Facebooktwitter

Στις 19 Μαΐου 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και βάζει μπροστά τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας βάφοντας με αίμα μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας (…) Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Έλληνες του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 353.000 – Mηνύματα και δηλώσεις βουλευτών και οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη θλιβερή επέτειο

«Στις 19 Μαΐου 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα και βάζει μπροστά τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας βάφοντας με αίμα μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν οι πνευματικοί ηγέτες του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ οι διωγμοί, οι μαζικές σφαγές και ο ξεριζωμός των Ποντίων συνεχίσθηκαν. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 οι Έλληνες του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους έφτασαν τους 353.000.

Όσοι γλίτωσαν κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στους 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα. Ο ξεριζωμένος ποντιακός ελληνισμός αποτέλεσε ένα από τα πιο αξιόλογα και δημιουργικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά στην πρόοδο και την προκοπή της χώρας μας. Ο Πόντος κυλάει στο αίμα της Μαγνησίας και έχει βάλει τη σφραγίδα του στη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της περιοχής», όπως γράφει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας το σχετικό ιστορικό ο Αλ. Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Αλ.Μεϊκόπουλος: Οι 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου αναζητούν δικαίωση

«Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και από εκεί ξεκίνησε ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α. έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους Αρμένιους όσο και για την Τουρκία που συνεχίζει να αρνείται τις θηριωδίες που διέπραξε και αποφεύγει πεισματικά να κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν», προσθέτει ο Αλ. Μεϊκόπουλος και τονίζει:

«Οι 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου αναζητούν δικαίωση. Η δικαίωση ξεκινά από την αναγνώριση της γενοκτονίας και της ιστορικής αλήθειας. Αποτελεί καθήκον όλων μας να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στη λήθη και να διεκδικούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη. Ο αγώνας για την απόλυτη καταδίκη των γενοκτονιών και την οχύρωση της ανθρωπότητας από τον κίνδυνο επανάληψης πηγάζει και οδηγείται με πυξίδα την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ρίζες μας. «Λαοί χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό».

Η απαίτηση από την πολιτική κα πνευματική ηγεσία της Τουρκίας να καταδικάσει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα κατά του Ελληνισμού και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια ζητείται ως μία πράξη που έχει άμεσο σκοπό να διδάξει τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος και απώτερο στόχο να συμβάλει στη φιλία και στην καλή γειτνίαση των δυο χωρών. Μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους δύο λαούς.

Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί χρέος μόνο ως προς αυτούς που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο».

Καλλιόπη Βέττα: Η Ποντιακή Γενοκτονία μας υπενθυμίζει με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι ο εθνικισμός προκαλεί όλεθρο

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας τονίζει:  «Τιμούμε αυτές τις ημέρες τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, θύματα μιας ανελέητης και συστηματικής εθνοκάθαρσης που αποστρεφόταν την συνύπαρξη και τον κοινό βίο των διαφορετικών λαών στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Πόντιοι συμπατριώτες μας υπέστησαν απηνείς διωγμούς και εκτοπίσεις, ωστόσο κατόρθωσαν σε δυσμενείς συνθήκες να διακριθούν, να ριζώσουν και να ανθήσουν αναζωογονώντας με την δυναμική τους παρουσία και την Ελλάδα.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, ωστόσο, ότι​ το μίσος, η βία και ο εθνικισμός δημιουργούν ανειρήνευτη αντιπαλότητα, έχθρα και όλεθρο.

Είναι στο χέρι κάθε δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη να χτίσει γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης, ώστε τέτοια δραματικά ιστορικά περιστατικά να μείνουν μόνο στις σελίδες της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης».

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Καθοριστική η συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των 353.000 αθώων θυμάτων των διωγμών. Φέτος συμπληρώνονται 102 χρόνια από τη Γενοκτονία που αποτελεί  μια από τις πιο τραγικές και ειδεχθείς στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας και  που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία, που πάλευε για την επιβίωση του για χιλιάδες χρόνια.

»Η Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  τιμά τη  μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας Διατρανώνουμε το αίτημα μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, τασσόμαστε απέναντι σε κάθε λογική μίσους και βίας που γεννάει τον κάθε λογής πόλεμο και προωθούμε την ειρήνη και τον σεβασμό ανάμεσα στους λαούς.

»Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον».