Facebooktwitter

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είχε πολεμήσει την πανδημία, επιλέγοντας εξαρχής την ουσιαστική, πολυεπίπεδη και ισχυρή ενίσχυση του δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας, του ΕΣΥ και των ανθρώπων του», επεσήμανε η Δ. Αυγέρη, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε συνέντευξή της

Συνέντευξη της Δώρας Αυγέρη στην Κυριακάτικη KONTRA και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή

1. Πιστεύετε πως θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis;

Μα η αλήθεια είναι γνωστή. Η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis δεν είναι το παραμύθι του συστήματος Μητσοτάκη. Η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis βρίσκεται στον αντίποδα των όσων λέει και πράττει αυτό το σύστημα. Είναι, μάλιστα, συνταρακτικές οι τελευταίες αποκαλύψεις για τον ρόλο που έπαιξε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νικόλαος Μανιαδάκης. Για τις πιέσεις που δέχθηκε να αλλάξει τις καταθέσεις του και να αντιστρέψει την αλήθεια, για το πώς ενορχηστρώθηκε από τους πρωτεργάτες του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου η συγκάλυψη του σκανδάλου και μετατράπηκε σε δήθεν σκευωρία. Αυτές οι αποκαλύψεις δίνουν απάντηση και στο γιατί διώκονται οι δημοσιογράφοι και οι  εισαγγελείς που αποκάλυψαν ή διερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis. Γιατί ακριβώς αναζήτησαν και υπηρέτησαν την αλήθεια.

2. Η κυβέρνηση σκοπεύει να άρει εντελώς τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και να καταργήσει τα πιστοποιητικά. Όλα αυτά, ενώ πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα… Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είχε πολεμήσει την πανδημία, επιλέγοντας εξαρχής την ουσιαστική, πολυεπίπεδη και ισχυρή ενίσχυση του δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας, του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η μοναδική αποτελεσματική στρατηγική απέναντι στις πανδημίες. Επιλογή σταθερή και αταλάντευτη της σημερινής κυβέρνησης ήταν -με πρόσχημα την πανδημία- να προστατέψει και στη συνέχεια να προμοτάρει ένα μάτσο κρατικοδίαιτους ιδιώτες από το πελατειακό δίκτυο του κ. Μητσοτάκη: κλινικάρχες, εργολάβους, μεγάλους ομίλους, πολιτευτές και πάσης φύσεως προσκολλημένους στη Μαξίμου Α.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κορόιδευε τον κόσμο μιλώντας για τελευταία μίλια, ούτε θα τιμωρούσε πολίτες προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί κοινωνικές συναινέσεις και τις πετυχαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με κρίσιμες αντιστάσεις και παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση ΝΔ- Μητσοτάκη αφήνει το μέλλον της χώρας να το «αυτορρυθμίζουν» οι αγορές με το αζημίωτο. Κάπως έτσι περιμένει η κυβέρνηση την πανδημία να λήξει απλώς από μόνη της. Όμως, η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι συλλογική υπόθεση, απαιτεί αίσθημα δημοσίου συμφέροντος και προϋποθέτει τεχνοκρατική και διαχειριστική επάρκεια. Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα διαθέτει. Αντιθέτως, δεν τα διαθέτει η ΝΔ. Το μόνο που της περισσεύει είναι οι νεοφιλελεύθερες εμμονές. Όλα αυτά μέχρι στιγμής έχουν  κοστίσει τραγικά στη χώρα, σε όλα τα μέτωπα.

3. Συνολικά, ποιες είναι οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην Υγεία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι εκείνος ο πολιτικός χώρος που εγγυάται την καθολική, δωρεάν δημόσια υγεία. Είναι το ανάχωμα απέναντι σε εκείνους που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο, συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΥ. Είναι η αριστερά που υπερασπίζεται την κοινωνία ξεκινώντας από τα κάτω. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανοίγει δημόσια νοσοκομεία, δεν κλείνει. Προγραμματίζει δημόσιες πολιτικές υγείας χωρίς να βλέπει τους ασθενείς ως πελάτες και την ασθένειά τους ως ευκαιρία για υπερκέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει πως η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό που δεν ζυγίζεται με τους κανόνες της ακανόνιστης αγοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αγοραία πολιτική δύναμη όπως η ΝΔ. Είναι κοινωνική δύναμη προόδου και μέσα απ’ αυτήν την κοσμοθέαση μετρά βήματα και προχωρά.

4. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο;

Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και βάζει τις προϋποθέσεις για μια εμβληματική πολιτική αλλαγή που θα κριθεί όχι ως αγώνας ταχύτητας αλλά ως αγώνας αντοχής. Όλες οι μέρες που προηγούνται του συνεδρίου και οι μέρες που έπονται σχηματοποιούν μια πορεία νίκης για τις αριστερές, προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις της κοινωνίας, που αρνούνται να υποταχθούν στις κυνικές και απάνθρωπες μπίζνες του κ. Μητσοτάκη. Το συνέδριό μας είναι άλλο ένα βήμα για την επαναφορά της ελληνικής κοινωνίας στη λεωφόρο της ελπίδας. Με την επίγνωση των δυσκολιών και την εμπειρία πλέον που έχει συσσωρευτεί από την κυβερνητική μας θητεία, τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το είναι μας στην υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης. Για να απεγκλωβιστούν επιτέλους οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι από τη μέγγενη της ακρίβειας, να βγάλουν τη θηλιά που τους έχει σφίξει στον λαιμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα golden boys του, τα καρτέλ της αγοράς και όλοι αυτοί οι απίθανοι που σέρνουν τη χώρα στην καταστροφή και τη διεθνή απαξίωση, πάνω που έκανε να συνέλθει από τη μνημονιακή περιπέτεια που οι ίδιοι την έβαλαν δέκα χρόνια πριν.

5. Οι εσωκομματικές διάφορες και διαφωνίες θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την απαιτούμενη ενότητα στο εσωτερικό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, που αποκτά συνοχή μέσα από διάλογο. Η ΝΔ είναι εξαρτημένη από την εξουσία, τη μοναδική συγκολλητική ουσία που διαθέτει. Στα δημοκρατικά, προοδευτικά κόμματα υπάρχουν θέσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις. Στη ΝΔ υπάρχει η αποσύνθεση. Το σύστημα Μητσοτάκη σαπίζει. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να καταστρέψει όποιο υγιές κομμάτι του αστικού κόσμου έχει απομείνει. Η Αριστερά ανασυντάσσεται και οργανώνεται, ανιχνεύοντας τις νέες δυναμικές και τάσεις της ελληνικής κοινωνίας και του κόσμου. Η Αριστερά συμβαδίζει με τους νέους, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον εδώ και τώρα. Αντιθέτως, η ελληνική Δεξιά δεν έχει τίποτε να πει για το πώς θα γίνουν καλύτερες οι ζωές μας. Την νοιάζει μόνο η αναπαραγωγή της εξουσίας της.

6. Ζητάτε εκλογές, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά 8-10 μονάδων… Τι σας κάνει να είστε αισιόδοξοι;

Σκεφτείτε ότι ήδη δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη διαφορά στις 5-6 μονάδες. Με αυτόν τον ρυθμό φθοράς, κάθε επόμενη μέρα είναι μια μέρα ήττας για τη ΝΔ. Η σοβαρή, μετρημένη και ουσιαστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αντιπολίτευση σύντομα θα φέρει στη διακυβέρνηση της χώρας αυτό που έλειψε τα τελευταία χρόνια από τα δημόσια πράγματα: ασφάλεια και σταθερότητα, ανθρωπιά και δημοκρατία.