Facebooktwitter

Ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως στόχος του νομοσχεδίου είναι η «εμπέδωση της ασφάλειας δικαίου και η προστασία των πολιτών», η αντιπολίτευση κατηγορεί για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές λογικές. Τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της παρέμβασης στον Ποινικό Κώδικα με μικροπολιτικά κριτήρια, καθώς και της επιβολής αυστηρότερων ποινών για «ειδεχθή εγκλήματα που προκαλούν το κοινό αίσθημα», συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ που θα δηλώσει «παρών», ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν. Τη διαφοροποίησή του από τη «γραμμή» του κόμματος έχει ανακοινώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις, ενώ το νομοσχέδιο για τους νέους ποινικούς κώδικες δρομολογείται προς ψήφιση, σήμερα Πέμπτη, δεύτερη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφισή του.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης βρίσκεται το άρθρο 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, καθώς και η τροπολογία που προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών για παρασκευή, κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ σε συναθροίσεις και πορείες.

Λοβέρδος: Αιχμές για τη στάση του ΚΙΝΑΛ

Τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται στη Βουλή και αφορά «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα», ανακοίνωσε, από το βήμα της Ολομέλειας, ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Α. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής το νομοσχέδιο όσο και τις περισσότερες διατάξεις του ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματος του.

«Απαλλαγμένος πλέον στο να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του κοινοβουλίου. Θα πράξω σύμφωνα με την συνείδηση μου χωρίς φόβο και πάθος καθώς τίποτα δεν με δεσμεύει και σας λέω ότι παρά του ότι διαφωνώ σε ορισμένα ζητήματα ψηφίζω ναι επί της αρχής και των περισσοτέρων άρθρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος και συμπλήρωσε:

«Είναι αδιανόητο η εισηγήτρια του νομοσχεδίου του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου να λέει επανειλημμένα στη κυβέρνηση ότι αργήσατε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να έχει κάνει η ίδια κριτική για το θέμα και να έρχονται οι αυστηριοποιήσεις του ποινικού κώδικα και να έχουμε ομιλίες επί άλλων θεμάτων, σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν όμως στην ουσία του νομοσχεδίου».

Τέλος, ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι συμφωνεί με την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα σειράς αδικημάτων που προκαλούν το κοινό αίσθημα όπως ο βιασμός ανηλίκου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν ορισμένοι από τις τηλεοράσεις να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και στη βουλή να μην υπερψηφίζουν την διάταξη, εφευρίσκοντας ψευτοϊδεολογήματα».

Στην Βουλή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία στην ποινική νομοθεσία

Τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά (ιδίως γυναικοκτονία). Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κίνδυνοι ζωής, ασφάλειας και αξιοπρέπειας των γυναικών κινητοποιούν πρωτίστως τις γυναικείες-φεμινιστικές οργανώσεις, όμως υπάρχει πλέον κατεπείγων λόγος να κινητοποιηθεί και η Πολιτεία, για τη λήψη όλων των μέτρων που θα συντείνουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αξιοποιώντας απαρέγκλιτα τις ρήτρες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (που κυρώθηκε από τη χώρα με τον ν. 4531/2018) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Αδιανόητη η απόσπαση δικαστικών στην κυβέρνηση»

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Μαξίμου με τροπολογία να δώσει το πράσινο φως για την απόσπαση εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και δίνεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Η ΕΔΕ με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τη διάταξη «καινοφανή και αδιανόητη». Η ΕΔΕ επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποκλεισμένες από την κυβέρνηση και δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

Αλλαγές ζήτησε η ΕΣΗΕΑ

Άλλος ένας σημαντικός φορέας ασκεί κριτική στην ηγεσία του Υπ. Δικαιοσύνης και στις σχεδιαζόμενες αλλαγές που προωθεί στον Ποινικό Κώδικα. Συγκεκριμένα η ΕΣΗΕΑ ζητάει την απόσυρση του άρθρου 36 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», με το οποίο προωθείται η τροποποίηση του άρθρου 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων

Το Δ.Σ. απέστειλε προς την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικό Υπόμνημα όπου αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι, που η Ένωση ζητεί την απόσυρση, καθώς και τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί η σχετική διάταξη για την ελευθερία της έκφρασης.

Ενώ τονίζει πως θα σταθεί αρωγός σε οποιοδήποτε δημοσιογράφο αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου, προκειμένου να αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα της εν λόγω ρύθμισης, σε περίπτωση που ψηφιστεί ως έχει.

Κακούργημα η κατοχή μολότοφ – Μέχρι και 10 χρόνια φυλάκιση

Στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την κατοχή και χρήση μολότοφ ειδικά σε πορείες προχωρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μέσω των νέων ποινικών κωδίκων που συζητούνται σήμερα και ψηφίζονται αύριο από την ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα σε τροπολογία που εισήχθη στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η κατοχή μολότοφ θα είναι πλέον κακούργημα ενώ μέχρι πρότινος ήτανε πλημμέλημα.

Το άρθρο 272 του ποινικού κώδικα πλέον αναμορφώνεται και έχει ως εξής:

Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών

  •  Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
•  Η πράξη της προηγούμενης παραγράψου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην Κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων.
•  Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών.