Facebooktwitter

Στην καταγγελία ότι η Διεύθυνση Φαρμάκου (σσ η υπηρεσία του πρώην Υπουργείου Εμπορίου που καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων) είχε σβήσει τις τιμολογήσεις, προχώρησε ο Π. Πολάκης κατά την κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως οι πληροφορίες που διέθετε σχετικά με τις καταθέσεις των μαρτύρων για την υπόθεση Νοβάρτις δεν ήταν κάτι παραπάνω από αυτά που είχε ήδη δημοσιεύσει πλειάδα μέσων ενημέρωσης προτού ο ίδιος μιλήσει.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους δικαστικούς λειτουργούς, τόνισε πως αυτές έγιναν προκειμένου να προσκομίσει τα στοιχεία που διέθετε για την έρευνα που διεξήγαγαν.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, για την τιμολόγηση των φαρμάκων, την οποία κατάργησε ο διάδοχος του, Μ. Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Πλεύρη, ο Π. Πολάκης σχολίασε: “Η απόφαση Γεωργιάδη, την οποία εσείς θεωρείτε καλή είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεται στο Harvard Project. Αφού είναι καλή η απόφαση, γιατί την κατάργησε ο Βοριδης; Γιατί καταλάβαινε ότι θα αυξανόταν κατά δεκάδες εκατομμύρια το κόστος του ΕΟΠΥΥ. Το είπε ο ίδιος ο Βορίδης στη Βουλή”.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Π. Πολάκη στον Θ. Πλεύρη:

Θ. Πλεύρης: Με ποιους δικαστικούς λειτουργούς έχετε συναντηθεί;

Π. Πολακης: Εγώ απλά φρόντιζα να παράσχω στοιχεία για αποφάσεις τιμολόγησης. Έγινε “ανασκαφή” στο υπόγεια του πρώην υπ. Εμπορίου όπου βρέθηκε απίστευτος αριθμούς με κούτες. Υλικό που ήθελε πολύ χρόνο για να μελετηθεί. Είχαν χαθεί αρχεία. Στη διεύθυνση φαρμάκου είχαν σβήσει τις τιμολογήσεις. Είχαν σβήσει την πρόταση του ΕΟΦ για να μη γίνει σύγκριση με τι έστελνε ο ΕΟΦ και τι γινόταν τελικά. Βρήκαμε τις υπουργικές αποφάσεις για τις τιμολογησεις. Στους εισαγγελείς εμείς διευκρινίζαμε τι σημαίνουν αυτές, σε μετάφραση χρημάτων.

Θ. Πλεύρης: Με Ράικου και Τουλουπάκη έχετε συναντηθεί;

Π. Πολάκης: Έχω συναντηθεί με Ράικου για το ΚΕΛΠΝΟ. Σας είπα για να δώσω στοιχεία όπως ήμουν υποχρεωμένος. Όποιος έχει στοιχεία πάει στον εισαγγελέα. Με την Τουλουπάκη επίσης για ΚΕΛΠΝΟ.

Θ.Πλεύρης: Με τη Δημητρίου;

Π. Πολάκης: Την είδα μια φορά για το θέμα των απειλών. Ήταν η εποχή που έμπαινε βαθιά το μαχαίρι στο ΚΕΛΠΝΟ. Άλλη κουβέντα, για το θέμα της Νοβάρτις, δεν είχα.

Γνωστές από τα ΜΜΕ οι καταθέσεις για τη Νοβάρτις

Θ. Πλεύρης: Πως είχατε πληροφορίες ότι “άρχισαν να κελαηδούν” πρόσωπα στην υπόθεση Νοβάρτις, όπως δηλώσατε δημόσια;

Π. Πολάκης: Πολύ πριν τις δηλώσεις μου, ο Τύπος αναφέρει πληροφορίες σχετικά. Μέσα Ενημέρωσης που μόνο φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ στάση δεν έχουν. Ορίστε:iefimerida 12/12/2016, Ελεύθερος Τύπος, Παραπολιτικά, κλπ.

Θ. Πλεύρης: Πώς ξέρατε ότι ήταν στελέχη. Το ξέρατε ή ήταν εκτίμηση;

Π. Πολάκης: Προφανώς εκτίμηση. Απλή στοιχειώδη λογική χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες, δεν είναι κτηνοτρόφος στη Λακωνία, αλλά στέλεχος!

Η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει τα κέρδη της Νοβάρτις

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο Π. Πολάκης τόνισε, απαντώντας στις αιτιάσεις του Θ. Πλεύρη περί δήθεν απιστίας για την καθυστέρηση έκδοσης του δελτίου τιμών το 2015, ότι οι αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν ως στόχο την εξασφάλιση προνομιακής θέσης στη Νοβάρτις στην ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου, τα κέρδη της εταιρείας αυτής ήταν μακράν περισσότερα από τη δεύτερη στην Ελλάδα, τόνισε ο Πολάκης. Ακολουθούν οι απαντήσεις του Π. Πολάκη στον Θ. Πλεύρη:

Θ. Πλεύρης: Γιατί δεν βγήκε δελτίο τιμών το 2015;
Π. Πολάκης: Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο και το δημοψήφισμα τρέχαμε για αλλά πράγματα. Να σώσουμε την χώρα από την καταστροφή που εσείς την οδηγήσατε. Σας θυμίζω κύριε Πλεύρη ότι εμείς με τα ίδια λεφτά καλύψαμε και τα φάρμακα των ανασφάλιστων!
Α, και κάτι άλλο δεν κάναμε το 2015. Το άνοιγμα των θυρίδων με τα κλεμμένα. Τέλος πάντων δελτίο τιμών βγήκε, βγήκε τον Δεκέμβριο του 2015.
Θ.Πλεύρης: Έπρεπε να πάτε για απιστία.
Π. Πολάκης: Απιστία κ. Πλεύρη είναι να φτιάχνεις δελτία τιμών για να προφυλάξεις τα συμφέροντα της Νοβάρτις. Η διαφορά μας; Εσείς με τις αποφάσεις που είχατε πάρει στην ουσία προφυλάσσατε προνομιακά τα κέρδη της Νοβάρτις. Γιατί δεν με ρωτάς για τις άλλες εταιρείες; Το 2013 η Νοβάρτις ήταν νούμερο ένα. Πουλούσε φάρμακα αξίας 130 εκατομμυρίων και εισέπραττε και τα 130 εκατομμύρια. Η δεύτερη σε πωλήσεις πουλούσε 81 εκατ. και εισέπραττε 76, άλλη πουλούσε 50 και εισέπραττε 26, άλλη 50 και εισέπραττε 28. Υπήρχε κατεύθυνση πληρωμών.