Facebooktwitter

Στο γεγονός ότι είναι «κατανοητό ακόμη και σε εκείνους οι οποίοι απαξίωναν, ειρωνεύονταν, καθύβριζαν, και πολεμούσαν το δημόσιο σύστημα υγείας ότι χωρίς ισχυρά δημόσια νοσοκομεία η κοινωνία είναι έκθετη απέναντι σε απρόβλεπτους κινδύνους», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι πλέον κατανοητό ακόμη και σε εκείνους οι οποίοι απαξίωναν, ειρωνεύονταν, καθύβριζαν, και πολεμούσαν το δημόσιο σύστημα υγείας ότι χωρίς ισχυρά δημόσια νοσοκομεία η κοινωνία είναι έκθετη απέναντι σε απρόβλεπτους κινδύνους», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά την επέλαση του κορωνοϊού, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του της Βουλής.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια γραμμή άγονης αντιπαράθεσης. Οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές παραμένουν, όμως τώρα το κρίσιμο είναι να υπερβούμε αυτήν την κρίση περιορίζοντας κατά το δυνατόν τις συνέπειές της».

Ωστόσο, ο Δ.Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «σε μια σειρά από πεδία τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς. Οι περιορισμένοι έλεγχοι που γίνονται γεννούν ερωτηματικά για την προετοιμασία της κυβέρνησης για μια κρίση που γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε. Τα περιορισμένα τεστ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων οδηγούν σε περιορισμένες ανακοινώσεις κρουσμάτων και είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μια επίπλαστη εικόνα υποχώρησης της πανδημίας και αυτό υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τη μεριά των πολιτών.

» Την ίδια στιγμή οδηγούμαστε σε στρατηγική αντιμετώπισης που θυμίζει τη στρατηγική αντιμετώπισης της Ιταλίας. Αν αυτό το αποτέλεσμα είναι επιλογή κατόπιν εισήγησης των ειδικών είναι ένα πράγμα αλλά είναι τελείως διαφορετικό αυτό το αποτέλεσμα να είναι αναγκαστική επιλογή διολίσθησης λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφέρθεί και στην «ολιγωρία» στο θέμα της Εκκλησίας και να τονίσει ότι οι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στην αγορά εργασίας «είναι δραματική».

«Έχουν υπάρξει πάρα πολλές καταγγελίες για ζητήματα που παραμένουν αρρύθμιστα και το υπουργείο Εργασίας απλώς παρακολουθεί. Ένα παράδειγμα είναι ο συμψηφισμός της αναγκαστικής μη προσέλευσης στο χώρο εργασίας με τις ημέρες των αδειών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογράμμισε ότι «επαπειλούνται χιλιάδες απολύσεις»

«Από τη μια μεριά το υπουργείο Εργασίας είπε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης ενώ οι κκ. Γεωργιάδης και Σταϊκούρας είπαν ότι οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε απολύσεις δεν θα λάβουν την ειδική έκτακτη ενίσχυση», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ανφέρθηκε στον κλάδο ταχυμεταφορών όπου εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «οι εργοδότες τους υποχρεώνουν να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος προστατευτικού εξοπλισμού όπως τα γάντια ή οι μάσκες».

Τέλος, ο ίδιος επανάλαβε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της οικονομίας.

Σημεία της ομιλίας του Δ.Τζανακόπουλου:

Είναι υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους της Βουλής χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η εθνική αντιπροσωπεία.

Οι σκέψεις μας είναι πάνω από όλα στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους, στις οικογένειές τους, στους γιατρούς, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων που δίνουν καθημερινά έναν άνισο αγώνα απέναντι στον κορωνοϊό.

Είναι πλέον κατανοητό ακόμη και σε εκείνους οι οποίοι απαξίωναν, ειρωνεύονταν, καθύβριζαν, και πολεμούσαν το δημόσιο σύστημα υγείας ότι χωρίς ισχυρά δημόσια νοσοκομεία η κοινωνία είναι έκθετη απέναντι σε απρόβλεπτους κινδύνους.

Δυστυχώς είμαστε τελείως πίσω τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Φαίνεται ότι το Eurogroup ότι μπορεί να φανταστεί μια μετα-αποκαλυπτική πραγματικότητα, οριακά ακόμη και το τέλος του κόσμου, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί το τέλος του συμφώνου σταθερότητας και γι’ αυτό οι αποφάσεις του ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια γραμμή άγονης αντιπαράθεσης. Οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές παραμένουν, όμως τώρα το κρίσιμο είναι να υπερβούμε αυτήν την κρίση περιορίζοντας κατά το δυνατόν τις συνέπειές της.

Φαίνεται όμως ότι σε μια σειρά από πεδία τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς.

Οι περιορισμένοι έλεγχοι που γίνονται γεννούν ερωτηματικά για την προετοιμασία της κυβέρνησης για μια κρίση που γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε.

Τα περιορισμένα τεστ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων οδηγούν σε περιορισμένες ανακοινώσεις κρουσμάτων και είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μια επίπλαστη εικόνα υποχώρησης της πανδημίας και αυτό υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τη μεριά των πολιτών.

Την ίδια στιγμή οδηγούμαστε σε στρατηγική αντιμετώπισης που θυμίζει τη στρατηγική αντιμετώπισης της Ιταλίας. Αν αυτό το αποτέλεσμα είναι επιλογή κατόπιν εισήγησης των ειδικών είναι ένα πράγμα αλλά είναι τελείως διαφορετικό αυτό το αποτέλεσμα να είναι αναγκαστική επιλογή διολίσθησης λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων.

Αντίστοιχη ολιγωρία υπήρξε και στο θέμα της Εκκλησίας και ελπίζω αυτή η καθυστέρηση να μη στοιχίσει.

Με δεδομένο ότι οι περιορισμοί λειτουργίας καταστημάτων έχουν εκκινήσει εδώ και μια βδομάδα οι κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την οικονομική στήριξη έχουν έρθει καθυστερημένα.

Ήδη στην αγορά εργασίας η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι δραματική.

Έχουν υπάρξει πάρα πολλές καταγγελίες για ζητήματα που παραμένουν αρρύθμιστα και το Υπουργείο Εργασίας απλώς παρακολουθεί

Ένα παράδειγμα είναι ο συμψηφισμός της αναγκαστικής μη προσέλευσης στο χώρο εργασίας με τις ημέρες των αδειών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Επαπειλούνται χιλιάδες απολύσεις και από τη μια μεριά το Υπουργείο Εργασίας είπε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης ενώ οι κκ. Γεωργιάδης και Σταϊκούρας είπαν ότι οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε απολύσεις δεν θα λάβουν την ειδική έκτακτη ενίσχυση. Τι από τα δύο ισχύει; Δεν γίνεται τρεις υπουργοί να δίνουν συνέντευξη τύπου και άλλα να λέει ο ένας και άλλα οι δύο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η καταγγελία από τον κλάδο ταχυμεταφορών όπου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους υποχρεώνουν να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος προστατευτικού εξοπλισμού όπως τα γάντια ή οι μάσκες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας αυτών των εργαζόμενων.

Η θέση μας είναι: πλήρης, απόλυτη απαγόρευση απολύσεων και να κατατεθεί άμεσα ρύθμιση από το Υπουργείο για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης ή λόγω έλλειψης τζίρου

Ειδικά για τα οικονομικά μέτρα είναι δεδομένο ότι τα 400 ευρώ ενίσχυσης στους εργαζόμενους δεν αρκούν.

Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά:

  • μείωση των πλεονασμάτων στο 2%
  • ένα γενναίο πακέτο μέτρων ύψους περίπου 5 δις από τον προϋπολογισμό. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για 3,8 δις από τα οποία τα 2 δίδονται άμεσα από τον προϋπολογισμό ενώ το 1,8 δις σχετίζεται με Ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία μέχρι να εκταμιευτούν και να έχουν γίνει οι διαδικασίες στην ΕΕ θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
  • κάλυψη του συνολικού μισθολογικού κόστους όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με εντολή της κυβέρνησης
  • προστασία της πρώτης κατοικίας
  • 4000 άμεσες και μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, διότι δεν αρκούν οι 2000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού
  • έκτακτο επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει και στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών
  • αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που κλείνουν με εντολή της κυβέρνησης