Facebooktwitter

Μετά από μια σχετικά ήρεμη Κυριακή, σε διάφορες ουκρανικές πόλεις ακούστηκαν αργά το βράδυ αντιαεροπορικές σειρήνες και λίγο αργότερα άρχισε να γίνεται γνωστό ότι ξεκίνησαν τα ρωσικά χτυπήματα – Από Δευτέρα ο νέος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, στην Κωνσταντινούπολη – Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του σε ρώσους δημοσιογράφους

Τη σχετική ηρεμία διαδέχθηκε ο γνώριμος πλέον στους Ουκρανούς ήχος των σειρήνων το βράδυ της Κυριακής, ενώ ακολούθησαν, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, χτυπήματα στις πόλεις Λουτσκ, Ρίβνε, Ζίτομιρ και στο Κίεβο. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται από τη Δευτέρα στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσει, το πιθανότερο την Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη.

Αναλυτικότερα, μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις της Κυριακής: 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποστασιοποιήθηκε από την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στην Πολωνία το Σάββατο, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να απομακρυνθεί ο Πούτιν από την εξουσία (κάτι που και το αμερικανικό Πεντάγωνο προσπαθεί να ανασκευάσει) ενώ τον αποκάλεσε «χασάπη».

Ο Ζελένσκι είπε σε ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων ότι η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά αυτό θα πρέπει να εγγυηθεί από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Η συνέντευξη Ζελένσκι σε ρώσους δημοσιογράφους (αγγλικοί υπότιτλοι)

Το Κρεμλίνο είπε ότι «δεν εναπόκειται στον πρόεδρο των ΗΠΑ και στους Αμερικανούς να αποφασίσουν ποιος θα παραμείνει στην εξουσία στη Ρωσία», καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποχωρήσουν από τα σχόλια του Μπάιντεν περί «αλλαγής καθεστώτος» στη Ρωσία

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τις ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και τροφίμων, καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για 13 ώρες για να σβήσουν τη φωτιά στη δυτική πόλη Λβιβ μετά από πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τη Δύση να παραδώσει στρατιωτικό υλικό που «μάζεψε σκόνη» στα αποθέματα, λέγοντας ότι η χώρα του χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης. «Περιμέναμε ήδη 31 ημέρες», είπε. «Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμα η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;».

Η Ουκρανία έκανε τη σημαντικότερη ως τώρα αντεπίθεσή της  καθώς ανακατέλαβε την πόλη Τρόστιανετς, ξεμπλοκάροντας έναν δρόμο ανεφοδιασμού από την πολιορκημένη περιφερειακή πρωτεύουσα, Σούμι, προς την Πολτάβα.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι τουλάχιστον 1.119 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.790 τραυματίστηκαν στον πόλεμο μέχρι σήμερα, με 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων το φύλο ήταν ακόμη άγνωστο, μεταξύ των νεκρών. Τα αληθινά νούμερα είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερα, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Δυτικοί αξιωματούχοι διακινούν το σενάριο ότι ο Πούτιν θα ήθελε μια διαίρεση στην Ουκρανία στο πρότυπο της Κορέα – που χωρίστηκε σε βόρεια και νότια κατά μήκος του 38ου παραλλήλου βόρεια από το 1945 έως το 1950, και έχει χωριστεί από το 1953 κατά μήκος της στρατιωτικής γραμμής οριοθέτησης.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις σε liveblog: