Facebooktwitter

Αν ο Τσίπρας πρότεινε για την Ελλάδα κάτι ανάλογο με το πρόγραμμα Μπάιντεν, απλώς θα έπεφταν πάνω του να τον κατασπαράξουν τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ

Λίγο άβολα πρέπει να νιώθει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναγκάστηκε να δηλώσει τη συμφωνία του με αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούσε κάθετα στο πρόσφατο παρελθόν. Κατανοητό. Βέβαια, είναι άλλο να λες στον Τσίπρα ότι «θέλει να καταργήσει την ελεύθερη αγορά με ένα νόμο κι ένα άρθρο», με αφορμή την πρότασή του για το «σπάσιμο της πατέντας» των εμβολίων, και άλλο να πρέπει να απαντήσεις στον Τζo Μπάιντεν, που λέει το ίδιο…

Εφόσον όμως ο κ. Μητσοτάκης «έλκεται» από τις απόψεις και τις αποφάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, να του θυμίσουμε ορισμένα ακόμα μέτρα που έλαβε ο κ. Μπάιντεν, μήπως τοποθετηθεί και επ’ αυτών:

– Ο Αμερικανός Πρόεδρος δρομολογεί την αύξηση του κατώτερου ωρομισθίου. Με Προεδρικό Διάταγμα αυξάνεται το κατώτερο ωρομίσθιο στα 15 δολάρια για όλους τους υπαλλήλους του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 37% σε σύγκριση με το υφιστάμενο χαμηλότερο ωρομίσθιο.

– Ο κ. Μπάιντεν εισηγείται τον διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή κεφαλαιουχικών κερδών για τους εύπορους Αμερικανούς στο 39,6%, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς. Θυμίζουμε και τη δήλωση του κ. Μπάιντεν: «Ένας πυροσβέστης και ένας δάσκαλος πληρώνουν 22%, ενώ η Amazon και άλλες 90 μεγάλες εταιρείες δεν πληρώνουν τίποτε. Εγώ θα το τελειώσω αυτό».

– Για όσους κερδίζουν 1 εκατ. δολ. και πλέον κατ’ έτος, ο νέος ανώτατος συντελεστής, σε συνδυασμό με έναν επιπλέον φόρο στο εισόδημα από επενδύσεις, ο ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής, θα μπορούσε να αγγίξει έως και το 43,4%. Σε περίπτωση που γίνει πράξη, ο νέος συντελεστής θα αποτελέσει τεράστια αύξηση σε σχέση με τον σημερινό συντελεστή βάσης του 20%.

– Ο φόρος του 3,8% στο εισόδημα από επενδύσεις, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το Obamacare, θα παραμείνει στη θέση του…

– Άλλο μέτρο που συζητά η κυβέρνηση των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνει την αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τους πλούσιους. Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι όσοι κερδίζουν άνω των 400.000 δολ. θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη φορολογική επιβάρυνση.

– Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προαναγγείλει αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο 2,25 τρισ. δολ. για τις υποδομές της χώρας, υπό τον τίτλο American Jobs Plan.

– Η κυβέρνηση Μπάιντεν επίσης προωθεί την ενιαία φορολόγηση των κερδών που πραγματοποιούν στο εξωτερικό οι αμερικανικές εταιρείες. Το σχέδιο του Λευκού Οίκου είναι να συνάψει διεθνείς συμφωνίες ώστε το 21% να γίνει το ποσοστό του «παγκόσμιου ελάχιστου φόρου». Αυτή η κίνηση θα σηματοδοτήσει το τέλος των «φορολογικών παραδείσων». Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η Τζάνετ Γιέλεν, μελέτησε την έρευνα του αρμόδιου για τη φορολογία και την οικονομική πολιτική ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, του ΙΤΕΡ (Institute on Taxation and Economic Policy), βάσει της οποίας οι 91 από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες που συγκαταλέγονται στη λίστα «Fortune 500» δεν πλήρωσαν καθόλου φόρους το 2018, αν και είχαν κέρδη.

– Η κ. Γιέλεν επίσης προωθεί τον «φόρο  web», ο οποίος ήδη ισχύει στη Γαλλία, στην Αυστρία, στη Βρετανία και στην Ιταλία. Όπως διατυπώνεται στις εμπιστευτικές φόρμες που η ίδια έχει αποστείλει στον ΟΟΣΑ, «ας τον μετατρέψουμε σε εισφορά που θα εφαρμοστεί όχι μόνο στα ψηφιακά μονοπώλια, αλλά και στις 100 πολυεθνικές με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών παγκοσμίως και με κέρδος τουλάχιστον 10%».

– Το πρόγραμμα Μπάιντεν προβλέπει περαιτέρω δαπάνες ύψους 225 δισ. δολαρίων για τη φροντίδα των παιδιών και άλλα 225 δισ. δολάρια για τη θέσπιση εθνικού προγράμματος πληρωμένων αδειών για οικογενειακούς λόγους και θέματα υγείας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη της μεσαίας τάξης αλλά και των γυναικών με σκοπό τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Επεκτείνει φοροαπαλλαγές ύψους έως και 3.600 δολαρίων για κάθε παιδί μέχρι το 2025.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βιαστεί, μην του κλέψει τη δόξα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Οι φήμες ότι καταργεί το οκτάωρο, ότι έχει διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας, ότι χαρίζει τα ΕΛΠΕ στον Λάτση, την Πειραιώς σε «ξένους επενδυτές», τη Χαλκιδική στην Ελληνικός Χρυσός, ότι χαρίζει 120 εκατ. ευρώ στην AEGEAN, ότι με απευθείας αναθέσεις στηρίζει «ημετέρους», ότι θεσπίζει φοροαπαλλαγές για πλούσιους που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως έδρα τους, όλα αυτά είναι «προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ»…

Βεβαίως, αν ο κ. Τσίπρας πρότεινε για την Ελλάδα κάτι ανάλογο με το πρόγραμμα Μπάιντεν, απλώς θα έπεφταν πάνω του να τον κατασπαράξουν τα «ανεξάρτητα» ΜΜΕ. Βλέπετε, η κατηγορία των «λεφτόδενδρων» φύεται μόνο εντός των τειχών… Εκτός των τειχών, το μόνο που ενδιαφέρει είναι «τα ποσοστά του Πάμπλο Ιγκλέσιας»… Η διεθνής εμπειρία, οι επιλογές που γίνονται στην «κοιτίδα του καπιταλισμού», η αντίληψη ότι δεν μπορεί όλα να τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι, δεν περνά καν από το μυαλό των «αρίστων». Ούτε καν αυτών που σπούδασαν στο Columbia…

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών