Facebooktwitter

Στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – «Είμαστε παρόντα σε όλες τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για συστράτευση», επισημαίνει η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Γνωστή και με την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας έχει σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών.

Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: #IDAHOBIT: Τι φοβάσαι; Ποιο είναι το πρόβλημά σου;

Πέρασαν 31 χρόνια από την ημέρα που η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τονίζοντας ότι «η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ψυχική νόσο ή διαταραχή». Κι όμως, ακόμα και σήμερα, πρέπει να αναρωτιόμαστε για τα αυτονόητα: Τι φοβάσαι;

– Ποιο είναι το πρόβλημα που ο μαθητής σου παίζει με κούκλες;

– Ποιο είναι το πρόβλημα που η συμμαθήτριά σου γουστάρει κορίτσια;

– Ποιο είναι το πρόβλημά σου που ένας άνθρωπος ήρθε σε συνέντευξη για δουλειά και είναι τρανς;

– Ποιο είναι το πρόβλημα που η μητέρα σου επέλεξε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της με τη σύντροφό της;

– Ποιο είναι το πρόβλημα που η φίλη σου έχει σχέση με άντρα που πηγαίνει και με άντρες;

Τι φοβάσαι; Και γιατί το θέμα να είσαι εσύ;

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα, η έκφραση και τα χαρακτηριστικά του φύλου του ατόμου δεν πρέπει να τίθενται προς διαπραγμάτευση.

Στις 17 Μαΐου και για τρεις συνεχόμενες ημέρες η πολύχρωμη σημαία θα κυματίζει σε όλα τα κτίρια και τα γραφεία διασύνδεσης του Ευρωκοινοβουλίου σε όλο τον κόσμο. Θα κυματίζει και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πλατεία Κουμουνδούρου, στο κέντρο της Αθήνας. Στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, ιντερφοβίας και τρανσφοβίας (IDAHOBIT).

Όλη η Ελλάδα καλείται να δηλώσει δημόσια τη στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των δικαιωμάτων της τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Δηλώνουμε ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι μια «Ελεύθερη Ζώνη» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Δεν εφησυχάζουμε και παλεύουμε αυτό να γίνει πραγματικότητα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (#loatkiplus) θα γιορτάζει τη Μέρα IDAHOBIT όλη την εβδομάδα 17 με 21 Μαΐου με:

• Ραδιοφωνικά σποτ στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» όλη μέρα

• Ανακοινώσεις και συνεντεύξεις σε κεντρικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης

• Αναρτήσεις σύντομων γραφιστικών οπτικοακουστικών μηνυμάτων στα social media

Η μίνι αυτή καμπάνια ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, μελών και συμμάχων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Δυστυχώς στον δείκτη αξιολόγησης της ILGA-Europe για το 2021, που δημοσιεύεται στις 17 Μαΐου, η Ελλάδα παραμένει στη 18η θέση μεταξύ 49 χωρών. Στάσιμη από το 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και η χώρα μας έχασε 5 θέσεις​ στη βαθμολογική κατάταξη, λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Δε θα δεχτούμε άλλη οπισθοχώρηση. Είμαστε παρόντα σε όλες τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για συστράτευση, με πρώτο στόχο την ισονομία στον πολιτικό γάμο και την αναγνώριση όλων των οικογενειών.

Ειρ. Αγαθοπούλου: Ένας κόσμος πολύμορφος, είναι ένας ανοιχτός κόσμος

Διεθνής ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας σήμερα και περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο εξακολουθούν να ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα συνεχίζουν να βιώνουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα μίσους και διώξεις τόσο στις χώρες καταγωγής τους όσο και στις χώρες που καταφεύγουν για να γλυτώσουν από φυλακίσεις, διαπόμπευση ακόμα και θάνατο.

Η ΕΕ, σήμερα για πρώτη φορά, διακηρύττει την επικράτειά της ως ελεύθερη ζώνη, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, παρουσιάζοντας την στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Στην Ελλάδα, και με βάση τον δείκτη αξιολόγησης της ILGA-Europe για το 2021, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, η Ελλάδα παραμένει στη 18η θέση μεταξύ 49 χωρών. Στάσιμη από το 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και η χώρα μας έχασε 5 θέσεις στη βαθμολογική κατάταξη, λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της ΝΔ για την σύσταση Επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ωστόσο η διγλωσσία της είναι πασιφανής, όταν ακόμα και σήμερα που συζητούμε για το νομοσχέδιο του κ. Τσιάρα και της ΝΔ, για την δήθεν αναμόρφωση του Οικογενειακού δικαίου, οι νέες μορφές γονεϊκότητας, μεταξύ αυτών και των οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ, όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται και δεν εντάσσονται στο  εν λόγω ν/σ, αλλά τουναντίον, προωθείται και δια νόμου, η πιο συντηρητική πατριαρχική εκδοχή τους. Κι αυτό αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα των συντηρητικών, υποκριτικών πολιτικών της ΝΔ απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ρυθμιστεί νομοθετικά ο γάμος για όλους/ες/α, είναι μια πρόταση που δικαιώνει τις πολιτικές μας κι έρχεται ως επακόλουθό τους, για την κατάκτηση της ισότιμης πρόσβαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Απαιτούνται γενναίες πολιτικές συμπερίληψης  στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην δημόσια διοίκηση ώστε η πολυμορφία των σχέσεων των ανθρώπων, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου, η έκφραση και τα χαρακτηριστικά του φύλου των ατόμων, να μην αποτελούν κριτήρια ανισότητας, διακρίσεων, σεξισμού, ρατσισμού, εγκλημάτων μίσους, αλλά ωδή στη διαφορετικότητα.

Ένας κόσμος πολύμορφος, είναι ένας ανοιχτός κόσμος. Είμαστε μαζί με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, τα αιτήματά τους αποτελούν αιτήματά μας, για ισονομία, ορατότητα, δικαιοσύνη. ​

Κ. Αρβανίτης: Στο σκοτάδι της ομοφοβίας απαντάμε με συμπερίληψη

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Ιντερφοβίας & Τρανσφοβίας, σε συνθήκες πανδημίας, που ανέδειξαν ακόμη πιο εμφατικά την ανάγκη αντιμετώπισης των ρατσιστικών και ομοφοβικών διακρίσεων.

Έρευνα των Πανεπιστημίων ULC & Sussex έδειξε ότι ο αναγκαστικός εγκλεισμός και η παραμονή στο σπίτι μαζί με μεροληπτικούς, ομοφοβικούς συγγενείς αύξησε τα ποσοστά κατάθλιψης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κατά 69%, ποσοστό που αυξανόταν στο 90% σε ΛΟΑΤΚΙ που είχαν βιώσει ομοφοβία ή τρανσφοβία. Πάνω από το 30% πέρασαν την καραντίνα σε σπίτια όπου έπρεπε να αποκρύψουν την σεξουαλική τους ταυτότητα, ενώ το 10% δεν αισθάνονταν ασφαλείς στο σπίτι τους. Αρμόδιες Γραμμές Βοήθειας έλαβαν 25% περισσότερες κλήσεις από ΛΟΑΤΚΙ άτομα με αυτοκτονικές σκέψεις κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, στον ρατσισμό και τις διακρίσεις που μαστίζουν την κοινωνία· στις «Ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ» της Πολωνίας & τις προσπάθειες συντηρητικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η Ευρώπη της Προόδου και της Ελευθερίας τάσσεται με τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη.

Με νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Με κινήσεις υψηλού συμβολισμού, όπως η άρση της ΛΟΑΤΚΙ σημαίας σε όλα τα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου ανά τον κόσμο αλλά και στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, όπως η κήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ζώνη Ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα» από το Ε/Κ.

