Facebooktwitter

Γράφει ο Γ. Μπαλάφας

Η διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη COP26 αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή συνάντηση για την κλιματική αλλαγή που πλέον έχει μετατραπεί σε κρίση διαρκείας. Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα και αποτελέσματα δεν γεννούν αισιοδοξία για το μέλλον, με την πλειοψηφία των μεγάλων ρυπαντών του πλανήτη να αρκούνται σε ευχολόγια, διακηρύξεις και μεγαλεπίβολες υποσχέσεις, χωρίς να υπάρχουν υλοποιήσιμες δεσμεύσεις.

Η μάχη απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί μία από τις σκληρότερες αλλά και ουσιαστικότερες μάχες που πρέπει να δοθεί για την επιβίωση του ανθρώπου. Οι υποδομές που έχουμε δεν επαρκούν πλέον για το κλίμα, με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να οξύνονται όλα και περισσότερο. Τα αποτελέσματα της αλόγιστης εξόρυξης πόρων, της αποσύνθεσης της βιοποικιλότητας και της κατασκευής υποδομών σε αναντιστοιχία με το περιβάλλον είναι εδώ και χρόνια εμφανή.  Οι παγκόσμιες καταστροφές πολλαπλασιάζονται, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη νησιωτικών συμπλεγμάτων κι ολόκληρων περιοχών.

Την ίδια στιγμή, η μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τα αδύναμα κράτη σε Αφρική και Ειρηνικό, τα οποία πλήττονται περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές, δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους για να θωρακιστούν καλύτερα. Είναι στην πλειοψηφία τους υπερχρεωμένα, με τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τροφοδοτώντας έναν αέναο κύκλο χρέους. Απειλούνται όμως και παράκτιες πόλεις από τη Ντάκα ως τη Βενετία ενώ οι εικόνες από την πρόσφατη πλημμύρα που παρέλυσε τη Νέα Υόρκη θύμιζαν μεν ταινία επιστημονικής φαντασίας, πλην όμως ήταν πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα ήταν το γεγονός ότι επλήγησαν οι πιο φτωχές και υποβαθμισμένες γειτονιές στην καρδιά των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία απέχουν ακόμα αρκετά από την υιοθέτηση μέτρων που θα ενισχύσουν την συνολική προσπάθεια για την μείωση των ρύπων.

Οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις οφείλουν να επιβάλουν αυστηρούς όρους στον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στρέφοντας τις επενδύσεις από τα ορυκτά καύσιμα σε δραστηριότητες μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στις εκπομπές άνθρακα, μέσω επιδοτήσεων σε  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κρατικών επενδύσεων,  με τον λεγόμενο «ορυκτό καπιταλισμό» να πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.

Ευθύνη της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι να βρίσκονται στο πλευρό του πολύχρωμου περιβαλλοντικού κινήματος, με μπροστάρηδες τους νέους του κόσμου, που απαιτεί να αλλάξει το σύστημα και όχι το κλίμα! Σήμερα οι προοδευτικές αριστερές πολιτικές περνούν μέσα από τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού υποδείγματος, από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Περνούν από τη δίκαιη πράσινη μετάβαση με την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Για αυτό και ευθύνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, που ήδη βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, είναι να πιέσουν για προοδευτικό, πράσινο μετασχηματισμό, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί παγκοσμίως, να δώσουν προτεραιότητα και βάρος στις προσπάθειες επίτευξης κλιματικής δικαιοσύνης, στην προστασία του οικοσυστήματος, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ήδη την περασμένη άνοιξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τους άξονες της πράσινης επανάστασης το πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα + Περιβάλλον».Το «business as usual» θα μας οδηγήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα στο αδιέξοδο που έχουμε μπροστά μας, κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξουμε άρδην το περιεχόμενο και τη στόχευση των σημερινών πολιτικών. Χρειάζεται να υπάρξει μια μαζική επέκταση των κρατικών, πράσινων επενδυτικών τραπεζών για τον μετασχηματισμό της χρηματοδότησης και να στηριχθούν εγχειρήματα, πρωτοβουλίες κι επενδυτικά πρότζεκτ που έχουν στο επίκεντρο την επίτευξη κλιματικής δικαιοσύνης κι έναν βιώσιμο τρόπο ανάπτυξης της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Οι κλιματικοί στόχοι που έχουμε μπροστά μας πρέπει να επιτευχθούν άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, όπως πολύ σωστά τονίζουν επιστήμονες, οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών που κινητοποιήθηκαν μαζικά στη Γλασκώβη. Το σύστημα που έχουμε σήμερα οδηγεί στην περιβαλλοντική καταστροφή και πρέπει να επανασχεδιαστεί εκ βάθρων. Χρειαζόμαστε ριζικό μετασχηματισμό τώρα, με τις προοδευτικές δυνάμεις να καλούνται να αναπτύξουν βηματισμό και δράσεις. Όπως έλεγε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το «τώρα» είναι πια υπερεπείγον, το αύριο έγινε πια σήμερα.

Πηγή: www.rosa.gr