Facebooktwitter
Η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα για την ακρίβεια, χωρίς να περιμένει συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ.

Μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα ακρίβειας και με την ενεργειακή κρίση να έχει κορυφωθεί έπειτα και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα, χωρίς να περιμένει συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ.

  • Οι Έλληνες πολίτες βλέπουν την ακρίβεια να καλπάζει και την αγοραστική δύναμη του μισθού τους να μειώνεται, την ίδια στιγμή που ορισμένες συγκεκριμένες εταιρείες Ελλήνων ολιγαρχών (είναι της μόδας ο όρος…) κερδοσκοπούν ασύστολα.

Υπάρχουν και τα ερωτήματα:

  • Γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός αδιαφορεί και φαίνεται να κρύβεται συνεχώς (όχι μόνο τα τριήμερα…); Γιατί καλύπτεται είτε πίσω από την Κομισιόν, είτε από τον χαρακτηρισμό των κρίσεων ως παγκόσμιων φαινομένων, για να δικαιολογήσει την απραγία του και την κραυγαλέα διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης; Μήπως πρόκειται για μια ακόμα συνειδητή επιλογή ενίσχυσης των ολίγων σε βάρος των πολλών;

Μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα ακρίβειας και με την ενεργειακή κρίση να έχει κορυφωθεί έπειτα και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα, χωρίς να περιμένει συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ. Μέτρα όπως εκείνα που υιοθετούν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και αφορούν τη φορολόγηση των υπερκερδών εταιριών και παρεμβάσεις σε κερδοσκοπικές τάσεις που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα.

Τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά μας και ο κ. Μητσοτάκης ενεργεί και συμπεριφέρεται σαν να μην αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, κάνοντας πολιτική με φτηνούς επικοινωνιακούς όρους.Οι προοδευτικοί ηγέτες Ισπανίας-Πορτογαλίας διεκδίκησαν και πέτυχαν μέτρα μείωσης της τιμής ρεύματος την ίδια στιγμή ο κ.Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου για να βγει η χώρα μας κερδισμένη από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, να μην έχει την αίσθηση του κατεπείγοντος στη δράση της και να διαχειρίζεται αφ’ υψηλού μια κρίσιμη συγκυρία για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι εκατομμύρια των συμπολιτών μας έχουν χτυπηθεί από την ακρίβεια και δεν μπορούν ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ενεργειακά κόστη. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα αφορά τόσο τους μισθωτούς, όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, αλλά βέβαια και τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Αφορά όλο τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός διστάζει να παρέμβει στην εσωτερική αγορά, διστάζει να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία, εφευρίσκοντας φτηνές δικαιολογίες. Δεν ασχολείται με τα προκλητικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, την οποία έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει, αδιαφορώντας για ένα υπερκέρδος 1.7 δισ. ευρώ μέσα στο οκτάμηνο. Την ίδια στιγμή, απέναντι σε αυτές τις κερδοσκοπικές ενέργειες, συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και να μην στηρίζει έμπρακτα, όπως θα όφειλε, τους καταναλωτές.

Ξεπερνά, λοιπόν, κάθε λογική, η αδράνεια της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν στην ενέργεια και στην εκρηκτική ακρίβεια, από την οποία δεν πρόκειται να ξεφύγουμε γρήγορα. Το ερώτημα όμως είναι όχι μόνο πότε θα ξεφύγουμε από την ακρίβεια, αλλά πως θα ξεφύγουμε, όταν στο τιμόνι του τόπου βρίσκεται μια κυβέρνηση που σκέφτεται μόνο για τους λίγους, όντας παγερά αδιάφορη για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

(Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής)