Facebooktwitter
Άρθρο Κώστα Ζαχαριάδη στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr

 Μετά από μία από τις συγκλονιστικότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, με ρεκόρ συμμετοχής στην κάλπη, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, επικράτησε στις εκλογές, δίνοντας τέλος σε μια ιδιαίτερη τοξική, επικίνδυνη περίοδο για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

 Η ρητορική Τραμπ, ακόμα και αυτές τις ημέρες που γίνεται η καταμέτρηση των  ψήφων έδειξαν για ακόμη μια φορά πόσο επικίνδυνος και ανεύθυνος ήταν ο πρώην πλέον Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ. 

            Ο Τραμπ άφησε πίσω του συντρίμμια: Αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη των Παρισίων για το Κλίμα, αμφισβήτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διαρκώς παρεμβατική πολιτική και στήριξη πραξικοπηματιών στη Νότια Αμερική, εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, εγκατάλειψη των ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ-Παλαιστίνης και πλήρης αδιαφορία για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, από το προσφυγικό μέχρι τη πυρηνική συμφωνία για το Ιράν.  Μέτωπα ανοιχτά και παγκόσμιες προκλήσεις.

                        Στην Ευρώπη, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ περνάνε εδώ και καιρό μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και μένει να δούμε πότε θα αποκατασταθούν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών και υπουργών εξωτερικών. Όπως επίσης απαιτείται να ενδυναμωθούν οι ευρωατλαντικές σχέσεις και στο επίπεδο των πολιτικών για την παγκόσμια υγεία, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της πανδημίας και το νέο εμβόλιο. 

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Τραμπ έχει μιμητές Ουγγαρία, Πολωνία, Λευκορωσία, Τουρκία, Βραζιλία, τελευταία και η Ινδία. έχουν τους δικούς τους μικρούς Τράμπ μικρότερη δύναμη όμως, ευτυχώς για όλους μας. 

Ο Τραμπ φεύγει, αλλά η «κληρονομιά» του είναι εδώ. Η alt-right είναι ένα τοξικό ιδεολόγημα που έφερε στην εξουσία τον Σαλβίνι, τον Όρμπαν, όλη την ευρωπαϊκή ακροδεξιά σε εκλογική καταγραφή ιστορικά υψηλή, που συναντήθηκε με το Brexit, που έδωσε φωνή στους φανατικούς του νεοσυντηρητισμκού. Η μάχη απέναντι σε αυτό το σκοτάδι είναι μεγάλη. Ο ρατσισμός, το φυλετικό μίσος, οι αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική ρητορεία και πολιτική έχουν μολύνει την πολιτική διεθνώς. Τι πρέπει να γίνει; Ότι έγινε και στις ΗΠΑ… 

Πρέπει να σκεφτούμε επίσης τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει ο συνδυασμός μιας βαθιάς κρίσης ( όπως η οικονομική του 2008-2009 ή όπως η πανδημία σήμερα), με τις σύγχρονες μεθόδους marketing και επικοινωνίας. Πώς αυταρχικοί ηγέτες μπορούν μέσα από την γνώση και τον χειρισμό των σύγχρονών μέσων επικοινωνιας να δημιουργούν μοναδικά «Brand Name», με το πρόσωπο τους πουλώντας προσωπική ιδεολογία.  

Η ελπίδα για την αναχαίτιση αυτού τουεπικίνδυνου ακροδεξιού ρεύματος διεθνώς είναι η αντίδραση πολιτική και  κινηματική των προοδευτικών δυνάμεων όπως το κίνημα Black Lives Μatter, η νέα Αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κίνημα υπεράσπισης της Δημόσιας Υγείας και η συνάντησή τους με όλο το φάσμα των προοδευτικών απόψεων – ζυμώσεων και συμβολισμών.

 

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία