Facebooktwitter

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη για συζήτηση το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 – Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19. Στην συζήτηση αυτή τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχολιάζοντας ταυτόχρονα και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

Μ. Κάτσης: Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό να μην αποτελέσει συγχωροχάρτι της κυβερνητικής ανικανότητας

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, τοποθετήθηκε στη Βουλήαπό τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θέσπιση ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19. Κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τρέμει μπροστά στην επανάληψη της περσυνής αποτυχίας της να διαχειριστεί το άνοιγμα του Τουρισμού, με αποτέλεσμα να αναγάγει τη μεγάλη αυτή πρόκληση σε ένα επικοινωνιακό ζήτημα ψηφιακής έκδοσης ενός εγγράφου, προκειμένου να εμφανίσει για μια ακόμα φορά ότι δήθεν αποτελεί πρόταση του Πρωθυπουργού.

Επισήμανε τη λαθροχειρία της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, καθώς σχετική πρόταση στα ευρωπαϊκά όργανα έχει κατατεθεί από τον Ιούνιο 2020, μήνες πριν μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης για πιστοποιητικόεμβολιασμού, του οποίου μάλιστα η πρόταση απορρίφθηκεσε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αυτό που υιοθετήθηκε τελικά είναι ένα πιστοποιητικό διευκόλυνσης των μετακινήσεων και δεν ταυτίζεται με το πνεύμα ενός υγειονομικού διαβατηρίου που είχε προτείνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας την τακτική του κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί να μιλήσει στη Βουλή την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δεν είχε δυνατότητα να είναι παρών λόγω προγραμματισμένης συνάντησης, τον κάλεσε να έρθει να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που του κατέθεσε για τα δανεικά και αγύριστα με τα οποία ο ίδιος φέσωσε τη ΝΔ ως αρχηγός της.

Στη συνέχεια έκανε λόγο ότι «η πραγματικότητα σαμποτάρει το κυβερνητικό έργο. Τάξατε ασφάλεια και έχουμε καθημερινά δολοφονίες, τάξατε καλύτερες δουλειές και φέρνετε κατάργηση 8ωρου, τάξατε ανάπτυξη και φέρατε ύφεση πριν την πανδημία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στις Πρέσπες από τις περικεφαλαίες, τηρείτε και τιμάτε τη συμφωνία, η αριστεία έγινε fake πτυχία, οι «επενδύσεις του μπάφου» έγιναν συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ, η δήθεν σκευωρία Novartis κατέρρευσε με την άσκηση δίωξης στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για αυτά σήμερα στη Βουλή», τόνισε στην ομιλία τουο Μάριος Κάτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε, εξ άλλου, αναδρομή στον ανεύθυνο και αλαζονικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς και της διαβλητότηταςτων συστημάτων που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες, απέναντι σε ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων και υποκλοπών ευαίσθητων στοιχείων κάθε πολίτη. Θύμισε τις σχετικές υποθέσεις των εν κρυπτώ συνεργασιών της κυβέρνησης με τη σκοτεινή εταιρεία Palantir για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία μάλιστα αποδείχθηκε αποτυχημένη, καθώς και με τη Cisco για το σύστημα τηλεκπαίδευσης που παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα και απέκλειε χιλιάδες μαθητές από τα μαθήματά τους. Θύμισε, ακόμα, τις υποθέσεις που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα κενά ασφαλείας στα ψηφιακά συστήματα του ΕΦΚΑ, του gov.gr και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που εξέθεταν στο διαδίκτυο έγγραφα και στοιχεία των πολιτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση φαίνεται τελευταία να έχει κάνει στροφή δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, έπειτα από τις συνεχείς Ερωτήσεις στη Βουλή και την ανάδειξη των ζητημάτων αυτών στον δημόσιο διάλογο από την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, ο Μάριος Κάτσης επανέλαβε ότι η ουσία βρίσκεται στη συνολικότερη και ενιαία διαχείριση της υπόθεσης του ανοίγματος του Τουρισμού και ως τέτοιο ζήτημα θα έπρεπε να συζητείται. Για να μην επαναληφθούν τα περσυνά τραγικά λάθη με την απουσία ελέγχων και ιχνηλάτησης, τον αποτυχημένο αλγόριθμο EVA που έγινε τελικά όχημα να μην ζητούνται αρνητικά τεστ πριν την είσοδο της χώρας, την απουσία κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων και ενιαίας διαχείρισης στην Ευρώπη και στις σχέσεις με τρίτες χώρες. Για να μην έχουμε μια ακόμα αποτυχία, έπειτα από τις απανωτές του επιτελικού κράτους.

Και έκλεισε την τοποθέτησή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέχουμε την στήριξή μας στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά κανένα πιστοποιητικό δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για μια ταξικά επικίνδυνη και διαχειριστικά ανίκανη κυβέρνηση».

Ν. Γκαρά: Το Πιστοποιητικό Covid αποτελεί πανάκεια, τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών, όσο και για την αναθέρμανση του τουρισμού

Το πλαίσιο που συζητάμε σήμερα είναι λειψό και θεσπίζει μια «πατέντα» Μητσοτακικής εμπνεύσεως, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει στην πράξη.  Το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν συμβαδίζει ακριβώς με τη φόρμα η οποία εκδίδεται από την ιστοσελίδα gov.gr η οποία ακολουθεί το μοντέλο του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

Πρόκειται για μία ΠΝΠ γραμμένη «στο πόδι» που δεν σχετίζεται με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και δεν εντάσσεται σε ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας και κανόνων μεταξύ των κρατών – μελών.

Υπάρχει κίνδυνος, αυτή η πρακτική, να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες και να αρχίσει ένας ανταγωνισμός «εκπτώσεων» στα υγειονομικά standards, προκειμένου να προσελκύσουν το τουριστικό ρεύμα ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του πιστοποιητικού.

Η κυβέρνηση προβάλει το αφήγημα, πως ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που πρότεινε πρώτος το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η πρόταση Μητσοτάκη δεν έκανε λόγο για πιστοποιητικό, αλλά για «υγειονομικό διαβατήριο».

Επίσης, η αλήθεια είναι πως η πρόταση Μητσοτάκη απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ απορρίφθηκε και από τα συντηρητικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο.

Η πρόταση Μητσοτάκη εγκαταλείφθηκε και απορρίφθηκε γιατί ήταν αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το επικοινωνιακό αυτό αφήγημα επιχειρεί να κρύψει τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά και του συνολικού σχεδιασμού για την επανέναρξη του τουρισμό.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό: έχουμε φτάσει στο σημείο, οι καθημερινά χορηγούμενες δόσεις εμβολίων να είναι λιγότερες από 100.000. Τις τελευταίες  δύο εβδομάδες μάλιστα έγιναν 150.000 λιγότεροι εμβολιασμοί απ’ ότι αναμενόταν.  Θωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον, ότι ο στόχος  για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στον Ιούνιο δεν θα έχει επιτευχθεί.

Σε ότι αφορά τον Τουρισμό: Η Κυβέρνηση απέκλεισε ολοκληρωτικά τους «μικρούς επαγγελματίες» από το πακέτο της έκτακτης ενίσχυσης, με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος να αναφέρει σε ανακοίνωση της πως «ο εμπαιγμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Επίσης θα απαιτηθούν δεκάδες χιλιάδες τεστ τόσο για τους τουρίστες όσο και για τον μόνιμο πληθυσμό. Όμως, οι τουριστικοί προορισμοί, κυρίως στα νησιά, θα είναι αδύνατο να καλύψουν το πλήθος των τεστ που θα απαιτηθεί, ειδικά την περίοδο αιχμής, διότι έχουν βασική έλλειψη σε υποδομές και προσωπικό με ευθύνη της κυβέρνησης.

Δεν έχει δοθεί ακόμα λύση στο πρόβλημα με τις αυθημερόν μετακινήσεις στις χερσαίες εισόδους της χώρας. Είναι χιλιάδες όσοι ταλαιπωρούνται από την ολιγωρία της Κυβέρνησης μιας και υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ κατά την έξοδο, αλλά και κατά την επιστροφή τους σε διαγνωστικό κέντρο με έδρα τη γειτονική χώρα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ταχθεί εξ’ αρχής υπέρ μια κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση των πολιτών για όσο διαρκεί η περίοδος της πανδημίας.

Γι’ αυτό και συμμετείχαμε ενεργά στη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την Κομισιόν, ώστε να διασφαλιστεί πως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θα είναι προστατευμένα και πως το Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο.

Ως συνεπής Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε διατυπώσει ένα πλέγμα προτάσεων, το οποίο έχουμε καταθέσει δημόσια, και εστιάζει στα ουσιαστικά ζητήματα για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης.
  • Επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού και άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας για όλα τα εμβόλια.
  • Εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας.
  • Έγκαιρος εμβολιασμός, κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους στον χώρο του Τουρισμού.
  • Ενίσχυση των δομών υγείας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το Πιστοποιητικό Covid αποτελεί πανάκεια, τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών, όσο και για την αναθέρμανση του τουρισμού. Θα πρέπει να συνοδευτεί από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με ενίσχυση των υποδομών, ενίσχυση του προσωπικού, στήριξη της οικονομίας και της εργασίας, αξιοποίησης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού μας πλούτου, αλλά με προστασία των συμπολιτών μας και υγειονομική ασφάλεια.

Χ. Γιαννούλης: Σε ποια στροφή του ζεϊμπέκικου είναι εκεί που… προστατεύεται η δημόσια υγεία;

«Ούτε μία συγνώμη δεν βρήκε να πει ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας για τη συμμετοχή σε γλέντι μετά μουσικής το περασμένο Σάββατο και σήμερα στη Βουλή επαινούσε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία νουθετώντας τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων.

Θα απαντήσει η ΝΔ στο ερώτημα ποιος είναι ο πρώην υπουργός της, για χάρη του οποίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει  στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis;

Η εικόνα στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων είναι αποτρεπτική για τους Βαλκάνιους τουρίστες.

Δεν μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να προσδοκά αύξηση της τουριστικής κίνησης, όταν οι τουρίστες από τις χώρες των Βαλκανίων ζούνε μία Οδύσσεια για να περάσουν τα σύνορα.

Είναι εμφανής η έλλειψη κλιμακίων του ΕΟΔΥ και η υποστελέχωση  των τελωνειακών υπηρεσιών».

*Η δημοσίευση ανανεώνεται τακτικά