Facebooktwitter

Είναι δεδομένο πως υπάρχει ζήτημα με την λειτουργία της ενημέρωσης στην Ελλάδα το 2022, είτε μέσω της επήρειας των λιστών Πέτσα, είτε μέσω εκβιασμών και ωμών παρεμβάσεων από το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου.

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην “ΑΥΓΗ της Κυριακής” (23.04.2022) και στο δημοσιογράφο Σπύρο Ραπανάκη

 – Μια εβδομάδα μετά το συνέδριο, ποιος είναι ο απολογισμός;

Ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο και επιτυχημένο συνέδριο του οποίου η προετοιμασία σε επίπεδο διαλόγου και επεξεργασιών διήρκεσε μήνες. Το ενδιαφέρον των φίλων και αντιπάλων για τις εργασίες του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος της αριστεράς σε εκλογική επιρροή ήταν ζωηρό στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ιδιαίτερα στη ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει να έχασαν λεπτό, ενώ είναι βέβαιο πως έχασαν τον ύπνο τους. Όχι άδικα.

Συμμετείχαν 5500 χιλιάδες σύνεδροι από κάθε γωνιά της χώρας, επιβεβαιώνοντας τον πλούτο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε στελέχη, ιδέες και προτάσεις. Τόσο στην ολομέλεια, όσο και στις δεκάδες παράλληλες θεματικές συζητήσεις, ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν ελεύθερα και δημόσια. Έτυχαν κάθε δυνατής επεξεργασίας και πλέον αποτελούν πολύτιμη συμβολή στην περαιτέρω πορεία μας. Μέσα από αυτό το κορυφαίο γεγονός διαλόγου, ενότητας και συσπείρωσης εκπέμψαμε ξεκάθαρα μηνύματα αυτοπεποίθησης, αγώνα και νίκης. Βαδίζουμε μπροστά, με νέα δυναμική, ανταποκρινόμενοι στις αντικειμενικές και πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας για το νέο ξεκίνημα με προοδευτικό πρόσημο.

– θεωρείτε ότι η δυναμική του συνεδρίου πυκνώνει τις πολιτικές εξελίξεις;

Στο συνέδριό μας, «έπεσαν στο τραπέζι» με τον πλέον σαφή και ανοιχτό τρόπο, οι 5+1 προγραμματικές προτεραιότητες που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι 5500 σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα το κείμενο των Θέσεών μας. Αυτές είναι οι βάσεις για τις αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις σε μια προοδευτική ατζέντα. Είναι ευθύνη όλων όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικές δυνάμεις» να απαντήσουν στο ερώτημα για το ποιο μοντέλο διακυβέρνησης προτιμούν για την κοινωνία και τη χώρα. Από τη μια είναι το (προ)χθες της ΝΔ. Ταξική μονομέρεια, γενικευμένη φτώχεια για τους πολλούς και πελατειακό κράτος για ελάχιστους. Καταστολή, αυταρχισμός, διαρκή φθορά των δημοκρατικών θεσμών και περιστολή των δικαιωμάτων. Διαρκής υποχώρηση της ηθικής και του δικαίου και «κλείσιμο του ματιού» στο σκληρό δεξιό ακροατήριο, το οποίο αποτελεί συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος και οργανικό μέρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που βυθίζεται ταχύτατα και τίποτα δε δείχνει πως θα διστάσει να συμπαρασύρει στον κατήφορό της και τη χώρα. Όποιος, λοιπόν, προφασιζόταν πως δεν καταλάβαινε ή παρίστανε πως δεν άκουγε το κάλεσμα συστράτευσης για την ήττα της συντήρησης και τη συγκρότηση μιας νέας, προοδευτικής διακυβέρνησης, πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία.

– Σας ανησυχεί η εσωστρέφεια; Θεωρείτε ότι έχει διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος; Πώς σχολιάζετε την εικόνα έντασης που κυριάρχησε στα περισσότερα ΜΜΕ;

Είναι δεδομένο πως υπάρχει ζήτημα με την λειτουργία της ενημέρωσης στην Ελλάδα το 2022, είτε μέσω της επήρειας των λιστών Πέτσα, είτε μέσω εκβιασμών και ωμών παρεμβάσεων από το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Δημοσιογράφοι διώκονται και παρακολουθούνται γιατί τολμούν να σκεφθούν πως μπορούν να ελέγξουν τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Ποιος περίμενε, λοιπόν, πως θα αναδεικνύονταν, έτσι εύκολα και απλά, σημαντικές ομόφωνες αποφάσεις μας, όπως αυτές στο κείμενο των θέσεών μας, ή στην ποσόστωση φύλου στο 50%; Το μόνο αναμενόμενο ήταν να θέλουν οι πολιτικοί αντίπαλοί μας να παρουσιάσουν το συνέδριό μας ως …ρωμαϊκή αρένα. Άλλωστε, στην παρακμή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αυτό ήταν το μέσο για να ξεχάσουν οι «πληβείοι» την μιζέρια τους και τα …χάλια του αυτοκράτορα.

Πώς μπορούν, άλλωστε, να καταλάβουν στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, το πώς ένα μέλος μπορεί να λάβει τον λόγο και να διαφωνήσει με τις θέσεις του Προέδρου του κόμματος, μπροστά μάλιστα στον ίδιο; Πώς να το κάνουμε; Είναι αλλιώς να είσαι σύνεδρος και μέλος στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ! Σύντομα και μετά τις αλλαγές που θα επικυρωθούν και στις 15 Μαΐου, το κόμμα μας θα είναι ακόμη πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανοιχτό, ένα κόμμα των μελών του, κόμμα για την κοινωνία και τις ανάγκες της. Στο συνέδριό μας απευθυνθήκαμε πρωτίστως στην κοινωνία. Το μήνυμα που βγήκε από τις εργασίες μας είναι ξεκάθαρα μήνυμα εξωστρέφειας. Το άνοιγμά μας στην κοινωνία, η διεύρυνσή μας και η αντιστοίχιση της πολιτικής μας επιρροής με την κομματική δυναμική μας, συνεχίζονται ακόμη πιο έντονα. Σε άλλα κόμματα η συγκολλητική ουσία είναι το δέλεαρ της νομής της εξουσίας. Εμάς, μας ενώνουν οι κοινές αγωνίες και επιδιώξεις για την ευημερία της κοινωνίας, την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Το όραμά μας για την Πρόοδο, την Αριστερά και την ουσιαστική κοινωνική Αλλαγή.

– Ο κύριος Ανδρουλάκης πήρε αποστάσεις από το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα. Θεωρείτε ότι μπορούν να διαμορφωθούν οι συνθήκες στον δρόμο προς τις εκλογές προκειμένου το αίτημα για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση να επιτευχθεί;

Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο και καθιερώσαμε την απλή αναλογική, το πλέον δίκαιο εκλογικό σύστημα, καθώς πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας, ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν προοδευτικό πρόσημο και αντίστοιχες προτεραιότητες. Φτάνει η ώρα που θα πρέπει ο κάθε πολιτικός φορέας να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει τις προτεραιότητές του. Το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα έχει συγκεκριμένο προγραμματικό φορτίο και ιδεολογικό περιεχόμενο. Δεν χωρά αφηρημένες απαντήσεις και κλισέ. Αυτά μπορεί να βοηθούν στην προσωρινή – και μόνο – τήρηση των όποιων εσωκομματικών ισορροπιών τις οποίες καλείται να διαχειριστεί και ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν φτάνουν όμως για να απαντήσουν στην αγωνία μιας ολόκληρης κοινωνίας που πέφτει, ξανά, θύμα μιας συστηματικής λεηλασίας των εισοδημάτων της από συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν είναι αρκετά για να ξαναδώσουν στους εργαζόμενους τα δικαιώματά τους και στους νέους το δικαίωμα στην ελπίδα και στο δίκαιο. Το ζήτημα είναι πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την πιο επικίνδυνη και επιζήμια κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και τον κ. Μητσοτάκη. Όπως αποδείχθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν, οι ιστορικά εσφαλμένες επιλογές γίνονται άμεσα αντιληπτές από την κοινωνία και απαντώνται ανάλογα.