Facebooktwitter

«Τα στοιχεία για την πανδημία και μάλιστα σε σύγκριση με τα περσινά και με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους είναι δραματικά κι όχι απλά ανησυχητικά»

Σημεία συνέντευξης Νίκου Βούτση στο Πρώτο Πρόγραμμα:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΚΟΥΡΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ:

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο την ελληνογαλλική συμφωνία για την οποία θα είναι πολύ αποκαλυπτική η συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, επί των σημείων που έχουν ήδη τεθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλους δημοσιολογούντες και αφορούν ιδιαίτερα σε δύο σημεία αυτής της συμφωνίας, τα οποία είναι γνωστά. Και για το Σαχέλ και για το κατά πόσο πηγαίνει έστω και μισό βήμα παραπάνω από τη ρητή δέσμευση που υπάρχει στη Λισαβώνα για την αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν αυτού όμως, καλό είναι να δούμε και το μεγάλο κάδρο διότι έρχεται και η ελληνοαμερικανική συμφωνία τις επόμενες μέρες, όπου προβλέπεται πενταετής συμφωνία και επ’ αόριστον κατά τους Αμερικάνους, που είναι πρωτοφανές για τη μεταπολιτευτική περίοδο και βεβαίως προβλέπουν άνοιγμα και για τα F35, δηλαδή και για τέταρτη αγορά.

Το ζήτημα των εξοπλισμών είναι πολύ βασικό. Είναι άλλο πράγμα η επαρκής άμυνα, για την οποία και εμείς με βάση αυτά που λένε τα επιτελεία, είχαμε φροντίσει και προοιωνιζόταν και μία συμφωνία για δύο συν μία φρεγάτες από τους Γάλλους και για τον εκσυγχρονισμό στις μοίρες των F16 που είχαμε. Μέχρι εκεί έφταναν τα δημοσιονομικά πόδια της χώρας μας για τα χρόνια που ήδη διανύουμε. Αντ’ αυτών πήραμε δεκαοχτώ συν έξι Rafale, τρείς ή τέσσερις φρεγάτες και τέσσερις κορβέτες και έρχονται και τα F35.

Ταυτόχρονα, έχει γίνει το εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα, που εστάλησαν Patriot και θα σταλούν και εκατό Έλληνες στη Σαουδική Αραβία, που μας εμπλέκει στη σύγκρουση Σουνιτών – Σιιτών και βεβαίως είναι μεγάλο πρόβλημα και η συμφωνία που έχει κλείσει για την Καλαμάτα με κόστος 1,8 δις, ενώ σε μας ήταν 500 εκ. Όλα αυτά συγκροτούν ένα μεγάλο κάδρο για το μέλλον της χώρας και σε σχέση με τους υπερεξοπλισμούς και το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται αλλά βεβαίως αφορά και στην αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας.

Το κόστος είναι υπερδιπλάσιο με όσα γνωρίζουμε από τα προβλεφθέντα προς τριετίας, το οποίο είναι πάνω από 10 δις. και αν έρθουν και προτάσεις για τα F35 που δεν πήρε η Τουρκία, για να κάνουμε και από εκεί μία αγορά για να είναι ευχαριστημένοι και οι Αμερικάνοι, θα φτάσουμε προφανώς τα 12 με 13 δις.

Σύμφωνα με τα αρχηγεία των ενόπλων δυνάμεων, όταν είχε γίνει όλη αυτή η συζήτηση το 2015, το 2018 και με τους Γάλλους, αρκούσε με βάση πάντα τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας ο εκσυγχρονισμός των F16, διότι τα μιράζ μπαίνουν σιγά σιγά σε αποστρατεία και στο να πάρει η χώρα γαλλικές φρεγάτες, οι οποίες δίνουν μία άλλη ασφάλεια και έναν εκσυγχρονισμό σε σχέση με τα πεπαλαιωμένες φρεγάτες. Αυτό απερρίφθη από το κ. Μητσοτάκη.

Όλοι μαζί αυτοί οι εξοπλισμοί προφανώς δημιουργούν ένα τεράστιο δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος σε μια υπερχρεωμένη χώρα. Έχουμε 220%, δυστυχώς αυτή τη στιγμή, ποσοστό επι του ΑΕΠ. Βεβαίως και η πλευρά της Τουρκίας που έχει τετραπλάσιο ΑΕΠ μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτήν την κλιμάκωση των εξοπλισμών. Δηλαδή αντί να αναζητούμε μέσω διπλωματικών οδών, μέσω Ε.Ε και Ευρώ-Τουρκικής Τελωνειακής Ένωσης το πώς θα πάμε στη Χάγη και να έχουμε την επαρκή άμυνα μας για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας, αλλάζουμε το αμυντικό δόγμα, αναπτυσσόμαστε ευρύτερα και στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνουμε μέχρι και την υποσαχάρια Αφρική. Όλο αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε, είναι σαφές.

