Facebooktwitter

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μετήχθη στην Ευελπίδων από τη ΓΑΔΑ φορώντας χειροπέδες. Ο δικηγόρος του έδωσε το πρώτο στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής.

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά την απαγγελία σε βάρος του από τις εισαγγελικές αρχές κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ’εξακολούθηση. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες δύο θυμάτων του σκηνοθέτη. Ο ένας εξ αυτών ζει στο εξωτερικό και κατήγγειλε βιασμό όταν ήταν 14 ετών το 2010 και ο δεύτερος είναι ενήλικας σήμερα, ανήλικος όμως το 2015, όταν δηλαδή κι εκείνος κατήγγειλε βιασμό.

Εξηγήσεις για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή κλήθηκε να δώσει στην ανακρίτρια στην Ευελπίδων ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση με θύματα δυο άνδρες. Ο σκηνοθέτης – ηθοποιός συνελήφθη χθες σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να λάβει γνώση των κατηγοριών εναντίον του και να απολογηθεί ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα. Mετά τον εισαγγελέα ο Δημήτρης Λιγνάδης επέστρεψε στη ΓΑΔΑ. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με εντολή του εισαγγελέα θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής, μέχρι την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του

Ο δικηγόρος του έδωσε το πρώτο στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής καθώς τόνισε ότι ο πελάτης του ότι θα αρνηθεί τις κατηγορίες, ωστόσο περιμένει να λάβει γνώση του κατηγορητηρίου.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, μέσω δήλωσης του συνηγόρου του Νίκου Γεωργουλέα, δηλώνει αρχικά πως αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται: «O κ. Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής στις εξηγήσεις του, με οργανωμένη σκέψη», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο κατηγορούμενος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα θα πρέπει εντός πενθημέρου από την έκδοση, να έχει απολογηθεί και να έχει αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση. Έτσι, μετά την απολογία του, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον καλλιτέχνη αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.

Προσήλθε αυτοβούλως: «Δεμένη» δικογραφία βλέπουν ωστόσο οι αρχές

Η δικογραφία κατά τις δικαστικές αρχές θεωρείται «δεμένη» ενώ αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην περίπτωση του Δ. Λιγνάδη, καθώς υπάρχουν καταγγελίες και για άλλους ανθρώπους του θεάτρου.Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κρατείται στη ΓΑΔΑ και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Λιγνάδης προσήλθε αυτοβούλως στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και συνελήφθη δυνάμει εντάλματος.

Κρίσιμος ο ρόλος γυναίκας, του στενού περιβάλλοντός του

Επιβεβαιωτικές μαρτυρίες για τις πράξεις αυτές υπήρξαν και από ενήλικους ανθρώπους (ανήλικους τότε) που ήταν στην παρέα του παιδιού που καταγγέλλει ότι βιάστηκε, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται μία μαρτυρία από γυναίκα που βρίσκεται στο περιβάλλον του γνωστού σκηνοθέτη και η οποία σχετιζόταν μαζί του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν σε θέση να καταθέσει στις δικαστικές αρχές λεπτομέρειες τις οποίες η ίδια γνώριζε.

Γιατί κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης

Η κατηγορία που αποδίδεται στον Δημήτρη Λιγνάδη από τις εισαγγελικές αρχές είναι το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Σε βάρος του έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις, με τρεις ανθρώπους να καταγγέλλουν βιασμό. Η μία περίπτωση έχει παραγραφεί, ωστόσο τα δύο άλλα περιστατικά αποτελούν «ζωντανά αδικήματα».

Επιπλέον, υπάρχουν δύο μάρτυρες οι οποίοι έχουν δώσει κατάθεση υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν λεπτομερώς τι συνέβαινε.

Στην Εισαγγελία η πρώτη μήνυση κατά του Λιγνάδη για βιασμό κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Μηνυτής είναι ο 40χρονος Βασίλης Κ., ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον Λιγνάδη όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών.

Το περιγραφόμενο αδίκημα είναι εξ ορισμού παραγεγραμμένο, όμως ο μηνυτής είχε κάνει λόγο και για άλλα ανήλικα αγόρια που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του σκηνοθέτη. Έτσι, ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περίπτωσης Μπεκατώρου, δηλαδή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος αναζήτησε στοιχεία και μαρτυρίες που να οδηγούν σε «ζωντανό», μη παραγεγραμμένο, δηλαδή, αδίκημα.

 

Δικηγόρος Λιγνάδη

«Αρνείται όλα όσα ακούγονται», τόνισε ο δικηγόρος του κ. Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους έξω από τη ΓΑΔΑ. «Μόλις εξεδόθη το ένταλμα προσήλθε αυτοβούλως, δεν υπάρχει θέμα να κρυφτεί ή να διαφύγει», είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε αναζήτηση του εντολέα του. Αποκάλυψε δε ότι ο κ. Λιγνάδης ήταν στην Αθήνα όλο αυτό το διάστημα και αυτό είχε γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές.

«Ο κ. Λιγνάδης είναι έντιμος, ειλικρινής και με οργανωμένη σκέψη. Ήρθε αμέσως στη ΓΑΔΑ, έχει πολύ καλή συνεργασία, προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο σκηνοθέτης πέρασε το πρωί της Κυριακής το κατώφλι της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας η οποία συμφώνησε στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης, όπου ο κατηγορούμενος αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για την απολογία του ώστε να λάβει γνώση του κατηγορητηρίου και των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για να αντικρούσει τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο κατηγορούμενος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα, θα πρέπει εντός πενθημέρου από την έκδοση, να έχει απολογηθεί και να έχει αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση. Έτσι, μετά την απολογία του, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον καλλιτέχνη αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων.

Κεντρική εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Φωτογραφία δικηγόρου Λιγνάδη: Documento