Facebooktwitter

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβαρύνει την κατάσταση και βρίσκει την Ελλάδα αδύναμη και ευάλωτη, με ευθύνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λογαριασμοί που παραλαμβάνονται μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν καταναλώσεις και τιμολόγια προ της Ουκρανικής κρίσης, και έχουν ξεκάθαρη υπογραφή «Κυριάκος Μητσοτάκης»», τονίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Kontranews» της Κυριακής και στο δημοσιογράφο, Χρήστο Κυμπιζή.

Σχολιάζει την πολιτική της ΝΔ για τη ΔΕΗ σε αντιπαραβολή με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το σχέδιο δυσφήμισης της ΔΕΗ από τη ΝΔ αποτέλεσε δικαιολογία για το ξεπούλημά της και την τακτοποίηση δεκάδων γαλάζιων παιδιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκλητική αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου που φτάνει στα 360.000 ευρώ, για το επίτευγμά του να χάσει το Δημόσιο μετά από 71 χρόνια την πλειοψηφία στη ΔΕΗ. Η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στρατηγικής σημασίας για να επιτελέσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, δηλαδή προσιτές τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και σήμερα στην Ευρώπη ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για τον δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές εταιρείες, όπως πρότεινε και ο κ.Μακρόν στη Γαλλία. Μία προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει ακόμα και τα σημερινά δικαιώματα του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ως ρυθμιστή στη λήψη αποφάσεων, ώστε να μην επιτρέπει παιχνίδια αισχροκέρδειας αλλά και να μειώσει το κόστος ρεύματος με αξιοποίηση του λιγνίτη σε ένα ποσοστό 20% της ημερήσιας κατανάλωσης προσωρινά, χωρίς να υποχωρούμε από τους στόχους για το κλίμα. Αυτά που ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει».

Σχετικά με τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών στην αγορά ενέργειας, δέσμευση στην οποία σύρθηκε ο κος Μητσοτάκης, σχολίασε: «Μετά από 8 μήνες  ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ακραίοι λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων οφείλονται στο ότι ο ίδιος επέτρεψε ουρανοκατέβατα κέρδη στις εταιρείες ενέργειας, όπως είχε από την αρχή επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ερώτημα όμως παραμένει… Γιατί δεν επιβάλει τώρα όριο κέρδους και πλαφόν στη χονδρεμπορική ενέργειας όπως προτείνει και η Κομισιόν; Μήπως δεν θέλει τελικά να ελέγξει την αγορά ενέργειας;».

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο Σ. Φάμελλος σημειώνει: «Η αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα της κυβέρνησης με τη βοήθεια της λίστας Πέτσα ​προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα. Όμως χρέος μας είναι να μετατρέψουμε το ενδιαφέρον του κόσμου σε εμπιστοσύνη».

Για τις εκλογές σημειώνει ότι όσο πολλαπλασιάζονται τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα αδιέξοδα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι εκλογές γίνονται επείγουσα αναγκαιότητα. «Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο!».

Σχετικά τέλος με την προοπτική σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης δηλώνει: «Η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Η λαϊκή απαίτηση για μία προοδευτική κυβερνητική λύση και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο καταλύτης για την προοδευτική συνεργασία μετά τις εκλογές».

Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε:

«Μετά από 8 μήνες  ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ακραίοι λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων οφείλονται στο ότι ο ίδιος επέτρεψε ουρανοκατέβατα κέρδη στις εταιρείες ενέργειας…»

Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, ώστε να βοηθηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Φυσικά δεν θα έκανε όσα επέλεξε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 κατά περίπου 20%, η αισχροκέρδεια στην οποία συμμετέχει και η ΔΕΗ από το 2020 και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας χωρίς έλεγχο, ούτε θα έβαζε πλάτη στο καρτέλ που λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ασυλία από την κυβέρνηση.

Η πρότασή μας είναι: έλεγχος της αγοράς ενέργειας με περιορισμό των άδικων υπερκερδών στη χονδρεμπορική, αναδρομική φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών και επιστροφή τους στους καταναλωτές, υποχρεωτικά σταθερά διμερή συμβόλαια παραγωγών-παρόχων και βιομηχανίας, ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και παρεμβάσεις μείωσης των τιμών, αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με αξιοποίηση του λιγνίτη για την τρέχουσα περίοδο και μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο, με ενίσχυση ιδίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αποθήκευσης. Μέτρα που προτείνονται και από την Κομισιόν, αλλά δεν εφαρμόζει ο κ.Μητσοτάκης.

Είναι εφικτό να περάσει η ΔΕΗ εξ’ ολοκλήρου υπό δημόσιο έλεγχο; Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι εσείς τη ζημιώσατε πολύ…

Το σχέδιο δυσφήμισης της ΔΕΗ από τη ΝΔ αποτέλεσε δικαιολογία για το ξεπούλημά της και την τακτοποίηση δεκάδων γαλάζιων παιδιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκλητική αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου που φτάνει στα 360.000 ευρώ, για το επίτευγμά του να χάσει το Δημόσιο μετά από 71 χρόνια την πλειοψηφία στη ΔΕΗ.

