Facebooktwitter

Παύση των συμβάσεων αορίστου χρόνου και εκ περιτροπής εργασία για εργαζομένους αορίστου χρόνου στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης

Η Goldair, η μεγαλύτερη εταιρεία handler στο Ελ. Βενιζέλος «πρόλαβε» τον υπουργό Εργασίας εφαρμόζοντας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (18/3) εκ περιτροπής εργασία, από 1 έως 4 ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως με κυλιόμενες βάρδιες «ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες».

Τα τελευταία 24ωρα, μετά το «σήμα» Βρούτση, ακολούθησαν οι εταιρίες Swissport και Skyserv, οι οποίες ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών, Χρήστο Καραγιάννη, από τις παραπάνω αποφάσεις πλήττονται ήδη και θα πληγούν το αμέσως επόμενο διάστημα 200 – 300 εργαζόμενοι.

Στην πλειονότητά τους ήταν όμηροι διαρκείας, καθώς εργάζονταν για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων (για το καθεστώς μεγάλης πίεσης και στρες, με τις πολλές μέρες συνεχόμενης δουλειάς και τη διαρκή επισφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους handlers, διαβάστε αναλυτικά: «Οι χαμηλές πτήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων», solomonmag.com, 3/9/19).

Οι περισσότεροι ειδοποιήθηκαν με sms, καθώς, λόγω κορωνοϊού «δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας»: «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια (…) Η δική μας εταιρεία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Τους ζήτησαν μάλιστα «συγγνώμη» για το «άκομψο» του μηνύματος…

(το μήνυμα προς τους εργαζόμενους, όπως δημοσιεύεται στο σχετικό ρεπορτάζ του «Έθνους»)

Η Swissport επιβεβαίωσε τη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες έληγαν κάνοντας λόγο για «δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», προκειμένου η εταιρεία «να αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι τις μόνιμες θέσεις εργασίας». Αφήνει την υπόσχεση ότι «οι εργαζόμενοι που έως τώρα εργάζονταν στην εταιρεία θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για επαναπρόσληψη μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί».

Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή με την απόλυσή τους.

Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 25/3/20 στην ΕΡΤ. «Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε την λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη» (sic) είπε χαρακτηριστικά:

Σημειώνεται επίσης ότι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν προβλέπεται να λάβουν καν το επίδομα των 800 ευρώ και μένουν εντελώς απροστάτευτοι εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης λόγω κορωνοϊού.

Αγωνία για ακόμα 600 εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Αθηνών

Μάλιστα, ο Χρ. Καραγιάννης εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον των περίπου 600 εργαζομένων στον αερολιμένα, πολλοί από τους οποίους έχουν εξαναγκαστεί για την ώρα να «σπαταλήσουν» την κανονική τους άδεια, λόγω της αναστολής λειτουργίας υπηρεσιών του αεροδρομίου.

Στα αυτιά των εργαζόμενων αυτών φτάνουν (ανεπίσημες) πληροφορίες για επιβολή και εκεί εκ περιτροπής εργασίας ή αναστολή συμβάσεων, με βάση την κυβερνητική μεθόδευση υπέρ των εργοδοτών.

«Είναι προκλητικό το γεγονός ότι μία εταιρεία, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με κέρδη προ φόρων ύψους 239,7 εκατ. ευρώ το 2018 (και αντίστοιχα νούμερα την τελευταία πενταετία) θα μπορεί να κάνει χρήση της ΠΝΠ για την αναστολή συμβάσεων, με πρόσχημα την πτώση του τζίρου της λόγω κορωνοϊού», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

(τα οικονομικά στοιχεία από την επίσημη σελίδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών)