Facebooktwitter

«Βοηθάτε τους έχοντες και κατέχοντες απαντούν. Φέρνουμε Rafale και φρεγάτες. Ούτε γραβάτες, ούτε φρεγάτες η άλλη πλευρά. Εύκολο να λες όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Mε αυτή την αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός στην ομιλία στο συνέδριο της ΝΔ απέδειξε ακόμη μια φορά ότι αντιμετωπίζει την πολιτική αντιπαράθεση με φτηνά επικοινωνιακά τσιτάτα, αγνοώντας την σημασία του γόνιμου διαλόγου και κυρίως της λογοδοσίας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή. 

Του Γιώργου Μπαλάφα*

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με την αμυντική θωράκιση της χώρας δεν αποτέλεσαν προϊόν διαβούλευσης ούτε με την στρατιωτική ηγεσία, ούτε με τα κοινοβουλευτικά κόμματα; Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι ο πρωθυπουργός, που στο πρόσφατο παρελθόν πολιτεύτηκε με σημαία την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, να στηρίζει σήμερα τη Συμφωνία και να αποκαλεί τους γείτονες με το συνταγματικό τους πλέον όνομα; Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την αμηχανία και απραγία του πρωθυπουργού κάθε φορά που το Oruc Reis αλώνιζε ανενόχλητο στο Αιγαίο; Αν όλες αυτές οι πράξεις και παραλείψεις του κ. Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης πολιτικής ευθύνης, σοβαρότητας και υπευθυνότητας, τι άλλο είναι;

Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο πρωθυπουργός απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι πέρα από ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους, λες και τα Rafale αγοράστηκαν με δικά του χρήματα και όχι με χρήματα των φορολογούμενων, χρησιμοποιεί φτηνά «επιχειρήματα» για να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Επικαλέστηκε την ενδυμασία των αντιπολιτευόμενων και συγκεκριμένα του επικεφαλής και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ποιοτικό διαφοροποητικό στοιχείο από έναν «φιλελεύθερο». Επέλεξε, δηλαδή, να χρησιμοποιήσει τα πλέον τοξικά κοινωνικά αντανακλαστικά διαστρεβλώνοντας ακόμα και τα θεμελιώδη στοιχεία της φιλελεύθερης θεωρίας για να κάνει πολιτική εντυπώσεων, χωρίς καμία ουσία.  

Θα ήταν πιο αποτελεσματικό για τον πρωθυπουργό αντί να στέλνει τα σπασμένα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να δει πως θα διαχειριστεί τους «Μακεδονομάχους» και τις ακροδεξιές παραφυάδες στο κόμμα του, να δει τι θα κάνει με το ερωτήματα που τίθενται από στελέχη του σχετικά με την ανεπαρκή ενεργειακή πολιτική της κυβέρνηση, με τον ίδιο να βρίσκεται δεσμώτης της ατζέντας Σαμαρά, αποδεχόμενος επίσης τη ρατσιστική ρητορική κατά των προσφύγων και μεταναστών, έχοντας αποτύχει οικτρά στη διαχείριση της πανδημίας, διογκώνοντας τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Αυτές  τις ημέρες συζητείται στο ελληνικό κοινοβούλιο η κύρωση του δευτέρου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ. Θα πρέπει να απαντήσει καθαρά ο κ.Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό γιατί ανατρέπει το πάγιο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Γιατί μετατρέπει τη χώρα μας σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» των ΗΠΑ με ενέργειες που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε τολμήσει. Στείλαμε πυραύλους PATRIOT στη Σαουδική Αραβία και ελληνικά στρατεύματα και εμπλεκόμαστε για πρώτη φορά ενεργά σε μια διαμάχη στον αραβικό κόσμο. Ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε να στείλουμε ένοπλα στρατεύματα στο Σαχέλ. Σήμερα  η ΝΔ μετατρέπει μια επωφελή για τη χώρα σύμβαση που είχε ετήσια διάρκεια και συνεπώς η Ελληνική Κυβέρνηση μπορούσε να διαπραγματεύεται κάθε χρόνο με τις ΗΠΑ σε μια σύμβαση που ουσιαστικά ισχύει επ’ αόριστον.

Ισχυρίζεται ο κ.Μητσοτάκης πως το να είσαι πιστός και δεδομένος σύμμαχος είναι θετικό για τη χώρα μας. Τα γεγονότα όμως τον διαψεύδουν. Τι έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους στον EastMed ισχυριζόμενοι όχι  τεχνικό-οικονομικούς λόγους και δυσκολίες, αλλά γιατί προκαλεί εντάσεις στην περιοχή, προφανώς εντάσεις με την Τουρκία.

Η γειτονική χώρα έχει κλιμακώσει τις παραβιάσεις εναερίου χώρου με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε  έκκληση, «βρείτε τα, μη γίνει κάποιο ατύχημα. Θα πρέπει ο εναέριος χώρος να οριοθετηθεί» ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προχωρούν σε πώληση  F-16 στην Τουρκία.

Η κυρία Νούλαντ, στην επίσκεψη της στη χώρα μας ισχυρίστηκε πως στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική στην περιοχή θα πρέπει  να λαμβάνεται υπόψη και η Τουρκία. 

Τα λάθη του κ. Μητσοτάκη είναι πολλά και μεγάλα στη θητεία του ως πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Δεν αντιλαμβάνεται πως ένας πολιτικός που ασχολείται με το να κάνει φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, με το να διαβάζει τα επικοινωνιακά τσιτάτα που του γράφουν δεν  ασκεί σοβαρή, πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ ανατρέπει το πάγιο δόγμα  της εξωτερικής μας πολιτικής, χωρίς κανένα κέρδος για τη χώρα μας και σε αυτό έχει την κύρια ευθύνη ο κ.Μητσοτάκης. 

* Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής