Facebooktwitter

Στην Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις». Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ο βουλευτής Ηρακλείου Ν. Ηγουμενίδης.

Ν. Ηγουμενίδης: Καταψηφίζουμε το Πολυνομοσχέδιο – Δεν βάζουμε πλάτη στην απαξίωση του ΕΣΥ

Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο νομοθέτησης μέσω «βροχής» τροπολογιών, όσο και για την απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης, δηλώνοντας ευθέως την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου-«σκούπα» της Κυβέρνησης.

«Φθάσαμε σε ένα  πολυνομοσχέδιο 15 Υπουργείων και σε ένα αποτέλεσμα κάκιστης νομοθέτησης το οποίο και καταψηφίζουμε», τόνισε σε έντονους τόνους ο βουλευτής εξηγώντας ότι «στο πολυνομοσχέδιο εμπλέκονται τα μισά υπουργεία, υπάρχει μια ελλιπέστατη διαβούλευση, μια ελλιπέστατη συμμετοχή της κοινωνίας και μια ανεπαρκής συμμετοχή των Βουλευτών. Δεν αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της κοινωνίας με «βροχή» άρθρων, «βροχή» υπουργείων και «βροχή» τροπολογιών. Πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με όλα τούτα. Πρέπει να τελειώνουμε και να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με πρακτικές κακής νομοθέτησης», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδική έμφαση έδωσε στην ομιλία του στο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων όπως εμφανίζονται σε συγκεκριμένες διατάξεις: «Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία, εργαλειοποιεί τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και η πανδημία γίνεται το πρόσχημα για πραγματικά μια ανεξέλεγκτη διαφθορά, με την εμπλοκή μάλιστα σε αυτήν της ίδιας της ανώτατης εξουσίας», όπως είπε, ενώ υπενθύμισε στο σώμα και την σχετική αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας στη συζήτηση στον Προϋπολογισμό για «απευθείας αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς ύψους 4,9 δις σε εταιρείες φίλων, που φτιάχνονταν μέχρι και τρεις ημέρες πριν πάρουν τη δουλειά».

Ειδικά για την πανδημία και την κατάσταση του ΕΣΥ, ο Νίκος Ηγουμενίδης  σημείωσε ότι «από τον Ιούλιο του 2019, που παρέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τον Μάρτιο του 2020, που ξεκίνησε το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν προσέθεσαν ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Είναι ένα νούμερο που δεν ξεχνιέται, μηδέν. Σε αυτό το μηδέν εμείς πλάτη δεν βάζουμε! Κι ας μας κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι για την πανδημία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν βάζει πλάτη. Δεν βάζουμε πλάτη σ’ αυτό το μηδέν!»

«Το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ σήμερα, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, είναι λιγότερο από το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ, που υπηρετούσε τον Ιούλιο του 2019, που παρέλαβε την «τραγική κατάσταση» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν τη μείωση του προσωπικού, σε αυτήν την με τέτοιο τρόπο απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πλάτη δεν βάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ζήτησε εκ νέου από τον Υπουργό Υγείας να παραχωρήσει τα επίσημα και συγκεκριμένα στοιχεία ανά νοσοκομείο για τις ΜΕΘ και το προσωπικό που προσελήφθη σε αυτές:

«Επαναλαμβάνουμε από την πρώτη μέρα της συζήτησης στην Επιτροπή και ο Υπουργός, εκθέσεις ιδεών: Πόσα κρεβάτια ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και ανά ΥΠΕ φτιάχτηκαν το διάστημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Δώστε μας τα στοιχεία ανά νοσοκομείο, όχι το συνολικό νούμερο, αλλά ανά νοσοκομείο και πόσο προσωπικό προσλάβατε γι’ αυτά τα κρεβάτια που φτιάξατε. Και όσο εξακολουθείτε να μην ανακοινώνετε, σας το λέω με απόλυτη επίγνωση αυτού που λέω, ότι κοροϊδεύετε και την Αντιπροσωπεία και μέσω αυτής τον ελληνικό λαό. Δώστε τα αληθινά στοιχεία»

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε αναλυτικά και στην παγκόσμια ανησυχία που υπάρχει λόγω των νέων μεταλλάξεων και πως η Κυβέρνηση φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανησυχίες: «Με το παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση βλέπει την πανδημία μέχρι τις 31 του Μάρτη. Είτε πιστεύετε ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία και η ουρά έμεινε, είτε γιατί πιστεύετε ότι ούτως ή άλλως, ακόμα και με το νέο πανδημικό κύμα, τον Μάρτη φτιάχνει ο καιρός και άρα μέχρι τότε θα ζοριστούμε, η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση με την πρακτική της δεν συμμερίζεται την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής και εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά τη γνώμη μας απαιτεί πρώτα απ’ όλα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, και χρηματοδότηση, και τόνωση και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έτσι θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, για την επιδημιολογική επιτήρηση, για να αντιμετωπίσουμε το ερχόμενο ή όποιο ερχόμενο επιδημικό κύμα», όπως είπε.

Αλφαβητικά, οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σ. Αναγνωστοπούλου: Τα όρια ανάμεσα σε προοδευτικό και συντηρητικό μέτωπο έχουν ήδη μπει και αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας

Είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ότι η ΝΔ θέλει εθνική συνεννόηση και αυτό είναι στην κουλτούρα της. Μόνο που για τη ΝΔ –θα μου επιτρέψετε να πω πως είναι και αυτό στην κουλτούρα της- η εθνική συνεννόηση είναι: «ακολουθήστε ότι κάνω εγώ, γιατί αν δεν το ακολουθήσετε δεν θέλετε εθνική συνεννόηση και διχάζετε».

Πάρα πολλές φορές από την αρχή της πανδημίας, κατατέθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένες προτάσεις. Να πω ενδεικτικά για την συστηματική ιχνηλάτηση, για τα δωρεάν τεστ, τους εμβολιασμούς. Ο κ. Τσίπρας πρώτος από αυτό εδώ το βήμα μίλησε για την άρση των πατεντών, θέλοντας να δείξει και την τεράστια σημασία του εμβολιασμού. Ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού; Καγχασμός. Ακόμα και πριν από λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη να βγουν μαζί τα κόμματα να πείσουν τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Καγχασμός και πάλι. Και φτάνουμε στο μεγάλο επεισόδιο της 1ης Δεκεμβρίου: ο πρωθυπουργός εδώ στη Βουλή έχοντας επίγνωση μίας σοβαρής μελέτης – της οποίας ο ένας εκ των δύο εκπονητών, είναι και στενός συνεργάτης του- όχι μόνο αποποιήθηκε την γνώση της αλλά κάγχασε στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχετε εσείς μελέτη να μας τη δείξετε;». Και έρχεται στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και δεν ζητάει ένα συγνώμη. Ένα συγνώμη όχι από την αντιπολίτευση αλλά από τον ελληνικό λαό. Και τι μας είπε; «Δεν μου χρειαζόταν καμία επιστημονική μελέτη για να ενισχύσω το ΕΣΥ».

Υπάρχει ένα πρόβλημα αλαζονεία και κυνισμού. Το είδα και σήμερα από τους βουλευτές της ΝΔ και τον υπουργό Υγείας. Ένα ολόκληρο κατεβατό εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και δεν υπάρχει στοιχειώδης αυτοκριτική, ότι κάτι δεν πήγε καλά. Όταν μία χώρα μετρά 20.055 νεκρούς αυτή τη στιγμή, κάτι δεν έχει πάει καθόλου καλά. Αν θέλουμε η κυβέρνηση αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει να εξηγήσει τι δεν έχει πάει καλά. Τα λένε οι γιατροί, οι επιστήμονες, δεν ακούτε; Και μιλάτε εδώ με περισσό κυνισμό και αλαζονεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Γεραπετρίτης. Βγαίνει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό –που θεωρώ μείζον πολιτικό θράσος- για να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα ύφος που δεν συνάδει σε υπουργό, δεν συνάδει στην κρισιμότητα των στιγμών και κυρίως το να ταυτίζει την αξιωματική αντιπολίτευση με τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος». Συμφωνείτε εσείς; Το θεωρώ ύψιστη ύβρη αυτό που έκανε και θα έπρεπε να κληθεί να ανακαλέσει.

Αυτό που βλέπουμε και σε αυτό το νομοσχέδιο και έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι αυτή η ιδεοληπτική προσήλωση της κυβέρνησης σε ορισμένα πράγματα, σε ορισμένες γραμμές από τις οποίες –ότι και να γίνεται- δεν μετακινείται ούτε εκατοστό. Γι αυτό δεν μπορεί να ακούσει τη φωνή της αντιπολίτευσης. Και τι εννοώ με αυτό; Θέλετε συνεννόηση; Αποδεχτείτε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους ανασφάλιστους. Είναι δυνατόν, εν μέσω πανδημίας, να αλλάζετε το πλαίσιο αυτού του εμβληματικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους και τώρα να την ξαναλλάζετε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ο υπουργός, για το ποια φάρμακα και ποιες εξετάσεις θα καλύπτονται;

Συνέχεια ιδεοληψίας: η άρνησή σας να ενισχύσετε το ΕΣΥ. Τρίμηνες συμβάσεις στα πάντα. Σαν η πανδημία να τελειώνει αύριο. Δεν λαμβάνετε υπόψη σας τι λέει ο ΠΟΥ. Να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το πλέον καταπιεσμένο και λιγότερο αμειβόμενο σώμα: σε αυτά τα νοσοκομεία, εκτός από τους γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχει και το προσωπικό καθαριότητας. Δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Γιατί πάλι τρίμηνη σύμβαση; Μήπως γιατί ο κ. υπουργός έχει δώσει κρυφή εντολή στους διοικητές νοσοκομείων πως αμέσως μετά θα έρθουν εργολαβίες; Γιατί περί αυτού πρόκειται και εδώ έγκειται η ιδεοληψία. Τώρα που τους έχουμε ανάγκη δεν μπορούμε να τους διώξουμε και κάθονται οι άνθρωποι σε ομηρία.

Επειδή ο κ. Βρούτσης με προκάλεσε για τον Πολιτισμό, έχουμε μία υπουργό Πολιτισμού που μισεί τον Πολιτισμό. Έχουμε άπειρες πια αποδείξεις. Εν προκειμένω φέρνει διάταξη και συγκεκριμένα στο δεύτερο μέρος του άρθρου 133 πετάει εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και μεγάλης κρίσης ακρίβειας, πετάει 14 ανθρώπους στο δρόμο. Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ δουλεύουν 18 χρόνια στον οργανισμό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Θέλετε συνεννόηση; Έχει καταθέσει το ΜΕΡΑ25 τροπολογία για αυτό το θέμα. Εμείς την στηρίζουμε, αποδεχτείτε την και εσείς. Έτσι γίνεται έμπρακτα η συνεννόηση. Δεν είναι θεωρητική και στον αέρα η εθνική συνεννόηση: «ότι πει ο εθνικός ηγέτης και ακολουθεί από πίσω όλος ο κόσμος».

Θα κλείσω με μία κουβέντα, επειδή αναφέρθηκε βουλευτής της ΝΔ επιχαίροντας, για το δρόμο Πατρών-Πύργου. Ένας δρόμος που έχει στοιχίσει εκατοντάδες νεκρούς. Ένας δρόμος που από το 2019 σταμάτησε και τώρα θα αρχίσει με απευθείας ανάθεση και πάλι. Που πόσο στοιχίζει στο δημόσιο αυτή η ανάθεση; 114 εκατομμύρια ευρώ. Που δίνει 8 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις εργολάβων αυξάνοντας υπέρογκα το κέρδος και παραχωρώντας τα διόδια από Κόρινθο μέχρι Πύργο στον ίδιο.

Μπορούμε να συναινέσουμε σε τέτοια πράγματα; Τα όρια ανάμεσα σε προοδευτικό και συντηρητικό μέτωπο έχουν ήδη μπει και αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας.

Χ. Καφαντάρη: Αδιαφάνεια και απευθείας αναθέσεις χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, σήμερα (22.12.2021) σε τοποθέτησή της για το σ/ν Υπουργείου Υγείας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Στο πολυνομοσχέδιο σκούπα που συζητιέται σήμερα στη Βουλή εισάγονται διατάξεις από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που αφορούν ουσιαστικά «αμνήστευση» δαπανών για απευθείας αναθέσεις έργων «Πρόληψης» σε 18 περιοχές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στις εν λόγω διατάξεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο και αφορούν το Υπουργείο,τόσο η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου όσο και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Αδιαφάνεια, και απευθείας αναθέσεις χαρακτηρίζουν γενικότερα την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και ειδικότερα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ένα Υπουργείο «άδειο κέλυφος», ένα Υπουργείο χωρίς οργανόγραμμα και χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου δρα.

Το «χριστουγεννιάτικο» πολυνομοσχέδιο-σκούπα και οι νυχτερινές τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, δεν αποτελούν απλά κακή νομοθέτηση αλλά σκόπιμη νομοθέτηση.

Ο πανικός και η αμηχανία της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη που εκφράστηκαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό δείχνουν ότι το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του Πρωθυπουργού και κήρυξη εκλογών φοβίζει τη Ν.Δ, καθώς συνειδητοποιεί ότι η κοινωνία αντιδρά και αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανάδειξης μιας άλλη δημοκρατικής προοδευτικής κυβέρνησης που «θα σώσει ότι σώζεται.»

Θ. Ξανθόπουλος: Κανένα μέτρο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τι 20.000, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πηγαίνει όσο καλά θα θέλαμε, οι παλινωδίες της κυβέρνησης με τα ραπιντ τεστ θολώνουν το στίγμα της ανάγκης των εμβολιασμών, η μελέτη Τσιοδρα-Λύτρα δείχνει τα όρια της κυβερνητικής και πρωθυπουργικής ανεπάρκειας», τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Εν μέσω του φονικού 4ου κύματος, και με την «όμικρον» προ των πυλών, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της, Δείχνει ότι εικάζει πως θα τελειώσει στο επόμενο τρίμηνο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν η παράταση της διαθεσιμότητας των ανεμβολίαστων υγειονομικών για άλλους τρεις μήνες και ο μη υπολογισμός στα συντάξιμα χρόνια, κρύβει στο βάθος απόλυση. «Θα ζήσουμε και αυτό; Καταστρατηγούνται βασικά δικαιώματα υπό το πρόσχημα της πανδημίας», σημείωσε.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση κατά ένας έτος της πλήρους απαλλαγής από την συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη όσων στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ.

Παρατήρησε επίσης ότι σύμφωνα με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ακόμη και στις έκτακτες συνθήκες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι διαδικασίες του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων όπου προέχουν οι αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. «Πρόκειται για «καμπανάκι της Επιστημονικής Υπηρεσίας ότι το νομοσχέδιο σας  βρίθει παρατυπιών και παρανομιών», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος επανέφερε στη Βουλή και δύο αιτήματα της Δραμινής κοινωνίας. Κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί το πανδραμινό αίτημα μιας κοινωνίας που πλήρωσε βαρύ φορτίο στη πανδημία και να κηρυχτεί άγονο το νοσοκομείο της Δραμας, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων ιατρικού προσωπικού. Επίσης, με αφορμή την υπουργική τροπολογία για την Ε.Ο. Πατρας-Πύργου, αναφέρθηκε στον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης, το σύγχρονο γιοφύρι της Αρτας, όπως είπε, το οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται αλλά πήρε πάλι παράταση «Θα δούμε μέριμνα για σύνδεση με την Εγνατία; Μετά τη ρύθμιση της Εδεσσας, η Δράμα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Μακεδονίας που δεν συνδέεται με την Εγνατία, με προφανείς συνέπειες, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε υγεία, προσωπική και οικογενειακή και το 2022 να είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους μας.

