Facebooktwitter

«Τα όποια ποσά καταβληθούν, κινδυνεύουν να χαθούν με συμψηφισμούς έναντι οφειλών των συνταξιούχων στο δημόσιο και τις Τράπεζες» επισημαίνει με ανακοίνωση του το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

-Στην αρχή τους έπεισαν να τους ψηφίσουν, υποσχόμενοι ότι θα διατηρήσουν τη 13η σύνταξη που τους είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Κι όμως εν μία νυχτί την κατήργησαν…

– Ύστερα η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τους υποσχέθηκε κοινωνικό μέρισμα, όχι όμως το Δεκέμβριο του 2019, αλλά το Δεκέμβριο του 2020.

  Δεν θα δουν σεντς, αφού τα φετινά δημοσιονομικά δεδομένα, με τους λανθασμένους χειρισμούς της ΝΔ στο θέμα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, δείχνουν     αδιέξοδο για το τέλος του χρόνου.

– Μετά τους είπαν να μην μπαίνουν στα έξοδα και να προσφεύγουν στα δικαστήρια, γιατί αν δικαιωθούν όσοι είχαν ήδη προσφύγει, θα δικαιώνονταν όλοι!

  Το ΣτΕ αποφάσισε υπέρ των συνταξιούχων και τους επιδίκασε 3,94 δις ευρώ.

Οι συνταξιούχοι δικαιωμένοι έζησαν τις τελευταίες μέρες ένα θρίλερ.

Πότε θα πάρουν τα χρήματα που τους επιδίκασε το ΣτΕ;

Θα τα πάρουν όλοι; Θα τα πάρουν εφάπαξ ή σε δόσεις;

Οι διαρροές έδιναν και έπαιρναν.

Και τελικά έγινε το θαύμα! Κατατέθηκε η πολυπόθητη τροπολογία Βρούτση για τα αναδρομικά!

Μαύρη μέρα για τους συνταξιούχους… Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει: “η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορά κύριες συντάξεις -το τονίζω- κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δικαίωμα το οποίο επεκτείνεται όμως και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Συνολικά ωφελημένοι θα είναι λίγο παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι συμπολίτες μας.[…] η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους. Η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία.”

Έτσι, ναι μεν δικαιώνονται όλοι οι συνταξιούχοι, αλλά κατά τον κ. Μητσοτάκη δεν θα τους δοθούν τα 3,94 δις ευρώ που κέρδισαν, αλλά 1,4 δις ευρώ, εξάλλου δεν τους χτύπησε τόσο πολύ ο κορωνοϊός! Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται πως δεν τα είχε συνεννοηθεί καλά με τους Υπουργούς του.

Ούτε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ούτε με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.

900 εκατομμύρια νομοθετήθηκαν τελικά χθες, μόνο για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, εφάπαξ και μάλιστα με το ποσό αυτό αποσβέννυται κάθε περαιτέρω αξίωσή τους! Εφόσον δηλαδή λάβουν τα χρήματα αυτά που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα.

“Θέλω να απευθυνθώ στους συνταξιούχους και να τους πω πως η ενίσχυση με το 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ ποσό, αποτελεί μια πολιτική επιλογή.” συνέχισε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Σαφώς και αποτελεί πολιτική επιλογή η περικοπή των επιδικασμένων ποσών. Ούτε πλήρης καταβολή, ούτε ετήσιες δόσεις, ούτε δώρα, ούτε επιδόματα, ούτε επικουρικές… Εκτός μένουν ουσιαστικά, κυρίως λόγω της μη καταβολής των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων, οι χαμηλοσυνταξιούχοι (συντάξεις μέχρι περίπου 1.000 ευρώ), οι οποίοι αν λάβουν κάτι θα είναι ψίχουλα. Εκτός μένουν και οι συνταξιούχοι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού οι επιστροφές τους προέρχονται βασικά από τα κομμένα δώρα… Εξάλλου τα δεδικασμένα ο Πρωθυπουργός τα χαρακτηρίζει ενίσχυση!

Κερασάκι στην τούρτα, η ερώτηση που υποβλήθηκε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στον παριστάμενο Υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο:

“Όσο και να ψάξαμε την τροπολογία δεν βρήκαμε πουθενά το σημείο που αναφέρει με σαφήνεια ότι τα ποσά που θα επιστραφούν είναι ακατάσχετα.

Σας ρωτάμε λοιπόν, είναι ακατάσχετα ή όχι;”

Δυστυχώς για τους συνταξιούχους, ακολούθησαν μορφασμοί, νεύματα και μετά σιωπή…

Ας το πούμε πιο απλά: τα όποια ποσά καταβληθούν, κινδυνεύουν να χαθούν με συμψηφισμούς έναντι οφειλών των συνταξιούχων στο δημόσιο και τις Τράπεζες!