Facebooktwitter

Το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και η μελλοντική κατεύθυνση της ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της φετινής συζήτησης «για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Ελλάδος – Η ευρωομάδα της Αριστεράς δημοσίευσε χθες έναν κατάλογο με τα “Επτά πράγματα που πρέπει να ακούσουμε να λέει η Φον Ντερ Λάιεν στην ομιλία της”

Πρόκειται για την ετήσια ομιλία που εκφωνεί ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε Σεπτέμβριο προς την Ολομέλεια του ΕΚ και για την πάντοτε ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολουθεί με τους ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η σημερινή πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον της ΕΕ. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να αναφερθούν τόσο στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της όσο και στις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες.

Η συζήτηση αυτή χαρακτηρίζεται ως «σημείο-κλειδί της δημοκρατικής διαδικασίας στην ΕΕ», καθώς επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες απαντήσεις, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους. Η σημερινή ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται ως «σημαντική», καθώς οι προτεραιότητες που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν κατά την περσινή συζήτηση «για την Κατάσταση της ΕΕ» παραμένουν επίκαιρες.

Για παράδειγμα, «η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στα εμβληματικά της προγράμματα, όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΕυρωΑριστερά: Επτά πράγματα που πρέπει να ακούσουμε

Η ευρωομάδα της Αριστεράς δημοσίευσε χθες έναν κατάλογο με τα “Επτά πράγματα που πρέπει να ακούσουμε να λέει η Φον Ντερ Λάιεν στην ομιλία της”, υπογραμμίζοντας ότι “οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να δράσουν όχι για την εταιρική Ευρώπη, αλλά για χάρη της ανερχόμενης γενιάς, για τους πολίτες της Ε.Ε. και για εκείνους που χρειάζονται μια Ευρώπη που είναι ασφαλής, κινητήρας κοινωνικής δικαιοσύνης και πρωτοπόρος για την κλιματική αλλαγή”.

1. Αφγανιστάν – Αναλάβετε την ευθύνη, δώστε λύσεις

Για την κρίση στο Αφγανιστάν, η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Ε.Ε. “να βοηθήσει, να υποστηρίξει και να καλωσορίσει Αφγανούς που πρέπει να βρουν ασφάλεια”. “Πρέπει να εστιάσουμε τους πόρους στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και να σταματήσουμε να σπαταλάμε τα δημόσια χρήματα για όπλα.  Ήρθε η ώρα για μια ριζική αλλαγή παραδείγματος στις εξωτερικές υποθέσεις, τη μετανάστευση και τη στρατιωτικοποίηση” θα ήθελαν να ακούσουν σήμερα από τη Φον Ντερ Λάιεν.

2. Η πανδημία δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να γίνουν οι πλούσιοι ακόμη πλουσιότεροι

“Τώρα πρέπει η Επιτροπή να εγκαταλείψει την αμείλικτη υπεράσπισή της για την απληστία των Big Pharma και να επιλέξει τους ανθρώπους έναντι του κέρδους” σημειώνουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς και καλούν την πρόεδρο της Επιτροπής να παραδεχθεί ότι “κάναμε λάθος” και να αγωνιστεί “για θεραπείες Covid-19 ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους, παντού”.

3. Πορεία προς την ανάκαμψη = οικονομική δικαιοσύνη

Να “πιέσει” για μια “νέα σειρά οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ των εργαζομένων” απαιτεί η Αριστερά από τη Φον Ντερ Λάιεν.  Όπως αναφέρει το κείμενο, “ένα βασικό μέρος αυτού θα είναι να ληφθούν μέτρα για τη φορολογική δικαιοσύνη, προκειμένου να αναβιώσει η Ευρώπη και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες της, που έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για όλους μας, ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο”.

4. Κλιματική κρίση – Ώρα αφύπνισης

Αναφερόμενοι στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι την Ευρώπη, οι αριστεροί ευρωβουλευτές τονίζουν ότι “ο πράσινος καπιταλισμός δεν θα σταματήσει την κλιματική καταστροφή, αλλά θα καθυστερήσει περαιτέρω την πραγματική κλιματική δράση”. Θεωρούν, λοιπόν, ότι η πρόεδρος της Επιτροπής θα έπρεπε σήμερα να ανακοινώσει μια “δραματική” ενίσχυση της φιλοδοξίας για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης με έναν δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο 70% έως το 2030 και πλήρους κάλυψης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2050.

5. Αξίες – Σταματήστε να μιλάτε, ξεκινήστε να ενεργείτε

Η ευρωομάδα της Αριστεράς κρίνει ως αρκετά “ήπια” μέχρι στιγμής την αντίδραση της Επιτροπής απέναντι στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, από “τις επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών έως τις διακρίσεις ΛΟΑΤΚΙ+, από τη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης έως τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη”. Εκτιμούν, λοιπόν, πως η πρόεδρος της Επιτροπής θα έπρεπε να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς όλες τις μειονότητες και να δεσμευτεί ότι θα “διασφαλίσει” ότι “η Ε.Ε. σέβεται την αξιοπρέπειά τους, τις ελευθερίες τους, την ανθρωπιά τους και το θεμελιώδες δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα και η ζωή τους”.

6. Big Tech, ένα μεγάλο πρόβλημα

Να στείλει σαφές μήνυμα στους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ ότι “οι επιθέσεις τους στη δημοκρατία, την ιδιωτικότητα, την ψυχική υγεία και την οικονομία δεν θα είναι πλέον ανεκτές” καλεί επίσης η Αριστερά τη Φον Ντερ Λάιεν, απαιτώντας την “αυστηρή ρύθμισή” τους: “Συμμορφωθείτε ή αντίο!”.

7. Κάνοντας την Ευρώπη να λειτουργεί για τους εργαζόμενους

“Η Ε.Ε. πρέπει να αρχίσει να χτίζει ένα μέλλον με τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά δικαιώματα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας” τονίζουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, ενώ εκφράζουν την άποψη ότι η οικοδόμηση μιας Ε.Ε. “που θα λειτουργεί για τους εργαζόμενους” θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της προέδρου της Επιτροπής. “Αυτό σημαίνει νέους κανόνες για την αυστηρή ρύθμιση κάθε εταιρείας που έχει επωφεληθεί από αδύναμους κανόνες για να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους και να προσθέσει περισσότερα δισεκατομμύρια στους τραπεζικούς της λογαριασμούς” εξηγούν.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ – Αυγή