Facebooktwitter

Για οικονομικό εκβιασμό για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα και δικαίωμα εξαγοράς προκειμένου να παραμείνουν ανεμβολίαστοι όσοι την έχουν, έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας από το βήμα της βουλής δριμεία κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών

(Φωτογραφίες: Eurokinissi)

Σε παρέμβαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών προέβη ο  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγο στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας«Έδειξε με το δάχτυλο» τους ηλικιωμένους, προσάπτοντάς τους χαμηλή προσέλευση στον εμβολιασμό, και αυτοδικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «προτιμώ να είμαι πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» – διαβάστε αναλυτικότερα παρακάτω.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αναλυτικά στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, σημειώνοντας με έμφαση τόσο την οβιδιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης, που διά του ιδίου του πρωθυπουργού πριν λίγες μόλις μέρες δήλωνε κατά της υποχρεωτικότητας, όσο και ότι το τιμωρητικό μέτρο δεν συμβάλλει καθόλου στην ανάπτυξη εμβολιαστικής κουλτούρας. Ασκησε δε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό επειδή δεν ενισχύει, αυτή την κρίσιμη ώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

Αναλυτικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό προσωπικά για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση και ενδεχομένως σε πανικό.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η χθεσινή απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε δείχνει πως σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται με αυταρέσκεια και υποστηρίζει ότι “σώζουν ζωές”.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε για ακόμα μία φόρα στο αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο, ενώ επισήμανε πως σχεδόν 150 άνθρωποι χθες και σήμερα είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και δεν έχουμε εικόνα αν έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν τη ζωή τους.

“Αυτή είναι η τραγωδία. Και πάνω σ’ αυτήν εσείς παίρνετε μια θέση και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση”, είπε απευθύνοντας ερώτηση στον πρωθυπουργό αν είναι ικανοποιημένοι και αν τα έκαναν όλα καλά.

«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό να σοβαρευτούν και να συνέλθουν.

«Προσλάβετε γιατρούς τώρα»

O Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όπως είπε σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΝΑΠ, περίπου 800 γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες είναι σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους.

«Προσλάβετε τώρα ιατρούς. Μας λέτε ότι δεν μπορείτε. Αλήθεια; Πέρυσι πώς πήρατε 200 στις ΜΕΘ με διαδικασίες φαστ τρακ;

Λέτε ψέματα ότι δεν υπάρχουν ιατροί. Παθολόγοι, γενικοί ιατροί,καρδιολόγοι σε λίστες, περιμένουν τον διορισμό τους. Για παράδειγμα, το Ελπίς, για έναν παθολόγο, έχει 39 στη λίστα αναμονής. Στο Ιπποκράτειο για μία θέση καρδιολόγου υπάρχουν 46 υποψήφιοι», αναφέρθηκε σε παραδείγματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς και να μας πουν αν υπάρχουν αρκετοί γιατροί ή όχι» τόνισε και πρόσθεσε ότι αντίληψη της κυβέρνησης είναι πως οι προσλήψεις θα ήταν «πολυτέλεια» και «πεταμένα λεφτά».

«Δεν σας περνά από το μυαλό να ενισχύσετε το ΕΣΥ. Σας καλώ να αναλογιστείτε την ευθύνη. Προχωρήσετε άμεσα. Αν σήμερα έχουμε 150 πρόχειρα διασωληνωμένους σημαίνει ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 200 νέες κλίνες ΜΕΘ. Είναι υποχρέωσή μας να ενδιαφερθούμε γι’ αυτό. Επιτάξτε τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όσες ΜΕΘ υπάρχουν εκεί. Αναπτύξετε τώρα κλίνες ΜΕΘ, αξιοποιώντας και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Εκτός αν οι ανεμβολίαστοι δεν σας νοιάζει αν θα ζήσουν.

Και βεβαίως υπάρχει το 15% στις ΜΕΘ που είναι εμβολιασμένοι. Και η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τώρα με την Όμικρον το πέμπτο κύμα θα είναι κύμα ενεργώς εμβολιασμένων».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα σχολεία, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» και μη λογική την απόφαση των συγχωνεύσεων τμημάτων, καθώς και να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν τα κρούσματα φτάνουν στο 50% +1. «Μαθαίνω ότι το 25% των νέων κρουσμάτων που εντοπίζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι παιδιά. Αυτοί είναι αναμεταδότες, όχι οι ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι τους», σημείωσε.

«Δημιουργείτε κλίμα αναξιοπιστίας»

Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τον λόγο από το έδρανο της Βουλής για να απαντήσει στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε για «ηθική αυτουργία» αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας πως «δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχετε καλλιεργήσει».

«Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τείχος ανοσίας που θα έπρεπε να στήσουμε απέναντι στην πανδημία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς. «Στο 87% είναι οι εμβολιασμοί στην Πορτογαλία. Εσείς από την πρώτη στιγμή δημιουργείτε κλίμα αναξιοπιστίας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για την εμβολιαστική εκστρατεία, λέγοντας πως «αντιμετωπίσατε την εμβολιαστική καμπάνια στη λογική της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, ενώ κρύβετε τους υπουργούς σας».

Επικαλέστηκε τη μετάλλαξη Όμικρον ο Κυρ. Μητσοτάκης – «Προτιμώ να είμαι πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αναγκαία» τη χθεσινή του απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, λέγοντας ότι  «επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός. Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους». «Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης “Ο”» υποστήριξε.

«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα [!] και η αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια… εξομολογήθηκε ότι «από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό», πριν περάσει στην επίθεση συμπληρώνοντας «…αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.

«Έδειξε με το δάχτυλο» τους ηλικιωμένους

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης “Ο”. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Βάφτισε το πρόστιμο «αντίτιμο υγείας» – «Είναι μικρότερο απ’ό,τι στην Αυστρία και την Ιταλία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Κάνατε αρκετά προηγουμένως;» έθεσε μόνος του το ερώτημα ο Κυρ. Μητσοτάκης, και απάντησε με ωραιοποιημένη εικόνα της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνησή του: «Απαντώ… Επιχείρηση ελευθερία, Κατ’ οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, την καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για το AIDS. Παράλληλα, πρόσθεσε πως θα υπάρξει «αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους».

«Δεν γεμίζουν από …αστυνομικούς η ΜΕΘ»

«Η επιλογή μας είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει ποτέ λοκντάουν και να προστατεύεται η δημόσια υγεία» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του, ενώ για να δικαιολογήσει τη μη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους αστυνομικούς, είπε. «Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας».

«20 χιλιάδες ραντεβού»: Ο Κυρ. Μητσοτάκης είδε επιτυχία της απειλής του προστίμου από τις πρώτες ώρες!

«Θέλησα να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να τους αποτρέψουμε να απειληθούν. Είναι κάτι που σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι μέτρο που φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε ως απόδειξη της… άμεσης επιτυχίας της εξαγγελίας της υποχρεωτικότητας: «Πριν, ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού για ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 την ημέρα. Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Τους ευχαριστώ έστω και αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία. Κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό».

Για το τείχος ανοσίας

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς κα Γκάγκα, έπαιξαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε πως πρέπει «να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές».

Και επίθεση στον Πολάκη

Και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, του είπε: «Στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κ. Πολάκης. Τον άκουγα. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις» συμπλήρωσε.

Οι αρχικές ανακοινώσεις

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60. Σε περίπτωση που κάποιος που ανήκει στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα δεν κλείσει ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου για την πρώτη δόση, τότε θα βαρύνεται με 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα, που θα επικυρώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα κατευθύνονται «προς την ενίσχυση του ΕΣΥ».

Ο Αλ. Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση αυτή χαρακτήρισε «σαμποτέρ του εμβολιασμού» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ζήτησε να δοθούν ακόμη και οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό. «Να πείσουμε για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε χθες, Τρίτη, με την ΠΟΕΔΗΝ