Εκτός του ότι υπάρχει μια πλήρης απαξίωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, που όλοι λέγαμε και η ΝΔ ότι θα έπρεπε να μπαίνει στις συμπαραγωγές των εξοπλισμών όπως και τα ναυπηγία, γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η πώληση του Σκαραμαγκά, και μένουν εκτός όλη η Ελληνική οπλική βιομηχανία έξω από όλες αυτές τις συμπαραγωγές και τα εξοπλιστικά συστήματα, λέω ευθέως ότι δεν ακολουθήθηκε καμία θεσμική διαδικασία, δηλαδή ΚΥΣΕΑ, Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, Επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής και συζητήσεις με τα αρχηγεία. Όλα αυτά έγιναν δια αναγγελίας από τον πρωθυπουργό. Για αυτό αναφέρθηκε ο κος Τσίπρας ότι όταν γίνονται αυτά για πολιτικούς λόγους, δηλαδή μια πολιτική δια των εξοπλισμών, είναι σαφές ότι διαμορφώνει ένα κλίμα που δημιουργεί  μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η επαρκής άμυνα της χώρας είναι ένα απαραίτητο στοιχείο και έρχεται μαζί με μια πολυδιάστατη πολιτική και μια ενεργητική πολιτική με την διπλωματία, με την Ε.Ε.

Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να είμαστε στο 2%, δεύτερη χώρα μετά το 2,1% της Εσθονίας στην κλίμακα των εξοπλισμών σε σχέση με το ΑΕΠ μας σε όλη την Ευρώπη. Σε λίγο με τις αγορές που θα γίνουν θα είμαστε πρώτοι. Αυτό δεν το αντέχει η χώρα μας, η οποία είναι υπερχρεωμένη. Είναι σαφές ότι οι επιλογές με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μετά από ενδελεχή διάλογο με τα αρχηγεία και τον στρατό και είχαν περάσει όλες τις θεσμικές πρόνοιες και δοκιμασίες, εκείνες οι επιλογές ήταν αρκετές για αυτό που ονομάζουμε επαρκή άμυνα.

Η μη θεσμική προσήλωση σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα που αφορά σε πάρα πολλά δισεκατομμύρια δημιουργεί προφανώς και ενθαρρύνει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το ότι γύρω από αυτούς τους μεγάλους εξοπλισμούς μπορεί προφανώς να υπάρξουν και αρρυθμίες που στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε σκάνδαλα.

Είναι άλλο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και με εξάντληση όλων των διπλωματικών και άλλων πιέσεων αλλά και του κεφαλαίου που έχει η χώρα μας να αμυνόμαστε με μία επαρκή άμυνα και άλλο να κάνουμε συμφωνίες, οι οποίες οδηγούν σε αλλαγή και του αμυντικού δόγματος της χώρας. Θα στείλουμε στρατιώτες για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική ενώ στείλαμε ήδη και θα στείλουμε στη Σαουδική Αραβία. Αυτές είναι πρωτοφανείς καταστάσεις.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ:

Είναι πολύ ανησυχητικό ότι στην επέτειο της ιστορικής απόφασης για τη χώρα που ονομάτισε εγκληματική οργάνωση την ηγεσία της ΧΑ, εξελίσσεται αυτή η κλιμάκωση των φασιστικών ενεργειών. Αυτές οι επιθέσεις ενθαρρύνονται ανομολόγητα από την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων που εκφράζουν στα τηλεοπτικά πάνελ διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και από την εν γένει κυβερνητική πολιτική. Θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι εξαιρετικά προσεκτική στο πως αφήνονται πάλι αυτές οι δυνάμεις να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους. Πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί όπως οφείλει και η κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική και εννοώ τα στελέχη της που αναπτύσσουν την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ:

Τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Πέρυσι είχαμε 410 συμπολίτες μας νεκρούς και σήμερα που μιλάμε έχουμε 15.000. Έχουμε φτάσει σε απώλειες τη Σουηδία, η οποία είχε διπλάσια κρούσματα ακολουθώντας την πολιτική της «ανοσίας της αγέλης». Είμαστε δυστυχώς στις πρώτες θέσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη. Το «τελευταίο μίλι» για το οποίο είχε μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης προ πενταμήνου εξελίσσεται σε επώδυνο μαραθώνιο για την κοινωνία και θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει ευθύνες και όχι να απομακρύνει από κυβερνητικούς θώκους και από τον ΕΟΔΥ, όλους όσοι είχαν σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Όλο αυτό που έχει γίνει ζητάει εξηγήσεις διότι μιλάμε για το πιο επώδυνο μίλι που εξελίσσεται σε μαραθώνιο για την ελληνική κοινωνία. Πήγαν τα παιδιά μας στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια και άνοιξε η κοινωνία με υπερδεκαπλάσια θύματα και επικινδυνότητα. Η εμβολιαστική εκστρατεία δυστυχώς δεν πήγε καλά και είναι σαν να έχει ρίξει λευκή πετσέτα η κυβέρνηση. Η Πορτογαλία είναι στο 84% και εμείς στο 58% και φοβάμαι πάρα πολύ πως αν δεν ληφθούν μέτρα από όλες τις πλευρές μπορεί να έχουμε έναν πολύ κακό χειμώνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

https://www.facebook.com/NikosVoutsis/videos/1056120285214253