Η ΝΔ ενοχλείται από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τον νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, κράτησε τον δημόσιο έλεγχο σε ΔΕΗ και δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου και δεν επέτρεψε να  υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2015-2019. Δεν γνωρίζω χρεοκοπημένες εταιρείες που να μειώνουν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον δανεισμό τους και να αυξάνουν αντίστοιχα τις επενδύσεις.

Η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ είναι στρατηγικής σημασίας για να επιτελέσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο, δηλαδή προσιτές τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και σήμερα στην Ευρώπη ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση για τον δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές εταιρείες, όπως πρότεινε και ο κ.Μακρόν στη Γαλλία.

Μία προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει ακόμα και τα σημερινά δικαιώματα του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ως ρυθμιστή στη λήψη αποφάσεων, ώστε να μην επιτρέπει παιχνίδια αισχροκέρδειας αλλά και να μειώσει το κόστος ρεύματος με αξιοποίηση του λιγνίτη σε ένα ποσοστό 20% της ημερήσιας κατανάλωσης προσωρινά, χωρίς να υποχωρούμε από τους στόχους για το κλίμα. Αυτά που ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει.

Ποιος ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την ακρίβεια; Οι διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση, ο πόλεμος;

Οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στην ακρίβεια της χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ευρώπη τον Αύγουστο, τον Νοέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς και η αναφορά του Καθηγητή του ΕΜΠ, Π. Κάπρου, τον Οκτώβριο του 2021 σε ουρανοκατέβατα, άδικα δηλαδή, κέρδη παραγωγών ρεύματος, αποδεικνύουν ότι τα αίτια για την ακρίβεια στο ρεύμα είναι ενδογενή, όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει η κυβέρνηση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβαρύνει την κατάσταση και βρίσκει την Ελλάδα αδύναμη και ευάλωτη, με ευθύνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λογαριασμοί που παραλαμβάνονται μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν καταναλώσεις και τιμολόγια προ της Ουκρανικής κρίσης, και έχουν ξεκάθαρη υπογραφή «Κυριάκος Μητσοτάκης».

Πώς κρίνετε την παραδοχή Μητσοτάκη στη Βουλή για τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών;

Μετά από 8 μήνες  ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ακραίοι λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων οφείλονται στο ότι ο ίδιος επέτρεψε ουρανοκατέβατα κέρδη στις εταιρείες ενέργειας, όπως είχε από την αρχή επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν παρουσίασε όμως κανένα εργαλείο φορολόγησής τους, ούτε πώς θα επιστρέψουν αυτά στους καταναλωτές.

Και πάλι προσπάθησε να παραπλανήσει τους πολίτες με δικαιολογίες για εισηγήσεις της ΡΑΕ και διερεύνηση ισολογισμών. Το ερώτημα όμως παραμένει… Γιατί δεν επιβάλει τώρα όριο κέρδους και πλαφόν στη χονδρεμπορική ενέργειας όπως προτείνει και η Κομισιόν; Μήπως δεν θέλει τελικά να ελέγξει την αγορά ενέργειας;

Παρά τις φιλολαϊκές θέσεις που εκφράζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται δημοσκοπικά αδύναμος… Για ποιον λόγο;

Αυτό που προκύπτει με βεβαιότητα από όλες τις δημοσκοπήσεις είναι η κάμψη της ΝΔ και η αντίδραση των πολιτών στις πολιτικές της για την ακρίβεια, την πανδημία, κλπ.

Εμείς διαπιστώνουμε, από τους πολίτες και τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, ότι η κοινωνία πλέον κοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα της κυβέρνησης με τη βοήθεια της λίστας Πέτσα προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα. Όμως χρέος μας είναι να μετατρέψουμε το ενδιαφέρον του κόσμου σε εμπιστοσύνη.

Βλέπετε εκλογές σύντομα;

Όπως άθελά του επιβεβαίωσε ο κ. Πέτσας, η ΝΔ, παρότι ετοίμαζε εκλογές, δεν θα τις προκηρύξει γιατί φοβάται την αποδοκιμασία των πολιτών. Για τη Δεξιά πάντα ήταν προτεραιότητα το εκλογικό της συμφέρον.

Όσο πολλαπλασιάζονται τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα αδιέξοδα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι εκλογές γίνονται επείγουσα αναγκαιότητα. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάει εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο!

Πιστεύετε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με εσάς και το ΚΙΝΑΛ -ίσως και με το ΜέΡΑ25- θα ήταν εφικτή; Σας ρωτάω διότι οι κόντρες σας με αυτά τα κόμματα στο παρελθόν ήταν ιδιαιτέρως έντονες…

Η συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές είναι κοινωνική αναγκαιότητα.

Η χώρα μας έχει ανάγκη μία σταθερή δημοκρατική διακυβέρνηση για να κλείσουμε την πόρτα σε αυτή την καταστροφική Δεξιά που θεωρεί το κράτος λάφυρο και την χαρακτηρίζουν  η οικογενειοκρατία, τα ρουσφέτια και το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία.

Η λαϊκή απαίτηση για μία προοδευτική κυβερνητική λύση και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο καταλύτης για την προοδευτική συνεργασία μετά τις εκλογές.​