Αλλά κυρίως με τον καθημερινό, αδιάκοπο αγώνα που δίνουμε και πρέπει να δίνουμε όλοι μας στην κοινωνία.

Ενάντια σε στερεότυπα που θρέφουν ένα περιβάλλον εχθρικό και επικίνδυνο για τους συνανθρώπους μας λόγω των διαφορετικών σεξουαλικών τους προτιμήσεων, που προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην ψυχική τους υγεία.
Ενάντια σε μισαλλόδοξες απόψεις και δόγματα που δίνουν χώρο στον εκφοβισμό, τη διαπόμπευση και τις επιθέσεις, που απενοχοποιούν λιντσαρίσματα και εγκλήματα μίσους.

Δεν ξεχνάμε τα θύματα των εγκλημάτων μίσους. Δεν μένουμε αδρανείς μπροστά στην ψυχική και σωματική κακοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πολύχρωμη, διαφορετική, μια κοινωνία ανθρώπινη.

Ζ. Μπορέλ: «Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα»

«Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας (17η Μαΐου).

«Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει τη σθεναρή της δέσμευση να σέβεται, να προστατεύει και να προωθεί την πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ και των ιντερσέξ», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Συμπληρώνει ότι «σε όλο τον κόσμο, τα άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του πραγματικού ή αντιληπτού σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ή των φύλων. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε 69 χώρες οι συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις ποινικοποιούνται, ενώ 11 από αυτές διατηρούν τη θανατική ποινή ως νόμιμη τιμωρία για την ομοφυλοφιλία».

«Η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα βίας και διακρίσεων εναντίον ΛΟΑΤΙ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης και εγκλημάτων μίσους. Αντιμετωπίζουν συχνά στίγμα και διακρίσεις κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας» υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος και προσθέτει ότι «επιπλέον, η πανδημία έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του αστικού χώρου και αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, σωματικών επιθέσεων και ψυχολογικών τραυμάτων για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και η ΕΕ τονίζει τη σημασία του τερματισμού της ατιμωρησίας τους».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η ΕΕ αναλαμβάνει δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη και την καταγγελία κάθε μορφής διάκρισης εναντίον ΛΟΑΤΙ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ομοφοβικής, αμφιφοβικής και τρανσφοβικής βίας, προωθώντας παράλληλα την πρόσβασή τους σε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της ζωής. Είναι σημαντικό οι νόμοι που κάνουν διακρίσεις, οι πολιτικές και πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ποινικοποίησης της συγκατάθεσης ομοφυλοφιλικών σχέσεων να καταπολεμούνται παγκοσμίως. Τέτοιες πρακτικές εκθέτουν επίσης τα ΛΟΑΤΙ άτομα δυσανάλογα στην ανεργία, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στη φτώχεια».

«Η ΕΕ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Μέσω του ανανεωμένου πλαισίου εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ιδίως του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2020-2024) και την πρώτη στρατηγική για την ισότητα LGBTIQ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2020-2025, η ΕΕ προωθεί την ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής, τόσο εντός όσο και εκτός η ΕΕ» αναφέρεται.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι, σύμφωνα με το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας, «Μαζί: Αντίσταση, Υποστήριξη, Θεραπεία!», « η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, επισημαίνοντας την ευάλωτη κατάσταση των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην ανάκαμψη της COVID-19 και ζητώντας δικαιότερες και βιώσιμες κοινωνίες. Θα ξεκινήσει μέσω πολιτικού διαλόγου με χώρες εταίρους και θα συνεχίσει να υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία και προώθηση της πλήρους και ίσης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων και του σεβασμού της διαφορετικότητας».

Καταλήγει ότι «η εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των ατόμων να είναι ελεύθεροι να είναι αυτοί που είναι και να αγαπούν όποιον επιλέγουν απαιτεί από κοινού προσπάθειες από όλους, κάθε μέρα».