Facebooktwitter

Οι ανακοινώσεις του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής και του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη σημερινή ημέρα

Η ανακοίνωση του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικήςτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

Η Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπηρίας ανακηρύχθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως μία μέρα κινητοποίησης των αναπήρων, των φορέων τους και των κινημάτων όσο και ολόκληρης της κοινωνίας για ζητήματα αποκλεισμού και διακρίσεων. Η Μέρα αυτή περιλαμβάνει επιπλέον και την ανάδειξη και διεκδίκηση  των αιτημάτων  τους αλλά και τη συμπερίληψη τους σε  κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής.

Οι ανάπηροι βιώνουμε στο πετσί μας τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής στα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, στην εργασία και την εκπαίδευση, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους δικαίου. Αντιμετωπίζουμε ανυπέρβλητα εμπόδια ακόμα και στο να ασκήσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι λόγω της έλλειψης μέριμνας για προσβασιμότητα στην εκλογική διαδικασία. Για τα άτομα με αναπηρία, η προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, τις μεταφορές, την πληροφορία και την ενημέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την αυτονομία τους και συμμετοχή τους.

Στη χώρα μας οι ανάπηροι/ες όσο και οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνική, αλλά και την πιο φτωχοποιημένη και αποκλεισμένη, ομάδα και υπολογίζονται σε πάνω από 1.000.000. Στην Ευρώπη ένας στους έξι πολίτες αντιμετωπίζει κάποια μορφή αναπηρίας. Εμείς οι ανάπηροι/ες επιδιώκουμε την ανταπόκριση  στις ανάγκες μας και την ουσιαστική συμμετοχή μας σε όλες τις μορφές κοινωνικής δραστηριότητας.

Σε αυτήν την περίοδο υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τα άτομα με αναπηρία βρέθηκαν σε καθεστώς εξαίρεσης. Είναι άλλη μία φορά αποκλεισμένα την ώρα που αποτελούν και μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Οι πολιτικές που εκπονήθηκαν στο σύνολο τους, τους απέκλεισαν από την ενημέρωση, την κοινωνική φροντίδα, την παιδεία και την υγεία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία είναι αναγκαία για προνοσοκομειακή περίθαλψη και παρακολούθηση των χρόνιων ασθενών. Καμία πρόβλεψη για ανάπηρα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία σε σχέση με τα τεστ covid ή τη νοσηλεία τους σε αυτά που έχουν ανάγκη προσωπικού βοηθού. Ουσιαστικά, όλα τα μέτρα που πάρθηκαν καθορίστηκαν με βάση την “κανονικότητα” και την ατομική ευθύνη.

Μεγάλο μέρος των αναπήρων έμεινε χωρίς το ελάχιστο εισόδημα λόγω αναστολής της λειτουργίας των ΚΕΠΑ και περίπου 37.000 πολίτες είναι σε αναμονή αξιολόγησης. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που οι πολίτες της χώρας βιώνουν τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση χωρίς να τους παρέχεται κάποια άλλη οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αναπήρων/ασθενών όσο και των μελών των οικογενειών τους, δεν συμπεριλήφθηκαν στο σύνολο τους στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και συνέχισαν να εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους.

Ανάπηροι μαθητές έμειναν εκτός τηλεκπαίδευσης λόγω  του ότι το υπουργείο Παιδείας δεν προέβλεψε να υπάρξει προσβάσιμη μορφή διδασκαλίας και με προσβάσιμο υλικό. Οι πληροφορίες προς το κοινό για την COVID19  περίοδο δεν ήταν σε μορφή easy read για ανθρώπους με νοητική η άλλη βλάβη.

Η σημερινή Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Αναπηρίας μας βρίσκει σε μια περίοδο βαθιάς υγειονομικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης. Καλούμε σε μία ευρεία δημοκρατική συσπείρωση όσο και κινητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας για ζητήματα αποκλεισμού, διακρίσεων και ανάδειξης όλων των παραπάνω ζητημάτων που αφορούν στην πανδημία. Η άρση των εμποδίων στις μη προσβάσιμες και αφιλόξενες πόλεις, στα ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού και της εργασίας, η διασφάλιση των επιδομάτων και συντάξεων, η ενίσχυση του ΕΣΥ και η δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην ανεξάρτητη διαβίωση καθώς και η από-ιδρυματοποίηση των αναπήρων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξη των αναπήρων στην κοινωνία μας.

Τμ. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Υποστήριξη των δικαιωμάτων όσων εξ αυτών διαβιούν έγκλειστοι και απομονωμένοι στα ιδρύματα της χώρας

Τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία το Τμήμα  Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιλέγει να προτάξει την υποστήριξη των δικαιωμάτων όσων εξ αυτών διαβιούν έγκλειστοι και απομονωμένοι στα ιδρύματα της χώρας. Ένας εγκλεισμός που στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του κορωναϊού εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τη ζωή τους όπως ανέδειξαν με τραγικό τρόπο ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων αλλά και θανάτων σε πολλά ιδρύματα και γηροκομεία της χώρας.

Για τους συμπολίτες μας αυτούς, καλούμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υλοποιήσει άμεσα Προγράμματα Αποϊδρυματοποίησης για όλους, παιδιά και ενήλικες. Και επιτέλους να αφήσει τις ιδεοληψίες και να υλοποιήσει και να επεκτείνει τα προγράμματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει και που αδικαιολόγητα πάγωσαν οι δήθεν έτοιμοι να κυβερνήσουν».

Ενάμισυ χρόνο τώρα παρακολουθούμε τηλεδιασκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι έργο ουσιαστικό, που να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Και ταυτόχρονα μια ασυγχώρητη ολιγωρία στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των ανθρώπων αυτών και των εργαζόμενων που με υπεράνθρωπες προσπάθειες τους φροντίζουν. Ακόμη και σήμερα είναι επιτακτικά ζητούμενο τόσο η διενέργεια τακτικών και επαναλαμβανόμενων τεστ όσο και η προμήθεια επαρκούς και κατάλληλου υγειονομικού υλικού για τους φιλοξενούμενους και ηρωικά αλλά και εξαντλητικά εργαζόμενους για τη φροντίδα τους

Σήμερα, στις συνθήκες μιας οικουμενικής πανδημίας, που όλοι βιώνουμε τον αποκλεισμό από τα αγαθά της υγείας, της ελευθερίας, των σχέσεων, ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ τον κάθε συμπολίτη μας να αναλογιστεί τη ζωή ανάπηρων παιδιών και ενηλίκων, οι οποίοι αποχωρισμένοι από οικογένεια και οικείους,  ζουν κάθε μέρα, για χρόνια, για μια ζωή τον ασφυκτικό αυτό αποκλεισμό, ως μία κανονικότητα, έως εάν αυτό να είναι το φυσικό της ζωής. Είναι όμως εντελώς αφύσικο, είναι άδικο και απάνθρωπο, είναι καθημερινός μαρασμός, είναι σκληρό και άνισο, είναι κοινωνικός και ψυχικός θάνατος. Μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Ζητάμε από τον/ την κάθε πολίτη, από τους εργαζόμενους στο χώρο των ιδρυμάτων, ζητάμε από τους νέους ειδικότερα να πάρουν θέση σε αυτή την αδικία και απανθρωπιά και να διεκδικήσουν  μαζί μας  την παραμονή  όλων των ανάπηρων συμπολιτών μας στην κοινωνία της οποίας είναι ισότιμα μέλη, να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους «μια ζωή σαν όλων».

Δεν λησμονούμε όμως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ανάπηρων συμπολιτών μας που διαβιούν εκτός των ιδρυμάτων και που χωρίς αμφιβολία, βιώνουν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση από όλους μας, τις επιπτώσεις της πανδημίας. Και πρωτίστως πλήττονται οι ανάπηροι που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους, μισθό ή σύνταξη. Αυτοί βλέπουν στις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο την κοινωνική τους απομόνωση να μεγιστοποιείται, αλλά, την ίδια τους την επιβίωση να απειλείται με τις τεράστιες καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην απονομή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει την τακτική απονομή τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας με το ηλεκτρονικό σύστημα απονομής τους, η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν διασφάλισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας την απρόσκοπτη απονομή των επιδομάτων αναπηρίας σε παλιούς και νέους δικαιούχους, που για τους περισσότερους αποτελούν το μόνο εισόδημα. Αυτό δημιούργησε για τους ανάπηρους δικαιούχους των προνοιακών παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία.

Τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε την πανελλαδική επέκταση του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου που αυτοματοποιεί όλη τη διαδικασία, και δεν απαιτεί τη φυσική του παρουσία παρά μόνον στην υγειονομική επιτροπή (ΚΕΠΑ). Όμως και αυτές σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω του κορωναϊού.

Η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναλγησία της, απέρριψε πριν λίγες μέρες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μη αποδεχόμενη την ψήφιση τροπολογίας με την οποία ζητούσαμε σειρά διευκολυντικών ρυθμίσεων. Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία την καλούμε να αποδεχθεί:

·             Να επεκταθούν, για όσο διαρκεί η πανδημία τα χορηγούμενα επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση

·             Να δοθεί το επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία

·             Να πληρωθούν από το κράτος ιδιώτες γιατροί για να χορηγήσουν στους ανάπηρους τις βεβαιώσεις που δεν μπορούν να πάρουν αυτή τη στιγμή από τα δημόσια νοσοκομεία.

·             Ειδικά για τα φετινά Χριστούγεννα, να χορηγηθούν τουλάχιστον διπλά όλα τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα

·             Να πολλαπλασιαστούν οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και να εξοπλιστούν ψηφιακά ώστε όταν ξανανοίξουννα μην απαιτείται η φυσική παρουσία των αναπήρων, παρά μόνον κατά την κρίση τους από τις υγειονομικές επιτροπές.

·             Να αποκατασταθούν οι σοβαρές δυσλειτουργίες στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΑ προχωρώντας παράλληλα στην επέκταση σε όλη τη χώρα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου για την απόδοση του αναπηρικού επιδόματος με ηλεκτρονικό τρόπο

Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να πάρει τέλος η ταλαιπωρία  των αναπήρων εν μέσω πανδημίας χωρίς τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την ύπαρξή τους στην κοινωνία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδεχθεί και να υλοποιήσει τα πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.Μόνο με ουσιαστικές πράξεις μπορεί να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας και όχι με φιέστες και αόριστες υποσχέσεις που γρήγορα λησμονούνται.