Facebooktwitter

Σημεία συνέντευξης του Γ. Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό MegaTV

O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MegaTV (στο δημοσιογράφο Nτ. Σιωμόπουλο), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Θεωρείτε απαραίτητο το διάλογο για την διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου όσον αφορά στην αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης;

«Επίκαιρο ερώτημα που βγάζει στην επιφάνεια μια είδηση του Σαββάτου, όπου, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας, η Ελλάδα θα λάβει ως επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης το ποσό των 16,69 δις και όχι των 19,5 δις όπως είχε αποφασιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής μίλησε για 70 δις προσθέτοντας στα χρήματα από τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τα χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε βάθος επταετίας, ο οποίος δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Πρόκειται, δηλαδή, για άλλη μία επικοινωνιακή λαθροχειρία του κ. Μητσοτάκη προκειμένου να δημιουργήσει μια ψευδή εικόνα. Τα νούμερα, όμως, είναι συγκεκριμένα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης η χώρα μας θα λάβει 12,5 δις δάνειο – το οποίο προστίθεται στο χρέος – και κατά πως φαίνεται 16,69 δις επιχορηγήσεις.

Προφανώς τα ποσά και πάλι είναι μεγάλα και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό πως θα αξιοποιηθούν και αν θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη για το πόρισμα Πισσαρίδη. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν υπουργοί και κλήθηκαν και εκπρόσωποι των μεγάλων κοινωνικών φορέων. Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι δεν τους δόθηκε κανενός είδους κείμενο. Μέσω προφορικής ενημέρωσης και διαρροών μάθαμε όλοι ότι το πόρισμα Πισσαρίδη περιέχει τουλάχιστον τρία πολύ ανησυχητικά σημεία: α) την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω της χρηματοδότησης του δεύτερου πυλώνα, της επικουρικής ασφάλισης. Να γίνει, δηλαδή, ιδιωτική η επικουρική ασφάλιση και στο μεταβατικό στάδιο να χρηματοδοτηθεί από το πακέτο επιχορηγήσεων, β) τη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις “των νοικοκυριών” στο χρηματιστήριο και, γ) τη συγχώνευση και εξαγορά μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»

Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά;

«Υπάρχουν δύο ζητήματα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Ο τρόπος αντιμετώπισης μέχρι σήμερα και ο τρόπος αντιμετώπισης αύριο. Σε σχέση με το μέχρι σήμερα η στάση της κυβέρνησης δεν είχε την αποφασιστικότητα που απαιτούνταν απέναντι στην προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Οι ενέργειες της κυβέρνησης χαρακτηρίζονταν από μια λογική κατευνασμού του Ερντογάν, ενώ συνεχώς αποδεικνύεται ότι δεν είναι ο τρόπος που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιήθηκε μια τριμερής σύσκεψη  Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, την οποία αρχικά η κυβέρνηση έκρυψε και αμέσως μετά από αυτήν τη σύσκεψη ο Ερντογάν ανακοίνωσε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και έστειλε τα πλοία στο Καστελλόριζο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει, μεταξύ των άλλων, συγκεκριμένα: Αποτροπή εισόδου του τουρκικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επιμονή για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Μακάρι οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τελευταίων ωρών να επιβεβαιωθούν. Αυτό που μας ανησυχεί, όμως,  ιδιαίτερα, είναι τα σημάδια από την τουρκική πλευρά για συνδυασμό της αποκλιμάκωσης με τη έναρξη ενός διαλόγου για πολλά θέματα. Πρέπει η κυβέρνηση να καταστήσει απόλυτα σαφές προς όλες στις πλευρές ότι με την Τουρκία έχουμε μία και μόνη διαφορά και αυτή αφορά στην υφαλοκρηπίδα.»