Facebooktwitter

Σημεία συνέντευξης της Ρένας Δούρου στον ρ/σ Real fm (Αναστασία Γιάμαλη – Γιώργος Παγάνης)

Την πολλαπλά καταστροφική απουσία εθνικής συνεκτικής στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στηλίτευσε η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχισσα Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

“Μπορεί σε πρώτη φάση η κυβέρνηση της ΝΔ να υπέστη μια στρατηγική ήττα σε σχέση με τα κλειστά κέντρα – φυλακές στα νησιά”, όμως σε δεύτερη φάση θα επιδιώξει να κάμψει τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών και να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριό της, με την προώθηση των “ξερονησιών”, “σύγχρονων ‘Λαζαρέτων’ για την επ’ αόριστον αναμονή των προσφύγων, μια ιδέα που την έχει ρίξει εδώ και καιρό”. “Όμως σε όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία η κράτηση είναι το έσχατο μέτρο και όχι ο κανόνας, όπως θέλει η ΝΔ”.

Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά ότι “η Μόρια έχει αυτουργό και όχι απλά ηθικό για το γεγονός ότι από 5.000 άτομα έφθασε σήμερα στις 25.000”. “Και αυτό δεν το πληρώνουν ο κ. Μηταράκης, ο κ. Μουτζούρης ή οι ψηφοφόροι της ΝΔ αλλά το πληρώνουμε όλοι μας”.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο Real fm και τους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Γιώργο Παγάνη. Η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι “έχουμε μία κυβέρνηση προβλέψιμη, που τρέχει πίσω από τα γεγονότα, αδυνατώντας να διαβάσει τη μεγάλη εικόνα της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή μας, η οποία διέρχεται φάση ανακατατάξεων και ανταγωνισμών μεγάλων και μικρότερων περιφερειακών δυνάμεων”.

Η ίδια εξήγησε ότι είναι απαραίτητη η αποσυμφόρηση των νησιών με την προώθηση των  προσφύγων – μεταναστών προς την ενδοχώρα. “Διαφορετικά τροφοδοτείται και νομιμοποιείται η  ρητορεία του μίσους και του ρατσισμού”.

Τέλος,  υπογράμμισε το σοβαρό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό – μεταναστευτικό “παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ και των θεσμών”, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή παρέδωσε 20 επιτροπές της Αρχής Προσφυγών, για το Β’ βαθμό, “που μάλιστα πρέπει να γίνουν άμεσα 30” και μια Υπηρεσία Ασύλου “με 1.200 από 200 υπαλλήλους που την παραλάβαμε”.

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής γιατί η αμφισβήτηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας δεν είναι διμερές ζήτημα, εντάσσεται στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας”.

Ο Κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2017 μιλούσε για “αποσυμφόρηση” των νησιών και τώρα προωθεί επιτάξεις με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ η Βουλή είναι ανοικτή.

Αυτό που γίνεται σήμερα στις Καστανιές δεν είναι τυχαίο γιατί έρχεται μετά από τρεις μέρες εικόνων που απάδουν ευρωπαϊκού κράτους, με τις μονάδες καταστολής της Ελληνικής Αστυνομίας να έχουν ξεφύγει.

Οι εικόνες των τελευταίων μηνών, με τους αστυνομικούς να μπαίνουν στα μπαρ, τους κινηματογράφους, να οπλοφορούν εκτός υπηρεσίας, μας οδηγούν πίσω ολοταχώς σε εποχές που η Αστυνομία κυνηγούσε και δεν προστάτευε τους πολίτες. Πρόκειται για ανεύθυνη εργαλειοποίηση των αστυνομικών που καταλήγει σε εμφυλιοπολεμικές λογικές.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπό αντίξοες συνθήκες, είχαν γίνει πάρα πολλά – όπως τα προγράμματα φιλοξενίας Helios, Estia, Filoxenia και μάλιστα είχα την τιμή, στο Συμβούλιο της Ευρώπης να παραλάβω εκ μέρους της τότε Δημάρχου Λιβαδειάς, κας Πούλου τη διάκριση για το πρόγραμμα υποδοχής στη Λιβαδειά πολλών προσφύγων.

Μεταξύ άλλων, επί διοίκησης της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, παρέλαβα διάκριση του Συμβουλίου της Ευρώπης και για το Κέντρο Logistics που πλέον από την 1η Σεπτεμβρίου παραμένει κλειστό.

Από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη και τη δήλωσή του ότι η Ελλάδα έσωσε τα ανθρωπιστικά ιδεώδη μέχρι τις βιαιοπραγίες των ΜΑΤ και των υβριστικών φράσεων τύπου ‘τουρκόσποροι’ προς τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, υπάρχει τεράστια διαφορά.

Όταν στην προεκλογική περίοδο η ΝΔ εργαλειοποιεί ένα εθνικό κι εντέλει ευρωπαϊκό ζήτημα, όπως είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με όρους δημαγωγίας, λαϊκισμού και πολιτικής απερισκεψίας, σήμερα πληρώνει το τίμημα.

Οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί της ΝΔ είχαν κυριολεκτικά αφιονιστεί γιατί άκουγαν τον Αδωνι Γεωργιάδη να λέει ‘να πάρουν τους πρόσφυγες στο σπίτι τους ο Τσίπρας και η Δούρου’ και τώρα τον ακούν να τους καλεί ‘να πάρουν όλοι από λίγους’.

Με το επιχείρημα της Ειδομένης, που ήταν συνέπεια της αντιευρωπαϊκής πολιτικής του κλεισίματος των συνόρων των κρατών του Βίζενγκραντ,  ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τις χώρες της ΕΕ, αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού / μεταναστευτικού.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε τη Μόρια να γίνει τρεις φορές “Ειδομένη” και αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι σήμερα βασανίζονται γιατί σκέφτομαι ότι εκείνοι που σήμερα παρελαύνουν στα τηλεπαράθυρα, είτε είναι κυβερνητικά στελέχη είτε δημοσιογράφοι, συγχέοντας τον νέο ιό με τα κέντρα κράτησης, την καταστολή με τη λογική της ασφάλειας, δεν είναι ικανοί να περάσουν ούτε μία μέρα στη Μόρια.

Δεν μπορούμε να καθόμαστε απαθείς και να συνεχίσουμε να μιλάμε για ‘μετανάστες’, και μάλιστα ‘λαθρομετανάστες εισβολείς στη ζωή μας’ και να αφήσουμε όλο αυτό να είναι ένα παιχνίδι του Ερντογάν προς την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Πούτιν.