Π. Πολάκης: Με την νέα χρονιά να έχουμε καλή λευτεριά και από την πανδημία και από την Μαξίμου Α.Ε. που τυραννά την χώρα εδώ και δύο χρόνια

Ο Π. Πολάκης ξεκινώντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον Ελληνικό Λαό, ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή λευτεριά τόσο από την πανδημία όσο και από την Μαξίμου Α.Ε. που τυραννά τη χώρα εδώ και 2 χρόνια.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Πλεύρη, αναρωτήθηκε γιατί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, πάρθηκε απόφαση να προκηρυχθούν τρεις διαγωνισμοί, για την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη, προκειμένου να επανέλθει εργολάβος στο νοσοκομείο με αμοιβή 880.000€, τη στιγμή που επί κυβέρνησης Σύριζα, με ατομικές συμβάσεις, το συνολικό κόστος ήταν και για τις τρεις υπηρεσίες 570.000 € το χρόνο;

Αυτό τι είναι κ. Πλεύρη; Διαφύλαξη του Δημόσιου χρήματος ή αισχρή προσπάθεια να επανέλθουν οι εργολάβοι και μάλιστα, το λέω ευθέως με χοντρή μίζα;

Σχετικά με τα στοιχεία που δόθηκαν για τις ΜΕΘ:

Παραλάβατε είπατε από εμάς 557 κρεβάτια. Λάθος, ήταν 568, τη στιγμή που εσείς μας παραδώσατε 438 κρεβάτια.

Από τον Ιούλιο του 2019, μέχρι το Μάρτιο του 2020, όχι μόνο δεν προσθέσατε κανένα κρεβάτι στο σύστημα, αλλά του αφαιρέσατε και 13 κρεβάτια κάνοντας μικρορουσφέτια εδώ και εκεί, μεταφέροντας νοσηλευτικό προσωπικό.

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας, η πραγματική αύξηση που έχετε κάνει δεν υπερβαίνει τα 180 με 200 κρεβάτια καθώς στα νούμερα που δίνετε κάθε φορά συμπεριλαμβάνετε κρεβάτια ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών (200 κρεβάτια), κρεβάτια ειδικών μονάδων: εγκαυμάτων, τραύματος, χειρουργικές, ΜΑΦ κλπ (350 κρεβάτια) και τα κρεβάτια ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων (50 κρεβάτια). Όλα αυτά τα κρεβάτια υπήρχαν και πριν στο σύστημα και δεν συμπεριλαμβάνονταν στα 568 κρεβάτια που σας παραδώσαμε και τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά στα κρεβάτια εφημερίας του ΕΚΑΒ.

Το αποτέλεσμα:

Οδηγήσατε τη χώρα να έχει σήμερα 1938 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού τη στιγμή που η Σουηδία, που ευχόσασταν να μην τη φτάσουμε, έχει 1490.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης Τσιόδρα/Λύτρα από 1/9/2020 ως 6/5/2021, 6.500 χιλιάδες συμπολίτες μας ή με αναγωγή από την αρχή της πανδημίας 12.000, πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Που είναι λοιπόν τα άφθονα κρεβάτια που διαθέτουμε προκειμένου να διασωληνώσουμε αυτούς τους ασθενείς; Πόσα ψέματα θα πείτε ακόμα;

Καταλήγοντας, ο Π. Πολάκης, τονίζοντας ότι το τίμημα των 20.000 νεκρών είναι τεράστιο, έκανε έκκληση για:

Την επαναφορά των 6.500 υγειονομικών στα νοσοκομεία με πολλαπλά rapid test κάθε εβδομάδα.

Τη μαζική χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων καθώς από τα 2.000 που ήρθαν στη χώρα μας έχουν δοθεί μόνο 150 με 180 παρόλα τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχε η χρήση τους.

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση είναι χαμένη στην ανεπάρκεια, στον πολιτικαντισμό και στην αυτοαναφορικότητά της

«Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών μάς κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν τελικά ζουν σε άλλη χώρα. Δυστυχώς την πιο δύσκολη περίοδο που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη πολλαπλές κρίσεις, πανδημία, ακρίβεια, κλιματική κρίση, έχει την πιο ακατάλληλη, ανεπαρκή και επικίνδυνη πλέον κυβέρνηση. Για αυτό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε εκλογές, για να αλλάξει ρότα η χώρα γιατί ξεχείλισε το ποτήρι. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία με πολιτικούς και όχι επιστημονικούς όρους και προχωράει από λάθος σε λάθος, με αποφάσεις που δημιουργούν σύγχυση στην ελληνική κοινωνία. Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που διατείνεται διαρκώς, ότι δηλαδή η πανδημία έχει τελειώσει πάνω από δύο με τρεις φορές, θυμόμαστε όλοι το τελευταίο μίλι κτλ., αλλά όμως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Η κυβέρνηση όμως είναι χαμένη στην ανεπάρκεια, στον πολιτικαντισμό και στην αυτοαναφορικότητα, όπου ο Πρωθυπουργός αναιρεί, μιλώντας μόνος του στον καθρέφτη, τα δικά του μέτρα αλλά, η κοινωνία αγωνιά και μπερδεύεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ανήθικη τη στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να ρωτάει την αντιπολίτευση για το αυτονόητο, το εάν δηλαδή η νοσηλεία ασθενών covid εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξάνει το ποσοστό θνητότητας. «Λες και δε γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ότι οι ΜΕΘ είναι απαραίτητες», είπε χαρακτηριστικά.

Προχώρησε στη συνέχεια στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο σχολιάζοντας αρχικά ότι προσβάλλει το Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική διαδικασία αφού, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο «σκούπα» που περιλαμβάνει δύο κεφάλαια με θέματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καταθέτει επιπλέον τα μεσάνυχτα και τροπολογίες για σχετικά θέματα. Τρανό παράδειγμα της «αριστείας» αποτελεί ρύθμιση για το Κτηματολόγιο σε τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, αν και η αρμοδιότητα έχει μεταφερθεί πλέον από το ΥΠΕΝ στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρά το ότι ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Μία κυβέρνηση αλαλούμ», όπως σημείωσε, «που φτάνει να τροποποιεί σήμερα ακόμη και νόμους που ψήφισε τον προηγούμενο μήνα».

Ειδικότερα για τις τροπολογίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Σ. Φάμελλος σχολίασε:

Άρθρο 66, άλλη μία παράταση στην παράταση αναστολής αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Κανένα θεσμικό πλαίσιο εδώ και δυόμιση χρόνια για την αποθήκευση ΑΠΕ παρότι είναι αναγκαία για την πράσινη ενέργεια.

Άρθρο 68, η πέμπτη κατά σειρά τροποποίηση της διάταξης για τη συμμετοχή των ενεργειακών κοινοτήτων σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, με την τελευταία να έχει γίνει στα τέλη Οκτωβρίου 2021.

Το άρθρο 69 αναφέρεται σε παλαιότερα οφειλόμενα ποσά για Χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενώ όμως αποδεικνύεται ότι, παρά την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών μας, η κυβέρνηση ΝΔ δε θα μειώσει ποτέ τα ΥΚΩ για τους καταναλωτές.

Με το άρθρο 70 η κυβέρνηση τακτοποιεί παλαιές αυθαιρεσίες αλλά το ερώτημα είναι γιατί σβήνει τα πρόστιμα.

Στο άρθρο 71, ενώ ο κος Μητσοτάκης έλεγε πριν από έναν χρόνο, μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» που βύθισε στο σκοτάδι για μέρες τη βόρεια Αθήνα, ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα αρμοδιότητας για το κλάδεμα των δέντρων, φέρνει τώρα διάταξη που προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να κάνει εργασίες ακόμη και χωρίς να απαντήσει η δασική υπηρεσία. Αντί λοιπόν να λύσει το θέμα συνεργασίας και στελέχωσης των υπηρεσιών για να γίνεται έγκαιρα το κλάδεμα, έρχεται ένα χρόνο μετά για να πει ότι παρακάμπτει το πρόβλημα. Και ακόμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει ότι είναι ελλιπής η διάταξη.

