Facebooktwitter

Ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των συντακτών δεν απάντησε ούτε γιατί δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ιερείς, ούτε ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους

Δυσκολεύεται πάρα πολύ η κυβέρνηση να εφαρμόσει το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ (rapid ή μοριακών) σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και θρησκευτικές τελετές στους ναούς, μην θέλοντας να κακοκαρδίσει τόσο την Εκκλησία όσο και το «πιστό» της ακροατήριο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αρχικά δήλωσε ότι πρόστιμο θα πληρώνουν μόνο οι πιστοί αν δεν έχουν τεστ και όχι οι ιερείς, καταργώντας ουσιαστικά στο μιλητό την ΚΥΑ, που προβλέπει ξεκάθαρα «διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή,απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ».

Στη συνέχεια, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχασε ακόμη περισσότερο την μπάλα. Μπροστά στο μπαράζ ερωτήσεων που δέχθηκε, ο Γιάννης Οικονόμου περιορίστηκε να ψελλίζει επανειλημμένα ότι «και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τον τρόπο που αυτή θα κρίνει ότι είναι δόκιμος, και η Πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της». «Μην αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δώσουμε λύσεις» είπε, ενώ αρνήθηκε ακόμη και να απαντήσει αν θα γίνονται τελικά έλεγχοι στους ανεμβολίαστους πιστούς και αν θα τους κάνει η αστυνομία. «Μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα κάνει τον έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αδειάσει τη κυβέρνηση αναφέροντας τα εξής: «Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β’ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

Παραμένει σταθερή στο υπ’ αριθμ. 4766/2205/4.11.2021 Εγκύκλιο Σημείωμά Της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό να τηρούν επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.»

«Εμείς δεν μπορούμε να αναιρέσουμε τον Νόμο της Πολιτείας και δεν έχουμε τέτοια πρόθεση, άλλωστε πρώτοι βοηθήσαμε, απλώς διαπιστώνουμε πως δεν είναι εφικτό να αναλάβουμε αυτόν τον ρόλο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπει η Εκκλησία στη διαδικασία του ελέγχου», σημείωσε χαρακτηριστικά παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κκ. Τιμόθεος. «Η Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος ευθύς εξαρχής συντάχθηκε με την πολιτεία στην προσπάθεια να μην εξαπλωθεί η πανδημία και να μην έχουμε θύματα», συμπλήρωσε και κάλεσε όλους να συμμορφώνονται στα μέτρα και να εμβολιαστούν, αλλά επεσήμανε πως σε ότι αφορά στους ιερούς ναούς το μέτρο είναι ανέφικτο. Ήδη άλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο έχουν παραιτηθεί και αρκετοί Επίτροποι.