Facebooktwitter

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με Παππά, Σπίρτζη, Ζαχαριάδη, Καφαντάρη και Λάππα, μεταξύ άλλων, στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας. Την Κινέττα επισκέφθηκε ο Γ. Τσίπρας, ενώ στη Φθιώτιδα βρέθηκε ο Γ. Σαρακιώτης.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με σκοπό την συνδρομή στην καταγραφή  και τις πιέσεις για άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης. Συγκεκριμένα, τις περιοχές της Καρδίτσας επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Παππά, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, την αναπληρώτρια τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, Χαρά Καφαντάρη, και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Σπύρο Λάππα. Την περιοχή της Κινέττας επισκέφθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Γιώργο Τσίπρα. Στην δοκιμαζόμενη Φθιώτιδα βρέθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιάννης Σαρακιώτης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής της αντιπροσωπείας στις περιοχές της Καρδίτσας, το Μουζάκι, όπου σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε γέφυρες, στο Κέντρο Υγείας της πόλης, σε οικίες και σε καταστήματα. Ακολούθησε περιοδεία στο κέντρο της Καρδίτσας, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν το μέγεθος των καταστροφών, να συνομιλήσουν με πολίτες και επιχειρηματίες, καθώς και με φορείς της περιοχής.

Στις δηλώσεις τους τόνισαν:

Νίκος Παππάς: «Να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους που βιώνουν την οδύνη της απώλειας. Να ευχηθούμε στους ανθρώπους εδώ στο Μουζάκι, στην Αργιθέα, στα Φάρσαλα, στον Αλμυρό καλή δύναμη και υπομονή για να μπορέσουμε όλοι μαζί να επαναφέρουμε τη ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς. Και να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων. Η κατάσταση εδώ στο Μουζάκι είναι αποκαρδιωτική. Η Αργιθέα είναι απολύτως αποκλεισμένη και οι πληροφορίες λένε ότι ούτε ένας άνθρωπος από την κυβέρνηση ή την περιφέρεια δεν έχει δώσει το παρόν. Μιλάμε για μια περιοχή στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Και το υπουργείο Υποδομών με τους ανθρώπινους πόρους του και τις υπηρεσίες και όλη την υποδομή πρέπει αμέσως να κινητοποιηθεί για να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι άνθρωποι. Και το υπουργείο Ανάπτυξης βεβαίως να μην καθυστερήσει τις αποζημιώσεις των καταστημάτων».

Χρήστος  Σπίρτζης: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και ευχόμαστε να έχουμε καλά νέα για τους αγνοούμενους συμπολίτες μας.

Η παρουσία μας εδώ με εντολή του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα δηλώνει την συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται απο τις καταστροφές .

Ο κυκλώνας Ιανός αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες. Δεν ήταν κάτι ξαφνικό ή έκτακτο. Η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά η περιφέρεια Θεσσαλίας, η πολιτική προστασία όφειλαν να ήταν απόλυτα προετοιμασμένες. Δεν αρκούν τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του για να βρίσκονται οι πολίτες σε εγρήγορση. Πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση ο ίδιος, η κυβέρνησή του, οι περιφερειάρχες και ο κρατικός μηχανισμός.

Δυστυχώς, δεν υπήρχε εγρήγορση και προετοιμασία στη Θεσσαλία. Έσπασαν αναχώματα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες  και πλημμύρισε η πόλη της Καρδίτσας. Έφραξαν γέφυρες εξαιτίας του μη καθαρισμού ρεμάτων δημιουργώντας μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και εκτροπή των υδάτων εντός οικιστικών περιοχών. Τα  προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες, ο αποκλεισμός οικισμών και η απουσία συνεργείων ως τώρα, αποδεικνύουν  την έλλειψη προετοιμασίας και ετοιμότητας  στην ευρύτερη περιοχή της  περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επειδή το φαινόμενο θα μετατοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί σαν θεατής την κατάσταση και να συνδράμει με κινητοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει  εγκαταλειφθούν οι πολίτες στις μεγάλες καθυστερήσεις που εδώ και 15 μήνες επανήλθαν στις αποκαταστάσεις των καταστροφών».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Για τους αγνοούμενους ευχόμαστε να βρεθούν το συντομότερο δυνατό. Είναι απολύτως σαφές ότι είναι μια κρίσιμη και έκτακτη κατάσταση και η δράση θα πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα: πρώτον, έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής ώστε να αποκατασταθούν οι συγκοινωνίες και όλες οι πρώτες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την καταστροφή και, δευτερευόντως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τους δήμους, τις περιφέρειες και την κεντρική διοίκηση ώστε την επόμενη φορά η περιοχή να είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Θα μάθουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή και τις κλιματικές ανακατατάξεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από όλους προκειμένου να μην μας βρίσκει απροετοίμαστους ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως αυτό».

Σε πληγείσες περιοχές της Φθιώτιδας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης

Περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση, επισκέφθηκε σήμερα (19/9) ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Ο κ. Σαρακιώτης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Σπ. Λάμπου και από τον πρώην Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Β. Παληό, συνομίλησε με στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, οι οποίοι μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Πυροσβεστική) έδιναν τη μάχη για τον απεγκλωβισμό πολιτών, τη διάνοιξη τοπικών οδικών αξόνων και για την άντληση υδάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις, καθώς και συζήτησε με κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Στο περιθώριο των επισκέψεων του στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε:

«Η χθεσινή ημέρα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και για τη Φθιώτιδα. Οι καταστροφές που έχουν συμβεί είναι πρωτοφανείς και ανυπολόγιστες, τόσο σε επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και κυρίως σε αγροτικές καλλιέργειες (βαμβακοκαλλιέργειες κ.α.).

Αντικρύσαμε από κοντά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι υποδομές των περιοχών, όπως αγροτικοί δρόμοι και γέφυρες, αλλά και εμβληματικής σημασίας εγκαταστάσεις της περιοχής, όπως η Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει σε δημοτικά διαμερίσματα και τοπικές κοινότητες του Δήμου Λαμιέων. Πρόκειται για εικόνες που επιβάλλουν την ανάληψη άμεσων και ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας αυτής της πρωτοφανούς κακοκαιρίας.

Τέλος, προς τους εργαζόμενους του Δήμου και της Περιφέρειας, τα στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ, ενώ θέτω στη διάθεση των συμπατριωτών μου, τις όποιες δυνάμεις μου, εν όψει της απαιτούμενης προσπάθειας ανακούφισης από τις προκληθείσες, εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες της κακοκαιρίας».

Κλιμάκιο και στην Κινεττα – Γ. Τσίπρας: «Ξεχασμένη η Κινέττα από́ κυβέρνηση και περιφέρεια»

Μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας, δήλωσε:

«Το Σάββατο, 19/09, επισκέφθηκα μαζί με κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τρίτη φορά την πληγείσα από τις πλημμύρες, περιοχή της Κινέττας, όπου συνομίλησα με κατοίκους, κοινοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων.

Η εικόνα που μού μετέφεραν οι ίδιοι οι κάτοικοι αλλά και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι είναι αποκαρδιωτική.

Δέκα μήνες μετά, η περιοχή βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικά κανένα έργο αποκατάστασης. Το γεφύρι της Πίκας παραμένει κατεστραμμένο με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της περιοχής μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού, συνθήκη η οποία αφενός έχει οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό τις τοπικές επιχειρήσεις ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο και αφετέρου προκαλεί πολλαπλές δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Την ίδια στιγμή, η πολλαπλά  πληγείσα από φυσικές καταστροφές Κινέττα παραμένει ανοχύρωτη περιοχή με υψηλό πλημμυρικό κίνδυνο. Το βασικό ρέμα της Πίκας άλλα και τα επιμέρους ρέματα της περιοχής παραμένουν κλειστά από τεράστιους όγκους φερτών υλικών προηγούμενων καταστροφών, ενώ όσα απομακρύνονται, εναποθέτονται πρόχειρα σε ανεξέλεγκτα σημεία τα οποία αποτελούν «περιβαλλοντικές βόμβες». Δυστυχώς, δεν έχει ξεκινήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο παρά τις δεσμεύσεις για fast track διαδικασίες. Οι κάτοικοι ξεχασμένοι από Περιφέρεια και Κυβέρνηση ζουν υπό τον τρόμο  εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων και προσπαθούν με ιδία μέσα να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες τους.

Στη ζοφερή υπάρχουσα κατάσταση προστίθεται και η δυσαρέσκεια των πλημμυροπαθών ιδιοκτητών β΄ κατοικίας, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις οικοσυσκευών, σε αντίθεση με τους πυρόπληκτους του 2018.

Με απόλυτη συναίσθηση της δύσκολης και δυνητικά επικίνδυνης κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι, δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω άμεσα σε παρεμβάσεις εντός Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα θα αναλάβω πρωτοβουλίες ανάδειξης των αιτημάτων των πληγέντων καθώς και της ανάγκης για ολιστική αναμόρφωση της περιοχής».