Facebooktwitter

«Η χώρα σήμερα χρειάζεται κάτι πολύ παραπάνω από ένα στενό κομματικό πρόγραμμα. Χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Που μαζί θα το γράψουμε. Και μαζί θα το υπογράψουμε, με τους πολλούς, με αυτούς που αφορά»: τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας έμφαση τη προγραμματική διάσταση των επόμενων εβδομάδων.

Ομιλία εφ’ όλης της ύλης έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε διά ζώσης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά από πολλούς μήνες.

Σε αυτή άσκησε δριμύτατη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της τελευταίας διετίας με έμφαση στην εκμετάλλευση της πανδημίας για την απονεύρωση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και ελέγχου, την στρατηγική ατολμία της ΝΔ ανακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις σε επίπεδο οικονομίας και την βαρβαρότητα που προετοιμάζει το νέο εργατικό νομοσχέδιο.

Τέλος στο ιδιότυπο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της ΝΔ

«Μπορεί η πανδημία να είναι ακόμη παρούσα και οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά δε μπορεί η πανδημία να λειτουργεί και ως διαρκές άλλοθι για τη περιστολή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της ίδιας της δημοκρατίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Η κυβέρνηση επέλεξε δυστυχώς να εργαλειοποιήσει τη πανδημία, τον εύλογο φόβο των ανθρώπων, την ανάγκη για μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να επιβάλει και θα το πω όπως ακριβώς το σκέφτομαι και όπως πρέπει να μιλάμε, έξω από τα δόντια, να επιβάλει ένα καθεστώς».

Στάθηκε στο γεγονός ότι «εδώ και ενάμισι χρόνο παρακάμπτει θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, ώστε να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και σε μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της δίχως κανένα κριτήριο δίνοντας δημόσιο χρήμα» και συμπλήρωσε: «προκειμένου να νομοθετεί με διαδικασίες πρωτοφανείς και με τη Βουλή σε ένα διαρκές καθεστώς υβριδικής λειτουργίας, ώστε να περνά με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις όχι μόνο από τη κοινωνία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους ίδιους τους βουλευτές της συμπολίτευσης, που από ότι φαίνεται δυσκολεύονται πια να ελέγξουν.

Για να καταλήξει: «Σε ότι όμως μας αφορά, ανοχή σε αυτό το ιδιότυπο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να δίνουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης φυγομαχεί γιατί θα εκτεθεί

Έπειτα στάθηκε στη τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός επιλέγει συνειδητά να μην απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αλλαγή τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ και τη θέσπιση της βάσης του 10 μεσούσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε: «Τι να μου απαντήσει άλλωστε; Ότι το κάνει γιατί τους νέους ανθρώπους τους έχει ξεγραμμένους; Γιατί για αυτόν δε προέχει η αγωνία των παιδιών που δίνουν φέτος πανελλαδικές και των οικογενειών τους, αλλά προέχει η πελατεία των κολεγίων; Των ιδιωτικών συμφερόντων που μεθοδικά η κυβέρνηση του εξυπηρετεί;

Αυτά να μου απαντήσει;

Για αυτό δεν έρχεται γιατί αν έρθει όλο και κάτι θα ακουστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάτι θα αναγκαστούν να βάλουν, ακόμη και τα αδρά χρηματοδοτημένα με εκατομμύρια κρατικό χρήμα μέσα της περιβόητης «λίστας Πέτσα», ότι διεξήχθη αυτή η συζήτηση ακόμη και αν δεν έχει να δώσει απαντήσεις. Για αυτό και η Βουλή για τον κ. Μητσοτάκη και για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι ένα πρόβλημα.

Αν ελέγχεις σχεδόν τα πάντα στα μέσα ενημέρωσης, η αντιπαράθεση στη Βουλή είναι ένα πρόβλημα.»