Facebooktwitter

Έκτακτη σύσκεψη έλαβε χώρα τη Δευτέρα στην Κουμουνδούρου για τις εξελίξεις με την τουρκική κλιμακούμενη επιθετικότητα και την νέα NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελοριζο. Στη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα συμμετείχαν οι αρμόδιοι τομεάρχες και οι πρώην αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε:

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Πριν δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κος Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστέλοριζο.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κο Μητσοτάκη;

Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος.

Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις.

Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν.

Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία.».

Κατρούγκαλος: Ευρωπαϊκός μηχανισμός κυρώσεων και επέκταση χωρικών υδάτων για την αντιμετώπιση της νέας τουρκικής πρόκλησης

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας την Τρίτη σε ΚΟΝΤΡΑ Channel, OPEN TV και στο ραδιοφωνικό Κανάλι 1 του Δήμου Πειραιά, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η νέα, παράνομη τουρκική NAVTEX αμφισβητεί πλέον ευθέως την κυριαρχία της χώρας μας και ειδικότερα την άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων της, όποτε το επιλέξει. Η νέα αυτή πρόκληση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα της, διακρίνοντας έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, σε αντίθεση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

»Πράγματι, αντίθετα με την περίοδο αυτή, σήμερα, τόσο τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση, όσο και η ΕΕ, κάθε άλλο παρά αποθαρρύνουν την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Επί 40 ημέρες αλώνιζε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ορίζεται από το νόμο Μανιάτη. Και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκεί που η ΝΔ προανήγγειλε “κυρώσεις που θα δαγκώνουν”, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, υπηρετώντας τους εθνικούς στόχους, είχε ζητήσει με επιστολή του την επιβολή αυστηρού μηχανισμού κυρώσεων, ο πρωθυπουργός υποχώρησε και μάλιστα την αποτυχία του έσπευσε να την βαφτίσει μεγάλη επιτυχία. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι έτσι, χωρίς εγγυήσεις για φραγμό στην τουρκική προκλητικότητα, ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα ήταν ιδιαίτερα εύθραυστος.

»Ήρθε η ώρα να ανακτήσει η διπλωματία μας την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην αντιδρά απλώς αντανακλαστικά στις επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας. Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης θα πρέπει να απαιτήσουμε, χωρίς ταλαντεύσεις να αποφασιστεί  μηχανισμός κυρώσεων. Και, όπως είχε ήδη ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιστύλιο της Βουλής, μετά την ενημέρωση του από τον κ. Μητσοτάκη, να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Μετά το Ιόνιο και νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά στη συνέχεια  και νότια Κάσου, Καρπάθου και Ρόδου και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

»Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της διαφοράς με την Τουρκία. Θα πρέπει όμως να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς τετελεσμένα.».