες, και ψευδείς  καταγγελίες κατά πρώην υπουργών». « Έχετε υποχρέωση να δώσετε στη δημοσιότητα τις καταγγελίες που είπατε ότι πετάξατε ή να ανακαλέσετε», είπε ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό. Στη συνέχεια, ο Δημ. Τζανακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε σε ένα λόγο που αντιγράφει όλα τα συνθήματα, τη θεματολογία, το ύφος, και τις πρακτικές  της εναλλακτική δεξιάς επειδή θεωρεί πως μέσω αυτής της πολιτικής επιλογής θα αποκτήσει πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα», ανέφερε επίσης ο

·       Εσείς κ. Χρυσοχοΐδη προσφερθήκατε να παίξετε το ρόλο του πολιορκητικού κριού της ολοκλήρωσης αυτής της ακροδεξιάς μετατόπισης.

·       Εκπροσωπείτε ό,τι πιο αντικοινωνικό στο σύγχρονο κόσμο.

·       Έχετε μπερδέψει την αστυνομοκρατία με την αστυνόμευση.

·       Έχετε καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταγραφείτε ως ο υπουργός των βασανιστηρίων, της ταπείνωσης, των ξεγυμνωμάτων και των παράνομων παρακολουθήσεων.

·       Η άλλη όψη της άκρας δεξιάς ήταν πάντοτε η πολιτική απάτη. Και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ καχύποπτοι για όσα ετοιμάζετε με το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες.

·       Για εμάς η ακύρωση του διαγωνισμού δεν ήταν καθόλου τυχαία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής σας.

Η επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην επερώτησή τους, οι 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. «Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ’ όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών. Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία.

Ακολουθούν τα ερωτήματα που διατυπώνονται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

1. Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης η πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει;

2. Γιατί την ώρα που το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβιβάζει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα, ο κος Υπουργός σπεύδει να βγάλει απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη; Πέρα από το να προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών,  με ποιο δικαίωμα καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη;

3. Ποια ουσιαστικά μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών;

4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών;

Ακολουθεί ολόκληρη η επερώτηση:

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2019

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας»

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ παρατηρείται αύξηση των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας, αδικαιολόγητης βίας, αλλά και ταυτόχρονα έξαρση της εγκληματικότητας.Η Κυβέρνηση, για λόγους που οφείλει να εξηγήσει, από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε την εξουσία, υπονόμευσε την αντεγκληματική πολιτική με σειρά αποφάσεων που κατακρεούργησαν κάθε έννοια αξιοκρατίας στα Σώματα Ασφαλείας. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέφεραν τον απροσχημάτιστο κομματισμό, αποθρασύνοντας τις πιο αυταρχικές κι αναχρονιστικές αντιλήψεις που ενυπάρχουν, ευτυχώς, ως οικτρή μειοψηφία στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ.Λειτουργούν αποκλειστικά με επικοινωνιακούς όρους, έχοντας μετατρέψει την ΕΛΑΣ σε κομπάρσο των τηλεοπτικών καμερών χωρίς να έχουν αποφύγει να εκτεθούν δημοσίως με ψεύτο τελεσίγραφα επικοινωνιακής κατανάλωσης.Ο κ. Μητσοτάκης, εγκλωβισμένος στις ορμπανικού τύπου προεκλογικές του δεσμεύσεις-πως θα τελείωνε με τις μολότοφ των Εξαρχείων σε ένα μήνα και πως θα εξουδετέρωνε το Ρουβίκωνα στις 8 Ιουλίου-πυροδοτεί διαρκώς συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.Ήδη, η Ελλάδα στοχοποιείται διεθνώς από τα ΜΜΕ ως μια χώρα διαρκών ταραχών κι επεισοδίων, επομένως, ανασφάλειας για επισκέπτες.

Ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλαπλών περιστατικών βάναυσης και έκνομης συμπεριφοράς από την πλευρά μέρους της αστυνομίας, η οποία, βεβαίως, ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.Χαρακτηριστικά παραδείγματα η έφοδος των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και η ρίψη δακρυγόνων κατά φοιτητών, οι αναίτιες και βίαιες συλλήψεις νεαρών πολιτών έξω απ’ τα σπίτια τους, η επίδειξη δύναμης απέναντι σε γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες που σύρονταν βίαια σε αστυνομικές κλούβες, οι έφοδοι αστυνομικών σε κινηματογράφους κατά ανηλίκων, οι επιθέσεις των ΜΑΤ κατά γονέων ακόμα και μες τον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων, οι παράνομες σωματικές έρευνες, οι δημόσιες εκγυμνώσεις και οι ξυλοδαρμοί απλών περαστικών στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, οι προκλητικές κι απαράδεκτες επιθέσεις έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου εναντίον των αγροτών κατά την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ηράκλειο, οι βασανισμοί διαδηλωτών την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, αλλά και οι επώνυμες καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών με συσκευές γεωεντοπισμού (GPS).Μάλιστα, για τα αλλεπάλληλα αυτά περιστατικά που είδαν πολύ πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έγινε αναφορά και από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προς το Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η έξαρση των φαινομένων ωμής αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας από μέρος των αστυνομικών δυνάμεων δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά αποτελεί σκόπιμη κυβερνητική επιλογή για την εμπέδωση του φόβου στους δημοκρατικούς πολίτες και την καταστολή κάθε αντίστασης στα αντικοινωνικά σχέδια της Κυβέρνησης.Το δόγμα τους δεν είναι «νόμος και τάξη». Το δόγμα τους είναι «τρόμος και πάταξη». Σκοπός τους δεν είναι η ασφάλεια, αλλά η ανασφάλεια και η δημιουργία μιας υπερσυντηρητικής κοινωνίας τρομαγμένων πολιτών που θα παρακολουθούν παθητικά την απροσχημάτιστη εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αποτέλεσμα της αδιέξοδης αυτής κυβερνητικής πολιτικής είναι, την ίδια στιγμή, αφενός κανένα ουσιαστικό πρόβλημα ασφάλειας να μην επιλύεται και αφετέρου η πραγματική εγκληματικότητα να καλπάζει.Διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, επιθέσεις, ληστείες στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, έχουν λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.Έντονος είναι ο προβληματισμός από τους ιδιοκτήτες πολλών ξενοδοχείων στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, οι οποίοι αναφέρουν πως πληθαίνουν τα φαινόμενα κλοπών και επιθέσεων κατά τουριστών, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό.Ενώ αύξηση της εγκληματικότητας και μεγάλο έλλειμα αστυνόμευσης καταγγέλλει πλειάδα εμπορικών συλλόγων, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, Κορυδαλλού. Το γεγονός, εξάλλου, της υποστελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές, ιδίως στην περιφέρεια, επιβεβαιώνει και η ίδια η αστυνομία.Χαρακτηριστικά, όπως αποκαλύπτει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Αχαΐα, από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της αστυνομίας δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν καύσιμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση.Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες.Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών.Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ’ όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών.Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία.

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κος Υπουργός:

1. Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης η πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει;
2. Γιατί την ώρα που το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβιβάζει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίαςαδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα, ο κος Υπουργός σπεύδει να βγάλει απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη; Πέρα από το να προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών, με ποιο δικαίωμα καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο τουΣυνηγόρου του Πολίτη;
3. Ποιαουσιαστικά μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών;
4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών;

Οι επερωτώντες βουλευτές:

Ραγκούσης Ιωάννης

Γεροβασίλη Όλγα

Χαρίτσης Αλέξης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ψυχογιός Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αποστόλου Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανώλης

Καλαματιανός Διονύσης – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία