Facebooktwitter

«Ο τόπος περνάει δύσκολες ώρες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις κάνει ακόμη χειρότερες, προσθέτοντας στην κρίση υγείας, κρίσεις δημοκρατίας, οικονομίας, εργασίας, κοινωνικής συνοχής», υπογραμμίζει η Ρένα Δούρου στη συνέντευξή της στην κυριακάτικη Kontra News και τον δημοσιογράφο, Χρήστο Κυμπιτζή.

«Η κυβέρνηση τα έχει όλα φορτώσει στο ‘βλέποντας και κάνοντας’ με μπόλικη επικοινωνία από τα φιλικά της ΜΜΕ», λέει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχίας, περιγράφοντας «τις αληθινές της προτεραιότητες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «το πώς θα παραμείνει στην εξουσία για να συνεχίσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, των αδιαφανών δημόσιων συμβάσεων, των ανεξέλεγκτων, μη αξιοκρατικών διορισμών».

«Η διαχείριση των εμβολιασμών απαιτεί διαφάνεια, πλήρη ενημέρωση των πολιτών, χωρίς πολιτική ιδιοτέλεια. Τρία θέματα στα οποία η κυβέρνηση εζυγίσθη, εμετρήθη, και ευρέθη ελλιπής», σχολιάζει η Ρ. Δούρου.

Η ίδια παρατηρεί ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», αποδεικνύοντας ότι η «επιτελικότητά της εξαντλείται στη λάσπη, τη χυδαιότητα, τα ψέματα κατά της Αριστεράς». Και στην οικοδόμηση «μιας εικονικής πραγματικότητας ιδιωτικής χρήσης του κ. Μητσοτάκη, με τη βοήθεια ‘αγιογραφιών’ από τα καλά ταϊσμένα, πρώτα με 20, τώρα με 18.5 εκατομμύρια, συστημικά ΜΜΕ».

«Ρίχνει λάσπη στον Τσίπρα σήμερα, όπως έκανε και όταν η ΝΔ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και πατούσε πάνω σε εθνικές τραγωδίες για να ανέβει στην εξουσία. Τώρα για να αλλάξει την ατζέντα από τα λάθη της και την απώλεια ελέγχου της πανδημίας, εφευρίσκει παλάτια στα Λεγραινά και δήθεν νταραβέρια του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπόδικους της Folli Follie», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται στη «δημιουργία των προϋποθέσεων μίας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας», υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποφασίζοντας τη διεύρυνσή του, τον μετασχηματισμό του, έχει ταχθεί υπέρ μιας μαζικής, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης που θα βάλει τον τόπο σε νέα ρότα». «Στον αγώνα αυτόν για την αλλαγή και την ελπίδα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με διαφάνεια, ισοτιμία, δεν περισσεύει κανείς. Όχι γιατί έτσι θέλει ένα κόμμα, αλλά γιατί αυτό απαιτεί το μέλλον του τόπου».

Τέλος, αξιολογώντας τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής, παρατηρεί ότι «κινείται μεταξύ λαϊκισμού, αδιαφάνειας και δεκανικιών ακροδεξιάς κοπής». «Το έργο της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας το κρίνουν καθημερινά οι πολίτες, που διαπιστώνουν το βάλτωμα σοβαρών έργων πνοής, όπως το Φαληρικό. Και την αδιαφορία για αποφάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας, όπως η αγορά των 92 σύγχρονων λεωφορείων για τον στόλο του ΟΑΣΑ».

Μερικά από τα βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρ. Δούρου:

• Η κυβέρνηση τα έχει όλα φορτώσει στο «βλέποντας και κάνοντας» με μπόλικη επικοινωνία από τα φιλικά της ΜΜΕ και τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά.
• Η διαχείριση των εμβολιασμών απαιτεί διαφάνεια, πλήρη ενημέρωση των πολιτών, χωρίς πολιτική ιδιοτέλεια. Τρία θέματα στα οποία η κυβέρνηση εζυγίσθη, εμετρήθη, και ευρέθη ελλιπής.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος, οι βουλευτές, τα στελέχη μας, είμαστε καθημερινά στο πλευρό εκείνων που δοκιμάζονται σκληρά, εκείνων, όπως οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που η κυβέρνηση «ξεχνά» όχι για λόγους μνήμης αλλά ταξικών επιλογών.
• Αν τελικά η κυβέρνηση τολμήσει εκλογικό αιφνιδιασμό, εκείνη θα χάσει, η κοινωνία θα κερδίσει.
• Βλέπουμε τον φόβο των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κυνηγάει τους νέους στις πλατείες και στους κινηματογράφους, ξυλοφορτώνει τους οικογενειάρχες στα σπίτια τους, κοροϊδεύει τους συνταξιούχους, βλέπει ως εχθρούς τους μικροεπιχειρηματίες, υπονομεύει τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία.
• Διαπιστώνουμε το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την υγεία, την εργασία, την παιδεία, για αλληλεγγύη, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
• Αυτή είναι η εικόνα, όχι των αριθμών, αλλά των ανθρώπων με τους οποίους μιλάμε, εξηγούμε, διαφωνούμε και το κυριότερο, ακούμε. Και κτίζουμε μαζί την αντίσταση στις κυβερνητικές πολιτικές και την προοπτική για το κοινό καλό των πολλών.

Η πλήρης συνέντευξη της Ρ. Δούρου στον Χρ. Κυμπιτζή:

Πώς αξιολογείτε τη στρατηγική της κυβέρνησης ως προς τους εμβολιασμούς; Θεωρείτε πως προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικό όφελος;

Θα σας διορθώσω. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία στρατηγική ούτε για το εμβόλιο, που είναι στοίχημα ζωής για όλους, ούτε και για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αν και αυτό αναμενόταν. Τα έχει όλα φορτώσει στο «βλέποντας και κάνοντας» με μπόλικη επικοινωνία από τα φιλικά της ΜΜΕ και τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά. Αδιαφορεί προκλητικά για τις εκκλήσεις των ανθρώπων της δημόσιας υγείας, που πέρα από χειροκροτήματα, εισπράττουν απειλές, εκδικητικές μεταθέσεις και απαξίωση. Όμως η διαχείριση των εμβολιασμών απαιτεί διαφάνεια, πλήρη ενημέρωση των πολιτών, χωρίς πολιτική ιδιοτέλεια. Τρία θέματα στα οποία η κυβέρνηση εζυγίσθη, εμετρήθη, και ευρέθη ελλιπής.

Πολλοί θεωρούν πως η ΝΔ θα πατήσει στην αισιοδοξία που θα φέρει το εμβόλιο και θα επιχειρήσει να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο… Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος;

Αν το μόνο που νοιάζει σήμερα την κυβέρνηση είναι οι πρόωρες κάλπες και όχι η υγεία των πολιτών, αυτό μαρτυρά τις αληθινές της προτεραιότητες. Το πώς δηλαδή θα παραμείνει στην εξουσία για να συνεχίσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, των αδιαφανών δημόσιων συμβάσεων, των ανεξέλεγκτων, μη αξιοκρατικών διορισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος, οι βουλευτές, τα στελέχη μας, είμαστε καθημερινά στο πλευρό εκείνων που δοκιμάζονται σκληρά, εκείνων, όπως οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής, που η κυβέρνηση «ξεχνά» όχι για λόγους μνήμης αλλά ταξικών επιλογών. Αν τελικά η κυβέρνηση τολμήσει εκλογικό αιφνιδιασμό, εκείνη θα χάσει, η κοινωνία θα κερδίσει.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει από τώρα διάλογο με κόμματα όπως το ΚΙΝ.ΑΛ ή το ΜέΡΑ25; Πριν λίγες ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης»…

Ο τόπος περνάει δύσκολες ώρες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις κάνει ακόμη χειρότερες, προσθέτοντας στην κρίση υγείας, κρίσεις δημοκρατίας, οικονομίας, εργασίας, κοινωνικής συνοχής. Υπονομεύοντας έτσι το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας. Και επιβάλλοντας σε όλους μας να δουλέψουμε για τη δημιουργία των προϋποθέσεων μίας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποφασίζοντας τη διεύρυνσή του, τον μετασχηματισμό του, έχει ταχθεί υπέρ μιας μαζικής, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης που θα βάλει τον τόπο σε νέα ρότα. Και στον αγώνα αυτόν για την αλλαγή και την ελπίδα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με διαφάνεια, ισοτιμία, δεν περισσεύει κανείς. Όχι γιατί έτσι θέλει ένα κόμμα, αλλά γιατί αυτό απαιτεί το μέλλον του τόπου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν πείθει τον κόσμο… Σας ανησυχεί αυτό;

Θα με ανησυχούσε αν ο κόσμος δεν μας άκουγε. Όμως από τις επαφές που έχουμε, τόσο σε επίπεδο Αττικής όσο και στην υπόλοιπη χώρα, βλέπουμε δύο πράγματα. Τον φόβο των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κυνηγάει τους νέους στις πλατείες και στους κινηματογράφους, ξυλοφορτώνει τους οικογενειάρχες στα σπίτια τους, κοροϊδεύει τους συνταξιούχους, βλέπει ως εχθρούς τους μικροεπιχειρηματίες, υπονομεύει τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία. Και από την άλλη, διαπιστώνουμε το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τις τεκμηριωμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την υγεία, την εργασία, την παιδεία, για αλληλεγγύη, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η εικόνα, όχι των αριθμών, αλλά των ανθρώπων με τους οποίους μιλάμε, εξηγούμε, διαφωνούμε και το κυριότερο, ακούμε. Και κτίζουμε μαζί την αντίσταση στις κυβερνητικές πολιτικές και την προοπτική για το κοινό καλό των πολλών.

Ποια η θέση σας για την υπόθεση Folli Follie; Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης…

Η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Συνεχίζει την αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ρίχνει λάσπη στον Τσίπρα σήμερα, όπως έκανε και όταν η ΝΔ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και πατούσε πάνω σε εθνικές τραγωδίες για να ανέβει στην εξουσία. Τώρα για να αλλάξει την ατζέντα από τα λάθη της και την απώλεια ελέγχου της πανδημίας, εφευρίσκει παλάτια στα Λεγραινά και δήθεν νταραβέρια του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπόδικους της Folli Follie. Το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδείξει ότι η επιτελικότητα της κυβέρνησης εξαντλείται στη λάσπη, τη χυδαιότητα, τα ψέματα κατά της Αριστεράς. Όταν βέβαια δεν κτίζει μια εικονική πραγματικότητα ιδιωτικής χρήσης του κ. Μητσοτάκη, με τη βοήθεια «αγιογραφιών» από τα καλά ταϊσμένα, πρώτα με 20, τώρα με 18.5 εκατομμύρια, συστημικά ΜΜΕ.

Πώς αξιολογείτε το έργο της Περιφερειακής Αρχής Αττικής; Πού βασίζεται κατά κύριο λόγο η αντιπολιτευτική σας δράση;

Το έργο της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας το κρίνουν καθημερινά οι πολίτες, που διαπιστώνουν το βάλτωμα σοβαρών έργων πνοής, όπως το Φαληρικό. Και την αδιαφορία για αποφάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας, όπως η αγορά των 92 σύγχρονων λεωφορείων για τον στόλο του ΟΑΣΑ. Απέναντι στην έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού της Διοίκησης, η Δύναμη Ζωής κατέθεσε εναλλακτικό προϋπολογισμό, με πέντε επείγουσες, εφικτές παρεμβάσεις, κόστους 21 εκατομμυρίων ευρώ, άμεσα υλοποιήσιμες από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας. Αφορούν το πρόγραμμα «ρεύμα για όλους», το περιφερειακό κέντρο τεστ για τον ιό, τα κουπόνια λαϊκών αγορών, την επιδότηση ενοικίου για τα παιδιά 3.000 ευάλωτων νοικοκυριών που φοιτούν στην επαρχία, τη στήριξη του πολιτισμού. Μιλάμε για διακριτή πολιτική με προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο στον αντίποδα μιας Διοίκησης που κινείται μεταξύ λαϊκισμού, αδιαφάνειας και δεκανικιών ακροδεξιάς κοπής.