Facebooktwitter

Ρεσιτάλ Κουμουτσάκου για το προσφυγικό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος για τις αυταρχικές πολιτικές των χωρών του Βίζεγκραντ» – «”Ζήτημα ψυχολογίας” το προσφυγικό» – «Μόνο όταν εκλέχθηκε η ΝΔ η Τουρκία μετέτρεψε το προσφυγικό σε γεωπολιτικό ζήτημα».

Σε αναζήτηση αφηγήματος βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στο προσφυγικό με τα γαλάζια στελέχη να δείχνουν πως αδιαφορούν για τις όποιες ακροβασίες και ακρότητες μπορεί να περιέλθουν προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να ρίξουν το φταίξιμο στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Με κάθε κόστος» την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μετακυλίσει και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου Mega Channel, βρισκόμενος στο στούντιο του σταθμού δίπλα στον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση.

Επιχειρώντας να κρύψει την κυβίστηση του Φαλήρου στο θέμα του προσφυγικού, ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε πως από τη στιγμή της εκλογής του Κ. Μητσοτάκη η Τουρκία άλλαξε στάση(!) και μετέτρεψε το θέμα σε γεωπολιτικό ζήτημα. Μέχρι τότε, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι ο κόσμος «περνάει και φεύγει», αναφερόμενος στις μετακινήσεις των προσφύγων προς τον βορρά και την επιθυμία των περισσότερων εξ αυτών να βρουν καταφύγιο στην βόρεια Ευρώπη.

«Βάλατε βούτυρο στο ψωμί του Όρμπαν»

Αυτός ήταν λόγος που οδήγησε «αυταρχικά, κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα» να κλείσουν τα σύνορα τους. Η «κουλτούρα ανοιχτών συνόρων και μη επιστροφών» του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, είναι κατά τον υφυπουργό ο λόγος που χώρες της Ευρώπης «αναγκάστηκαν» να κλείσουν τα σύνορά τους και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα μετατρέποντάς το σε τοπικό.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος και ανέδειξε τις αντιφάσεις και τις επικίνδυνες ακροβασίες του γαλάζιου υφυπουργού να δικαιολογήσει την αυταρχική και μονομερή συμπεριφορά των χωρών του Βίζεγκραντ.

«Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνη για τις πολιτικές Όρμπαν;», «είναι η κυβέρνηση Όρμπαν μια κεντροδεξιά κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Αλ. Χαρίτσης. Για να λάβει την «αφοπλιστική» απάντηση εκ μέρους του κ. Κουμουτσάκου, πως «επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ» έγιναν όλα αυτά.

«Είναι δυνατόν να λέτε ότι την ώρα που δίναμε την μάχη, με ροές 800.000 ανθρώπων στη χώρα μας, ενώ εσείς δεν μπορείτε να διαχειριστείτε 80.000, να καταλογίζετε ευθύνες σε εμάς;», συνέχισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον πως ο Γ. Κουμουτσάκος προηγουμένως είχε κάνει λόγο για αύξηση των ροών 250% επί γαλάζιας διακυβέρνησης.

«Συνεταιράκια ΣΥΡΙΖΑ και Όρμπαν»

«Βάλατε βούτηρο στο ψωμί του Όρμπαν», είπε ο υφυπουργός, λέγοντας με λίγα λόγια πως «καλά έκανε και μας έκλεισε τα σύνορα».

«Αντί να ζητήσουν από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, το μόνο που κάνουν είναι αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, λίγο πριν ο Γ. Κουμουτσάκος δημιουργήσει χάος στο στούντιο αναγκάζοντας τους παρουσιαστές δημοσιογράφους να διακόψουν προσωρινά τη συζήτηση.

Αλ. Χαρίτσης: Η ΝΔ και στο προσφυγικό κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση – Οι ιδεοληψίες της έχουν οδηγήσει στο απόλυτο μπάχαλο

Σε επίσημη δήλωση μετά το πέρας της συζήτησης προέβει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στο προσφυγικό η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να κυβερνά. Εδώ και εφτά μήνες πάει από το κακό στο χειρότερο», διεμήνυσε ο Αλέξης Χαρίτσης, και πρόσθεσε ότι «είχαμε επισημάνει εγκαίρως ότι η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής έδωσε διοικητικά αλλά και πολιτικά το σήμα ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει το ζήτημα. Η κυβέρνηση έπρεπε από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να προχωρήσει  στην αποσυμφόρηση των νησιών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «εμείς δεν κρύψαμε ποτέ από τους πολίτες ότι το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα και ότι για την αντιμετώπισή του χρειάζεται βοήθεια από την Ευρώπη. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια  να μεταφέρουμε 30.000 ανθρώπους από τα νησιά, με αποτέλεσμα επί των ημερών μας η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη”. Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση “δεν έκανε απολύτως τίποτα κυρίως στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών. Το αποτέλεσμα είναι μιαπρωτοφανής όξυνση στα νησιά μας, με την αύξηση των προσφυγικών ροών, τον υπερτετραπλασιασμό του πληθυσμού της Μόριας και με τον ΟΗΕ να καλεί για πρώτη φορά να κλείσει η δομή ενόψει του κινδύνου εκδήλωσης πανδημίας»