Στο άρθρο 72 εισάγεται αδιαφάνεια στη διαχείριση του «πράσινου» τέλους στο πετρέλαιο κίνησης, στο χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση ΝΔ για να καλύψει το έλλειμα, την τρύπα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ που δημιούργησε η πολιτική της.

Με το άρθρο 73 παρατείνεται η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.). για ένα χρόνο, χωρίς να ξέρουμε τι κρύβεται από αυτήν την παράταση.

Στο άρθρο 76 έρχεται η κυβέρνηση με την επίκληση του επείγοντος να εξαιρέσει μόνιμα από τις διαδικασίες διαγωνισμών τα έργα πρόληψης, καθαρισμού δασών. Πρόκειται για σοβαρή παράβαση των κανόνων διαφάνειας και οδηγεί σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος με τη βούλα.

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στη ρύθμιση του άρθρου 146 όπου εισάγεται μία ρύθμιση με σοβαρότατο θέμα αδιαφάνειας. «Η κυβέρνηση έρχεται με άρθρο νόμου να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις συμβάσεις ανάθεσης έργων που έκανε η Πολιτική Προστασία για να καθαριστούν τα δάση, πριν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει με Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Έχουμε καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το θέμα και ζητάμε να κατατεθούν οι εν λόγω συμβάσεις γιατί υποκρύπτεται σοβαρή διασπάθιση δημοσίου χρήματος και έχουν αποκρύψει τις συμβάσεις από τη Βουλή. Και τώρα έρχεται να νομιμοποιήσει συμβάσεις εκ των υστέρων κάτι το οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα παραβίασης της νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής!».

Τέλος στο άρθρο 77 «η κυβέρνηση, επτά ημέρες πριν εφαρμοστεί το περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης, τροποποιεί τα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται και αφαιρεί τη σήμανση που είναι μία σημαντική πληροφορία για τον καταναλωτή. Δηλαδή ανατρέπετετους κανόνες της αγοράς και αλλάζετε προβλέψεις οδηγιών, κάτι που επίσης έχει εντοπίσει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Τόσο άριστοι είστε που αλλάζετε ένα νόμο για τον οποίο ήρθατε πριν ενάμιση χρόνο στη Βουλή για να μας πείτε ότι θα προετοιμαστεί η αγορά. Και λίγες μέρες πριν αλλάζετε τις ρυθμίσεις και θα δημιουργήσετε ένα πλήρες μπάχαλο!».

Έκλεισε την ομιλία του με αναφορά σε τροπολογία του ΥΠΕΝ για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση δηλαδή των λογαριασμών ρεύματος: «Η νέα τροπολογία δεν περιλαμβάνει τίποτα για ρύθμιση και έλεγχο της αγοράς, τίποτα για να μην υπάρχει αισχροκέρδεια, τίποτα για να λειτουργήσει η προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην Ελλάδα, καμία μέριμνα για τους επαγγελματίες, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, για τους ΟΤΑ. Δεν έχετε ακόμη τίποτα να πείτε για το διάστημα από τον Ιανουάριο 2022 και μετά που, ενώ οι τιμές αυξάνονται συνέχεια όλο και περισσότερο, θα παύσετε την όποια οριζόντια επιδότηση δίνεται στους οικιακούς καταναλωτές. Τίποτα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τίποτα όμως και για απαγόρευση των ρευματοκοπών στα νοικοκυριά, όπως σάς έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άρα και αυτή η τροπολογία αποδεικνύει την ανεπάρκειά σας. Και είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ότι πρέπει να τελειώσει η θητεία αυτής της ακατάλληλης και επικίνδυνης κυβέρνησης».​

Θ. Φωτίου: Το ν/σ του υπ. Υγείας αποδεικνύει ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν εν γνώσει τους  έναν προϋπολογισμό ψευδή και ανεφάρμοστο

Μιλώντας στην Ολομέλεια, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Υγείας με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του covid 19, η Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν εν γνώσει τους  έναν προϋπολογισμό ψευδή και ανεφάρμοστο, που στηριζόταν  στην παραδοχή ότι η πανδημία τελείωσε το 2021. Με τα 37 άρθρα παρατάσεων η κυβέρνηση μεταθέτει το τέλος της πανδημίας για τις 31/3/2022, όταν η παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εγχώρια πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο.

Έχουμε 20.000 νεκρούς, διπλάσια θνησιμότητα από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. ανά εκατομμύριο κατοίκων, το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του σε διαρκή κατάρρευση. Όμως ο Πρωθυπουργός, επιμένει να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαφανίζει την έρευνα Τσιόδρα –Λύτρα και αδιαφορεί για τους εργαζόμενους που σώζουν ζωές.

Στο σημείο αυτό η βουλευτής επισήμανε ότι στο ψηφισμένο πριν 12 μέρες ελάχιστο επίδομα για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας θα πρέπει να περιληφθούν και οι εργαζόμενοι  των  δημόσιων και δημοτικών δομών πρόνοιας και φροντίδας στην κοινότητα, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ). Και οι εργαζόμενοι αυτοί δίνουν δυο χρόνια τώρα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή τη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Επίσης ρώτησε αν το άρθρο 59 για την παράταση συμβάσεων καθαριότητας με το Υπ. Οικονομικών ισχύει και για τις 13 καθαρίστριες του Υπουργείου που είχαν συμβάσεις  εργασίας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι ούτε για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί το ένα στα τρία νοικοκυριά αναφέρει κάτι το Σ/Ν. Αδιαφορεί η κυβέρνηση που την τελευταία εβδομάδα είχαμε 12 νεκρούς από πυρκαγιές σε σπίτια, ενώ έχει απορρίψει πολλές φορές την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύνδεση κομμένων παροχών, ρύθμιση οφειλών μετά το ‘22 και παροχή δωρεάν 300 kw ανά νοικοκυριό, όπως και τις προτάσεις για  μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, και  αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Γι αυτό ζητάμε εκλογές τώρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να σταματήσει, με μια  προοδευτική κυβέρνηση, η ραγδαία φτωχοποίηση του ελληνικού λαού από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί επίσης πολύ πρόσφατους νόμους της ΝΔ, με τρόπο που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Όπως το άρθρο 39 που τροποποιεί νόμο ψηφισμένο πριν 16 μόλις μέρες, για να κατασιγάσει την αγανάκτηση και την κατακραυγή της κοινωνίας.

Γιατί  ο νόμος  4865 της 4ης Δεκεμβρίου ’21 καταργεί  διάταξη του εμβληματικού νόμου 4368/16 του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε δικαίωμα στους ανασφάλιστους να  συνταγογραφούν, όπως και οι ασφαλισμένοι, εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες σε ιδιώτες γιατρούς. Παραπέμπει έτσι τους ανασφάλιστους, ανάπηρους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ασφαλιστικές οφειλές, αποκλειστικά σε δημόσιες δομές υγείας οι οποίες σήμερα είναι αποκλεισμένες από τον covid, ακόμη και για τις διαγνώσεις που απαιτούνται για να εξετασθεί κάποιος από τα ΚΕΠΑ.

Αντί η ΝΔ να καταργήσει αυτή τη διάταξη, δίνει στον υπουργό υγείας το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για εξαιρέσεις ομάδων, φαρμάκων και εξετάσεων. Η αποθέωση της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων!

Το Σ/Ν περνά και πολλές, άσχετες με την πανδημία, παρατάσεις. Όπως την παράταση, έως 30/6/22, της υποχρέωσης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών να συμμορφωθούν με τον καινούργιο κανονισμό πυρασφάλειας και προσβασιμότητας, όπως ορίζει το ΠΔ99/17.

Επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν 95 εκατομμύρια για να προσαρμοστούν οι δήμοι και μια μόνο ετήσια  παράταση έως τον Αύγουστο του 2019. Η ΝΔ πάγωσε τις εκταμιεύσεις και δίνει διαρκείς παρατάσεις, όταν είναι γνωστό ότι η πυρασφάλεια είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για βρέφη και νήπια. Α; προσέξει η κυβέρνηση. Η παιδική προστασία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά παιχνίδια..

Και η βουλευτής κατέληξε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο.