Facebooktwitter

Στην κάλπη της 15ης Μαΐου θα υπάρξει μια μεγάλη πολιτική συνάντηση. Αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς θα συναντηθούν με άνδρες και γυναίκες που ριζοσπαστικοποιούνται μέσα στις κρίσεις. Όλες οι γενιές της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς με τις νέες δυνάμεις που αναδύονται και ξαναπιάνουν το νήμα των αντιστάσεων απέναντι στη λεηλασία του περιβάλλοντος, στις έμφυλες διακρίσεις, στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία, στην περιστολή της δημοκρατίας και στον κρατικό αυταρχισμό, απέναντι σε όσους βάζουν τα κέρδη των ελίτ πάνω από τους ανθρώπους.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το μαζικότερο στην ιστορία του κόμματος, παράγει ήδη κοινωνική κίνηση και πολιτικά αποτελέσματα.

Στις 15 Μαΐου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει αντίπαλο: την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το σύστημα που αυτή εκπροσωπεί. Και αυτή τη μάχη απέναντι σε αυτό το ιδιόμορφο καθεστώς θα τη δώσουμε όλοι και όλες εμείς που βιώνουμε τις συνέπειες των πολιτικών τού καθεστώτος.  Όλοι και όλες εμείς που διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη χώρα.  Όλοι και όλες που θα συναντηθούμε στην κάλπη της 15ης Μαΐου δυναμώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα δίνουμε δύναμη στους εαυτούς μας για τις καθημερινές μας μάχες.

Η κάλπη της 15ης Μαΐου είναι το πρώτο και αναγκαίο βήμα στη μεγάλη και ανοιχτή μάχη που έχουμε μπροστά μας για να ξεμπερδεύουμε, να ανασάνουμε και να ξαναδώσουμε περιεχόμενο στην πολιτική.

Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που οι αλλεπάλληλες κρίσεις αλλάζουν τον κόσμο και χρειαζόμαστε να συζητήσουμε, να αντλήσουμε εμπειρίες, ιδέες, προτάσεις και προβληματισμούς από τους ανθρώπους της καθημερινής ζωής. Να θέσουμε σε κίνηση τη συλλογική ευφυΐα τού διαρκώς μετασχηματιζόμενου πλήθους των πολιτών. Και είναι η μαζική συμμετοχή αυτού ακριβώς του πλήθους η απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσουμε την υποχώρηση σε όλους τους τομείς που προκαλεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ξαναγράψουμε από κοινού την ιστορία της εποχής που έρχεται: και αυτή πρέπει να είναι μια ιστορία φωτεινή, δημοκρατική, δίκαιη, αριστερή και προοδευτική, για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειονότητας.

Στην κάλπη της 15ης Μαΐου θα υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική συνάντηση. Θα συναντηθούν εκείνοι που ο μισθός τους τελειώνει στις 19 μέρες. Εκείνοι που δεν βγάζουν τον μήνα γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Εκείνοι που παίρνουν 400 ευρώ σύνταξη και πρέπει να δώσουν 500 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Και θα συναντηθούν με εκείνους που προσπαθούν να διατηρήσουν ανοιχτές τις μικρές τους επιχειρήσεις κρατώντας κάθε μέρα στο ένα χέρι τα κλειδί και στο άλλο το λουκέτο γιατί δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν. Με εκείνους που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και βλέπουν τη γη τους να ερημώνει, την παραγωγή τους να συρρικνώνεται. Με εκείνους που πρέπει να ζήσουν με 600 ευρώ, με απλήρωτα 12ωρα σε γαλέρες, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς αυτονομία. Με εκείνους που πρέπει να ζουν στα 30 χρόνια τους στο παιδικό τους δωμάτιο γιατί ο μισθός δεν φτάνει ούτε για το νοίκι. Με εκείνους που τους πετάνε έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να τους κάνουν πελάτες των ιδιωτικών κολεγίων. Κι εκείνους που στον εφιάλτη της πανδημίας είδαν ανθρώπους να χάνονται ενώ θα μπορούσαν να σωθούν.  Όλοι αυτοί θα στείλουν πίσω τον λογαριασμό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Όλοι και όλες αυτές είναι το κινούμενο πλήθος της κοινωνικής αλλαγής. Το πλήθος της επιθυμίας για δημοκρατία. Το πλήθος της νέας αρχής.

Στην κάλπη της 15ης Μαΐου θα υπάρξει μια μεγάλη πολιτική συνάντηση. Αγωνιστές και αγωνίστριες της Αριστεράς θα συναντηθούν με άνδρες και γυναίκες που ριζοσπαστικοποιούνται μέσα στις κρίσεις.  Όλες οι γενιές της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς με τις νέες δυνάμεις που αναδύονται και ξαναπιάνουν το νήμα των αντιστάσεων απέναντι στη λεηλασία του περιβάλλοντος, στις έμφυλες διακρίσεις, στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία, στην περιστολή της δημοκρατίας και στον κρατικό αυταρχισμό, απέναντι σε όσους βάζουν τα κέρδη των ελίτ πάνω από τους ανθρώπους. Θα συναντηθούν δημοκράτες και δημοκράτισσες που δεν ανέχονται άλλο το καθεστώς Μητσοτάκη να υποτιμά τη νοημοσύνη τους, να καταρρακώνει τη δημοκρατία και τον δημόσιο βίο, να λειτουργεί μόνο για τα χατίρια μιας κακομαθημένης ελίτ. Τα συνθήματά μας ξαναγίνονται επίκαιρα, γίνονται συνθήματα του πλήθους: «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»!

Στην κάλπη της 15ης Μαΐου θα υπάρξει μια μεγάλη απάντηση ότι η πραγματική πολιτική επιστρέφει στα χέρια των πολλών. Το κομματικό φαινόμενο περνάει κρίση και λόγω της κρίσης αντιπροσώπευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξανακάνει την πολιτική ενδιαφέρουσα δίνοντας το δικαίωμα να μιλήσουν οι πολλοί. Στον αντίποδα των κομμάτων των ελίτ που απέτυχαν, εμείς ακούμε καθαρά την επιθυμία δημοκρατίας όπως διατυπώνεται από τον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία, τους ανθρώπους που θέλουν οι απόψεις τους και οι προτάσεις τους να πιάνουν τόπο.

Στις 15 Μαΐου οι άνθρωποι που συναντήθηκαν στις μικρές και μεγάλες στιγμές, μεγάλωναν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάθε μέρα, πάλεψαν για τις ιδέες, γιόρτασαν στις νίκες και στάθηκαν στα δύσκολα θα είναι και πάλι εδώ. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης συσπείρωσης.

Για να μεγαλώσουμε κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για να φτιάξουμε το πιο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Για να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας δυνατά. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει. Γινόμαστε όλοι και όλες συμμέτοχοι.