Facebooktwitter

Για το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, μέσω επιδοματικής μέριμνας και χρηματοδοτικών εργαλείων, μέχρι την πραγματική επανεκκίνηση της αγοράς.

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων, λέγοντας ότι ουσιαστικά ανακοίνωσε προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μέχρι χθες χλεύαζε.

Για το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ο ίδιος επισήμανε ότι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, μέσω επιδοματικής μέριμνας και χρηματοδοτικών εργαλείων, μέχρι την πραγματική επανεκκίνηση της αγοράς.

Ο Ν. Σαντορινιός μεταξύ άλλων επισήμανε:

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου δε σημαίνει αυτόματη επαναφορά στο καλοκαίρι του 2019 – Απαραίτητη η επέκταση στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

«Στο διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη τέθηκε και επισήμως το ορόσημο της 15ηςΜαΐου για το άνοιγμα του τουρισμού. Ο Πρωθυπουργός όμως δεν μας εξήγησε ποια προεργασία έχει κάνει το κυβερνητικό επιτελείο προς αυτή την κατεύθυνση.Ποια θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα;Ποιοι και πότε τελικά θα έρθουν στη χώρα μας;»

«Η αλήθεια που οι άνθρωποι του Τουρισμού γνωρίζουν, παρά τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, είναι ότι όλα τα βρετανικά πρακτορεία έχουν μεταφέρει τις τσάρτερ πτήσεις τους για 28 Ιουνίου. Ενώτα γερμανικά πρακτορεία, πλην της TUI, συζητάνε με τους ξενοδόχους για κρατήσεις από Ιούλιο και μετά».

«Επειδή λοιπόν η κατάσταση είναι ακόμα αβέβαιη, η Κυβέρνηση πρέπει να μας ξεκαθαρίσει το εξής: Θα σταματήσει η κρατική ενίσχυση στους εργαζόμενους και επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις του κλάδου, στις 15 Μαΐου;Θα χρηματοδοτήσει το κόστος των υγειονομικών πρωτοκόλλων που πρέπει να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις; Θα συνταγογραφήσει δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και την Εστίασηή θα αρκεστεί σταself-test;»

Για να ανοίξει η εστίαση, χρειάζεται συνολικό σχέδιο με μέτρα για το ιδιωτικό χρέος και στήριξη των εργαζομένων

«Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο και  πολλοί επιστήμονες εδώ και καιρό πρότειναν το ελεγχόμενο και οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους ώστε να αποτραπούν και τα φαινόμενα υπαίθριου συνωστισμού.Ο κ. Μητσοτάκης χλεύαζε την πρότασή μας και μόλις χθες, επιτέλους, ασπάστηκε το αυτονόητο».

«Κι εδώ τίθεται ένα κρίσιμο ζήτημα: Πώς θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης στις 3 Μαΐου την ώρα που οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία οικονομική ρευστότητα και η σχετική πλατφόρμα θα αρχίσει να κάνει δεκτές τις αιτήσεις στις 5 Μαΐου;»

«Έχει καταλάβει η Κυβέρνηση πως η Αγορά είναι στεγνή και δεν υπάρχει ούτε σάλιο; Πως μπορεί να προτείνει στους επιχειρηματίες να ανοίξουν με πιστώσεις, όταν όλοι ξέρουμε πως αυτή τη στιγμή δεν παίζει καν η έννοια της πίστωσης στην Αγορά με τις τόσες μετακυλήσεις επιταγών που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα;»

«Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ένα σύστημα προσβάσιμης δανειοδότησης. Ζητάμε από την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να ασπαστεί τις κοστολογημένες και τεκμηριώμενες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιαένα συνολικό, ουσιαστικό και βιώσιμο σχέδιο επανεκκίνησης της Οικονομίας».